Sataraš

Vrt je poln “paradajza” in treba ga bo spravit v promet. Ker je solata na jedilniku že od ponedeljka, je bil potreben drastičen poseg. Sataraš je prav uporaben za te namene in Tanja pravi, da je priprava “čist ajnfoh”.

Sestavine:

  • paradižnik (se razume)
  • rumena paprika (tista najbolj klasična)
  • 1 čebula
  • sol
  • poper
  • bazilika
  • česen
  • olje
  • jajce (grand finale)

Kar se tiče količin je vse skupaj precej po občutku, zato je treba mal eksperimentirat. Torej najprej čebulo in česen na drobno sesekljamo. Najbolje je, da si prej narežemo tudi paradižnik in papriko, da ne bo potem jok pa na drevo, ko se bo čebula zažgala. Mogoče namig, ki očitno ni tako razširjen. Ko sekljate čebulo imejte v ustih kos kruha ali kakšen suh keks ter ne odpirajte ust. Bo manj oz. nič solz.

sataras.jpg
Takole nekako zgleda v posodi, ko je pripravljeno za servirat.

Čebulo popražimo in ko postekleni dodamo česen in kakšno minuto mešamo. Dodamo papriko in jo dušimo,  dokler ne spusti vodo (cca. 5 minut). Nato še paradižnik in vse skupaj dušimo na zmernem ognju 30-45min (beri – ko zadeva postane gosta). Posolimo in popopramo ter dodamo dva ščepca bazilike. Preden postrežemo umešamo jajce ali dve (po želji) in serviramo. Zraven sede svež po možnosti domač kruh.

Pa dober tek!

P.S. Če je paradajz suh, je pametno malo vode dodat.


Zapisano med: Za lačne. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

  • Menil(a) je Olki dne 17.8.2007

    Hahahaa kao zanimiv blog tole ratuje!!!

    Najprej me zrajca ko bika z rajskim otočkom, potem mi pa sataraš servira!!! Upam, da nam jutri pokažeš vsaj tri načine zavezovanja vezalk…buawwaaahaha

  • Menil(a) je Lenart Senica dne 17.8.2007

    Madona, še vedno ne morem verjet. Super Blog je tole.
    Hvala za tist nasvet glede seklanja čebule, bom poskusil.
    :)

    Kar tako dalje.

  • Menil(a) je Matjaž dne 18.8.2007

    pismo, presenečaš!
    raznoliko, fajn… res – super blog tole ratuje!

  • Menil(a) je anej.foto@gmail.com dne 18.8.2007

    Ja tako rajske fotografije si lahko pa zaželi vsak fotograf=) Bo treba it kdaj poskusit.
    Se pa pridružujem ostalim, da tole nastaja res super blog, tako da ga že “linkam” =)

  • Menil(a) je Klemen Ilovar dne 18.8.2007

    Morm rečt da mi v posodi ne zgleda lepo, ampak izgleda pa vseeno okusno. Čeprav nism ljubitel sataraža:)

    p.s: v kampu so 3 plaže. Na glavni in te z mivko se nismo kopali niti 1x :)

  • Menil(a) je Uroš dne 18.8.2007

    Hvala vsem za pohvale. Olki – tretji način še morm pogruntat ;) in Klemen, zgleda tudi meni (da ne rečem).

  • Menil(a) je Aleksander dne 20.8.2007

    Sataraš = Zakon. Celo življenje smo ga jedli.
    Bosanci ga naredijo malo drugače – vse enako, samo BREZ paradižnika. Mora pač biti več paprike. Njami!

  • Menil(a) je Uroš dne 20.8.2007

    @Aleksander: hm, zanimivo.

  • Menil(a) je Grega Vimpolšek dne 17.7.2008

    Sataraš je res fajna poletna jed, hitro pripravljena, enostavna in predvsem zdrava, polna vitaminov.

    Komentiral bom ta Urošov skoraj perfekten način obrambe proti solznim pekočim očem pri rezanju čebule.

    Doma smo razvili še boljši obrambni sistem.
    Pred rezanjem čebule je potrebno obuti sveže oprane in v sušilcu posušene nogavice. Pri pranju nogavic ne uporabljajte mehčalca, saj ta preprečuje osmozo, ki je nujno potrebna za prprečevanje pekočih in solznih oči pri rezanju čebule. Ugotovili smo tudi da najbolje preprečujejo solzenje rdeče nogavice, to so nam strokovno potrdili tudi na IJŽ, saj ima zaradi Sephan-Boltzmanovega zakona, rdeča barva najboljšo emisivnost.

    Lep pozdrav!

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string CrVs2h to the field below: