Kozice v objemu sipinih testenin

V soboto sva imela napovedan obisk in spodobi se, da na mizo postavim kaj všečnega tudi na oko. Lepo vreme, toplo sonce, misel na morje – odločitev tako ni bila težka. Tudi priprava jedi je enostavna in hitra, če seveda odštejem čiščenje kozic, saj nisem želel celo dopoldne preždeti v kuhinji.

Kaj potrebujemo:

  • 800g svežih kozic (ko jih očistimo jih ostane le še 400g)
  • 1 čebulo
  • dva stroka česna
  • šopek peteršilja
  • 1 pločevinko celih pelatov
  • 400g črnih (sipinih) rezancev
  • sol, poper, bazilika
  • 2 žlici olivnega olja

Sesekljan peteršilj
Sesekljan peteršilj

Kot sem že omenil je priprava maksimalno enostavna, saj če odštejem čas za čiščenje kozic, je vse skupaj pripravljeno v slabih desetih minutah. Najprej je potrebno očistiti kozice, za kar sem porabil slabih 40 minut. Za tiste, ki tega še niste počeli – najprej odstranimo zadnji konec repa, nato odlomimo glavo in trup. V roki nam nato ostane gibljiv del repa in nekaj nožic. S prsti primemo za nožice in jih povlečemo pravokotno na rep in enostavno olupimo ovoj repa, to je edino, kar je uporabno za kuhanje. Če imate s čiščenjem težave, lahko sveže kozice nadomeste z zmrznjenimi, vendar imajo le-te bolj malo okusa. Še ena informacija – sveže kozice so v večini primerov že skuhane, zato je tudi lupljenje enostavnejše.

Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo, peteršilj oplaknemo in ga grobo sesekljamo. Rezance v večji količini osoljene vrele vode skuhamo aldente po navodilih iz embalaže. Za manj sprijemanja lahko v vodo dodamo žlico olja. Medtem kuhanjem na vročem olju dobro minuto podušimo kozice, dodamo čebulo in česen ter vse skupaj dušimo maksimalno 5 minut. Nato dodamo razrezane pelate iz konzerve, po potrebi dolijemo preostali paradižnikov sok. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo ščepec mlete bazilike. Kuhane rezance odcedimo in stresemo v posodo skupaj s kozicami in dobro premešamo. Po potrebi dodamo še sol ali poper. Preden postrežemo, jih potrosimo s peteršiljem.

Kozice s testeninami
Kozice v objemu sipinih testenin

Tokrat se s fotografiranjem postopka nisem igral, saj je le-ta res enostaven in ni prostora za kakršnekoli nejasnosti. Zato sem se bolj posvetil fotografiranju končnega izdelka. Tehnika takšnega fotografiranja mi je še precej tuja in šele spoznavam tista osnovna pravila pri fotografiranju hrane (svetloba od zadaj in spredaj, plikta globinska ostrina, barvna usklajenost ozadja, primerna dekoracija…). Tokrat sem izkoristil naravno svetlobo skozi okno in v nasprotni smeri odbil s srebrnim odbojnikom, na Nikona pa sem privil 85mm fiksni objektiv. Vesel bom vsakega predloga, kako izboljšati fotografijo in narediti jed kar se da privlačno na pogled.

Kozice s testeninami
Malo drugačna postavitev in oddaljenost


Zapisano med: Za lačne. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

  • Menil(a) je seamus dne 27.2.2008

    Bral bom kasneje … Slikce pa izgledajOOOOOO … nč grem domou ker
    sm lačn … SUPER

  • Menil(a) je Žiga dne 27.2.2008

    super slikce:)

  • Menil(a) je helena dne 27.2.2008

    :) :) recept ni lih po mojem okusu, a fotke so pa zakon! ;)

  • Menil(a) je Eva dne 27.2.2008

    Mmmmmm,kr voham česen in vse ostalo…. MMmm, mi je kr krulit začel ;)

  • Menil(a) je IRENA dne 28.2.2008

    hvala za idejo, danes bomo “oblizovali prste” !

  • Menil(a) je metatron dne 28.2.2008

    to pa zgleda presneto slastno!!!… tud sam sem že kdaj poizkušal
    pofotkat kakšno specialiteto na mizi, pa mi nikoli ni uspelo :) če
    ti kaj “pomaga” ideja (ki pa je jaz nisem znal realizirat):… tudi
    sam sem poskušal z minimalno globinsko ostrino pri čemer pa sem
    hotel ozadje kar se da “zapolnit”. Zapolnit sem ga hotel z “zlatimi
    lučkami” oziroma z krogci, ki nastanejo pri minimalnem DOF-u
    (kakšna zmečkana zlata folija, ki odbija svetlobo?, svečke,…). Al
    pa lovljenje teh “krogcev” na steklenicah in kozarcih. Poleg tega
    sem želel, da bi blo ozadje kljub vsem zgoraj napisanemu bolj temno
    od glavnega motiva(hrane). Nikakor pa si nisem prišel na čisto ali
    bi bilo bolje imeti močne sence na primer pod krožnikom ali pa bi
    jih kot si to naredil ti, odstranil. Defenitivno pa bi poizkušal
    zadevo fotkat pod različnimi koti oz. nagibi(kot si naredil ti).

  • Menil(a) je sv3der dne 28.2.2008

    oh, kolk dobr … včeraj sem jedel rakce (male sive kozice -
    crevettes gris) v woku – danes pa lososa z nudli/spageti … huh še
    pol ure do južine – jaz pa že čisto lačen :)

  • Menil(a) je Gregor dne 28.2.2008

    Zgleda res njami. Bo treba enx naredit. :)

  • Menil(a) je stardust dne 1.3.2008

    tele rubrike ne maram! ker jo ponavadi berem ravno takrat, ko sem
    lacen kot pes! :)

  • Menil(a) je Uroš dne 3.3.2008

    @seamus: upam, da nisi bil predolgo lačen ;)

    @Žiga in helena: hvala!

    @Eva: česen prav pošteno zadiši :)

    @irena: upam, da je bilo obliznjeno okusno :D

    @metatron: zanimiva ideja, vredna preizkusa. Glede različnih kotov je pametno prej testirat, ker če ne si lahko na koncu lačen :P Sence sem imel včasih trde, pa se mi zdijo danes moteče. Čeprav stvar okusa.

    @sv3der: ker se kozic nisem dovolj naužil, sva ta vikend naredila nabodalo z lososom in kozicami. Njaaamiii

    @Gregor: le glej, da ne ostane samo pri besedah

    @stardust: svetujem, da zamižiš med branjem :D

  • Menil(a) je anka dne 3.3.2008

    Uf, s fotografiranjem hrane imam res malo izkušenj, vendar dobro
    vem, da ta zvrst fotografije spada med težje, saj je hrano, sploh
    kakšne jedi na žlico…res težko pofotografirati, da izpadejo
    okusno privlačne, kar je tudi namen. Sicer ne gre za kritiko,
    vendar,ker že ravno sprašuješ: če bi na primer na zadnji slikci
    krožnik bil naravne bele barve (in ne v rahlem rdečakstem tonu), bi
    hrana na njem še bolj vabila (sicer ne vem kako na tvojem ekranu
    izpade, na mojem so te slikce pravzaprav v rdečkastem tonu – bela
    je v rahli rdeči niansi). Hrano bi lahko poudaril s še malo več
    kontrasta, kar se pa kompozicije in na splošno tehnike
    fotografiranja in svetlobe, dekoracije… tiče pa pravzaprav nimam
    pripomb. V bistvu so zelo lepe fotografije in trenutno sem postala
    neznansko lačna. :D Namen je bil dosežen!

  • Menil(a) je anka dne 3.3.2008

    En zanimiv link od Igorja Pustovrha. Kar se hrane tiče res obvlada,
    samo trenutno ne vem, koliko ima tega kaj na svoji spletni strani.
    http://www.pustovrh.com/

  • Menil(a) je Uroš dne 4.3.2008

    @anka: hvala za izčrpen komentar in cenim takšne predloge. Malenkost res vleče na rdečo, saj sem skušal dobiti pravo barvo kozic. Je pa res, da je zaradi novega zaslona še nisem uspel s kalibracijo. Aja in hvala za tole stran, bom malo pobrskal.

  • Pingal je STARDUST™ » Blog Archive » kuhajmo s stardustom #1 dne 22.4.2008

    [...] nekaj kuhajo. tudi tisti, za katere bi clovek rekel, da so
    normalni. recimo, uros stavi na morsko hrano. baro tudi na pico
    tisci tuno. crtasta spela je tako ali tako po moje rojena v
    kuhinji, tole [...]

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string KltkGV to the field below: