Chili con carne

Vikend je čas, ko se lahko malo dlje smukam po kuhinji in preizkušam kakšne nove recepte, predvsem pa jedi, ki so redko na jedilniku. Tokrat se je na jedilnik prikradla Mehika, zato je bila izbira recepta več kot očitna. Odločil sem se, da svoje kuharske sposobnosti nadgradim s tradicionalnim mehiškim Chili con carne.

Sestavine

Sestavine:

  • 500 g mletega mesa (goveje ali mešano)
  • 2 čebuli (približno 150g)
  • 5 strokov česna
  • olje
  • 1 rdečo in 1 zeleno papriko
  • 400 g paradižnika (lahko so tudi pelati)
  • 150 g koruze iz pločevinke
  • 250 g rdečega fižola iz pločevinke
  • paradižnikova mezga
  • žlička mletega čilija
  • sol, žlička sladkorja
  • kajenski poper
  • kisla smetana

Vse sestavine si najprej pripravimo, saj lahko tako bolj zbrano pripravljamo jed, še posebej, če se recepta lotevamo prvič. Čebulo in česen drobno sesekljamo, papriko in paradižnike pa zrežemo na majhne kocke. Vložen fižol v zrnih in koruzo odcedimo. Na vročem olju približno 4 minute dušimo čebulo. Ko postekleni, ji dodamo česen in ga premešamo. Ko bo dobro zadišalo, lahko dodamo mleto meso in ga pri stalnem mešanju pečemo dobrih 5 minut, da postane lepo drobljivo.

Praženje čebule
Čebulo prepražimo in popečemo meso

Mesu dodamo polovico narezanih paprik ter 3-4 žličke paradižnikove mezge in vse skupaj na zmernjem ognju dušimo še dodatnih 5 minut. Po potrebi premešamo. Nato dodamo vso preostalo zelenjavo (preostanek paprik, paradižnik, koruzo in fižol), za ljubitelje pekočega pa v ponev sodi tudi svež sesekljan čili ali dva. Jed začinimo z mletim čilijem, kajenskim poprom, soljo in žllico sladkorja ter pustimo da vse skupaj vre približno 15 minut.

Obvezna začimba
Čili, obvezen dodatek

Chili con carne postrežemo s kislo smetano, katero potresemo z mleto rdečo papriko. Jedi se odlično poda tudi tortilijin čips, če seveda niste na kakšni dieti.

Chili con carne
Chili con carne


Zapisano med: Za lačne. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

  • Menil(a) je matejMM dne 19.2.2008

    Mmmmm okusno izgleda tole.

  • Menil(a) je stane dne 19.2.2008

    Bom nekaj heretičnega napisal. Sam se ga delal s Kotanyjevo
    mešanico. Pa je bil odličen. Verjamem, da je takle še boljši.
    Domače je domače….

  • Menil(a) je tejkla dne 19.2.2008

    slastno…..včasih ,če ni časa, ti pa povem ,da če zraven kej dodaš
    , tud etine konzerve čist spodobno predstavjo tole jed :)

  • Menil(a) je seamus dne 19.2.2008

    Sm pred časom že tud naredil podobno zadevo, sam pol sm mogu vse
    sam pojest :(

  • Menil(a) je stane dne 19.2.2008

    Aja, pa še zadnja fotka je fajn

  • Menil(a) je Lucija dne 19.2.2008

    Joj, zdaj si mi pa naredil lušte z mehiško hrano. :) Bo treba
    enkrat tole doma naredit – izgleda ne težko. Sam jz se bom
    odpovedala eni sestavini – fižolu. :) Drugače se pa strinjam s
    Stanetom, ful dobra fotka tale tazadnja.

  • Menil(a) je sv3der dne 19.2.2008

    mljask. mljask. mi ze kruli, pa se dobro uro je do juzine :(

  • Menil(a) je IRENA dne 20.2.2008

    Ma saj sta prava profesionalca!

  • Menil(a) je Sašo dne 20.2.2008

    Kot dokaz, da je teknilo bi moral poslikati še “pospravljene”
    kržnike :) Dobre fotkice ;)

  • Menil(a) je Uroš dne 20.2.2008

    @stane: sem opazil to mešanico, ko sem iskal čili. Pri zadnji sem si pomagal z odbojnikom in naravno svetlobo skozi okno. Fotkano na 85mm pri 1.8

    @Lucija: kakšen poseben razlog tale fižol?

    @tejka: kot sem rekel, tale je bil moj prvi, tako, da eksperimenti pridejo na vrsto naslednjič ;) Je pa receptov in kombinacij toliko, da težko rečeš kateri je sploh tisti Tapravi.

    @seamus: kako to? Je preveč preklo ;) Sam sicer ne prenesem pekočih stvari, a tukaj ni bilo težav.

    @sv3der: sem računal, da je objava pred malico, da ne boste potem jamrali in bili lačni do naslednjega dne ;)

    @irena: sem že razmišljal o morebitnem Podcastanju (video objava), vendar moram še razmislit, ali sem sploh za na video :D Na fotkah se namreč marsikaj skrije.

    @Sašo: Hvala, drugače pa dokaz sledi morda kdaj drugič, ko se ponovno lotim.

  • Menil(a) je Lucija dne 21.2.2008

    @Uroš: Ni posebnega razloga, enostavno ga nimam rada. Okus mi ne
    ustreza. ;)

  • Menil(a) je anka dne 25.2.2008

    Uuuu, fine slikce. Hrano je res težko fotkat, da izgleda okusna,
    sploh Chili con carne in podobne jedi ‘na žlico’. Tako okusno
    izgleda, da resno premišljujem o pekoči poslastici na jutrišnjem
    jedilniku…

  • Menil(a) je martin dne 1.3.2008

    hvala za recept. sem danes sprobal in je bilo super:)

  • Menil(a) je Uroš dne 3.3.2008

    @anka: ti kar sprobaj in poročaj, če bo uspelo

    @martin: uuu, superca. Sem mogoče kakšno malenkost izpustil, ali je šlo po navodilih?

  • Menil(a) je natalija dne 22.11.2008

    Najboljši recept za chili con carne na svetu!!!

    Dones sem že bil malo obupana ker nisem našla tvojega bloga. Zdaj sem si recept prepisala.

    :) ))

    LP
    n

  • Menil(a) je Marko Kolenc dne 17.2.2009

    Helou!

    Ej ta chilli je prva liga ! Moram reč da sem prvič kuhal chili in mi je bil zelo všeč, zelo bogata mešanica okusov. :) Definitivno je to jed pri kateri se da veliko experimentirati z lastnimi idejami.

  • Menil(a) je Uroš dne 17.2.2009

    @Marko: ja se da kar precej experimentirat, predvsem se da prilagoditi okusu – bolj ali manj pekoče ipd. Lepo, da je recept uspel ;)

  • Menil(a) je nuša katarina murovec dne 3.11.2009

    mmmmm delicious :) danes za kosilo cili con carne! :) sem hotela tradicionalen recept na netu pa mu je ta bil najbolj všeč!!
    = )

  • Menil(a) je nuša katarina murovec dne 3.11.2009

    popravek: mi! /ne mu/ :) :):)

  • Menil(a) je Renato dne 17.8.2010

    Hvala lepa za vrhunski recept.

    Vsi prisotni so bili nad jedjo navdušeni. Zagotovo bo ta C.C.C. večkrat na našem jedilniku. :)

    Hvala še enkrat.

    Lp iz Maribora.

  • Menil(a) je Tanja dne 22.8.2010

    Je prav fino prebrat, da še komu koristi kakšen objavljen recept. :) Pa dober tek! ;)

  • Menil(a) je Meti dne 2.8.2012

    Super recept, res. Večina receptov ne vsebuje sveže zelenjave, sploh pa ne paprike. Meni pa je tako dosti bolj všeč…sveža zelenjava ima svoj čar. Dodala sem le še žlico Kontany začimbe, ker je potem ravno prav šarf :) Drugače pa čista desetka! Aja pa namesto sladkorja pol žličke sode (ta ne posega v okus).

  • Menil(a) je natalija dne 6.1.2014

    Uroš obožujem tvoj recept in vsi, ki jim jed pripravim.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string X60Z7m to the field below: