Korenček frdamani

Izbor hrane v restavracijah, kjer poleg hrane po naročilu ponujajo tudi pripravljene malice, je iz dneva v dan slabši. Omake se po novem pripravlja le še iz vrečke, posledično imajo vse enak okus, raznolikost in bolj zdrava kombinacija pa je za njih španska vas. In da o vse večji popularnosti pomfrija niti ne načenjam, saj ga veselo prilagajo k skoraj vsakemu meniju. Tako od originalnega obroka ostane le pobožna misel, da bi morebiti kakšen dan v tednu pojedel kaj bolj “normalnega”.

Ko smo včeraj izbirali kam na malico, smo bili složni za “čevape”. Vsi vemo, da poleg čevapčičev sodi čebula, ajvar, gorčica in morebiti kakšna domača lepinja. Malo morgen. Kot prilogo je glavni kuhar izbral pomfri, le zakaj bi izgubljal čas in pripravil kaj inovativnega. Lepo pograbiš vrečo zmrznjenega krompirja, ga streseš v nekajkrat prežgano olje, počakaš par minut in voila, jed je pripravljena. Med tem seveda na žaru povaljaš mesne “lulčke”. Sicer je pokazal kanček iznajdljivosti in dodal “tarciki”. Dddddd, predvsem se tako napiše, pa tudi okus je bil daleč od pravega grškega tzatzikija.

Ker mi pomfri niti pod razno ni dišal, sem natakarico prosil, da ga nadomesti z zelenjavo v kakršni koli obliki. Naročilo je zabeležila in me po nekaj minutah nadvse razveselila. Na krožniku se je poleg čevapčičev v živo oranžni barvi svetilo korenje narezano na kolobarje – kuhan, da bi iz njega enostavno naredil pire. Bljak, fuj, brrrr. Sem že hotel dodati kakšno pikro na ta račun, a si s kuharjem ni priporočljivo priti navzkriž. Mimogrede lahko osnovnemu receptu doda kaj po svoji izbiri. K sreči sem uspel izbrskati tri koščke brokolija, en košček cvetače in štiri zrna graha. Ali mi morda na čelu piše, da sem absolutni ljubitelj te, da ne rečem ogabne, zelenjave v kuhanem stanju? Nič nimam proti surovem, čvrstem korenju, ki ima celo okus.

Med drugim so tudi mene v otroštvu vsake toliko časa naflancali, kako je korenček zdrav za vid in da zaradi tega zajček tako odlično vidi. Le kdo si je zamislil zajca povezati s korenjem. Lari fari. Obstaja lep seznam zelenjave, ki vsebuje bistveno več vitamina A, ki naj bi koristil vidu. In kljub temu, da sem se korenju uspešno izogibal, se lahko pohvalim z bistveno boljšim vidom, kot nekateri moji vrstniki. Raziskave sicer kažejo, da bi naj kuhano korenje imelo večjo vsebnost antioksidantov, a to ne pomeni, da ga je potrebno spraviti v stanje, ko izgubi tudi okus. Hkrati si upam trditi, da ste ljubitelji kuhanega korenja v manjšini ;)


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

  • Menil(a) je Mateja dne 28.3.2008

    Hrana v restavracijah in gostilnah že lep čas nima dobrega slovesa,
    razen določenih izjem seveda, ki pa so v absolutni manjšini (na
    žalost). Glede na to, da ti res ne piše na čelu, da “si absolutni
    ljubitelj te, ogabne zelenjave v kuhanem stanju”, ti tudi ni
    pisalo, da nisi ljubitelj te zelenjave ;) , tako da je verjetno
    tvoja “krivda”, da si moral brskati med kuhanim korenjem, za
    katerega priznam, da tudi meni ni kaj dosti všeč ;) Kadar nam ni
    všeč kakšna hrana, je najbolje če smo zelo natančni, ker ima
    ponavadi Murphy prste vmes in poskrbi, da dobimo ravno tisto, za
    kar smo mislili, da je možnosti 1:1000000. :) Naslednjič sigurno ne
    boš več naročil “kakršnekoli zelenjave”, kajne? ;) Kot sem že
    rekla, nimam preveč rada kuhanega korenčka, čeprav ga jem. No,
    verjetno bi Špela lahko kaj dodala, ki pa ima rada korenček – tudi
    v potici :) A ne, Špela?

  • Menil(a) je samomojblog dne 28.3.2008

    js mam pa rada kuhaon korenje. sam priložnost mu je treba dat :)

  • Menil(a) je Elvis dne 28.3.2008

    Korenček je dober, če ga pripraviš v smetanovi omaki z piščančjimi
    fileji :)

  • Menil(a) je mankica dne 29.3.2008

    Hehe, tole s krompirjem me je pa že skorajda malo zaskrbelo … pa
    je, hvalabogu, le šlo v drugo (korenčkovo) smer. :) No ja, da bomo
    pa kmalu še vsepovsod doma jedli samo in izključno krompir – o, to
    pa ne bo šlo! Tudi za takšnega velikega ‘krompirojedca’ kot sem
    sama. :) V afriški Ugandi to še nekako razumeš, ko pač kuhajo
    krompir in delajo ocvrtega, kuhanega, ocvrtega, kuhanega, ocvrtega,
    ocvrtega na vse mogoče načine (to pomeni s fižolom ali brez) … Pa
    ne, da se je vaš kuhar v Afriki učil? :) )

  • Menil(a) je Sandi dne 29.3.2008

    nagradno vprašanje: kam je izginil korenček sneženega velikonočnega
    zajca? :D

  • Menil(a) je Sašo dne 29.3.2008

    uff, men je pa kuhan korenček dobr, ampak če je v župi kuhan :) )

  • Menil(a) je Eva dne 29.3.2008

    1.) Pomfri sucks, jst ga že fuuul dolg ne maram. Riž je zakon. 2.)
    Korenček v kakršnikoli obliki je za kozlat in ja, res čist nč ne
    pomaga pri vidu, ker ga moj glih tak nima rad, vidi pa kot orel ;)
    Tk da otroci ne poslušat tega lari farija, da boste dobr vidl, če
    ga boste jedl. 3.) Domača kuha je zakon. ;)

  • Menil(a) je Spela dne 29.3.2008

    Hehe…zanimivi komentarji. Kot je že omenila Mateja (pod njen
    komentar se btw. podpišem), imam rada korenček. Ja, prav ste
    slišali, letos sem delala celo korenčkovo potico :D In bila je prav
    dobra, pa nič ni imela okusa po korenčku. Drugače pa ja, korenček
    mi je dober…in ga rada uporabljam v kuhi. :) Pa še podpis pod
    Evo: domača kuha je ZAKON!

  • Menil(a) je Uroš dne 29.3.2008

    @Mateja: ma ja, ko ima Murphy mlade jih ima velik. Za drugič vem, da bom raje bolj natančen, saj si niti v sanjah ne bi mislil, da so sposobni kot zelenjavo nabrati izključno korenček. Ja sem jo v prejšnji objavi spraševal, če je korenje vtikala v potico, pa očitno ne spremlja debate.

    @samomojblog: mu dam priložnost v surovem stanju ;) Sicer pa, kaj če bi ti dala priložnost mini paradižnikom :D :D

    @Elvis: ostalo se sliši slastno, korenček bi pa verjetno izbrskal na rok krožnika ;)

    @mankica: najprej dobrodošla. Proti krompirju načeloma nimam nič, je pa res, da koristnih stvari ima bore malo, pa še tisto je v olupku. Tako, da ga skušam jesti čim bolj redko. Kar se pa pomfrija tiče, me pa niti najmanj več ne mika. Je bil pa kuhar res morda v tistih krajih ali pa je absolutni ljubitelj pomfrija.

    @Sandi: nekje na travniku se valja in čaka če ga bo kakšen zec pograbil :D

    @Sašo: bljak, ampak tisti je vsak cel, ga enostavno odstranim ;)

    @Eva: 3. zelo se strinjam

    @Spela: Sem slišal, da si korenje stlačila v testo, brrrr, me kr zmrazi misel na to. Ne vem pa, zakaj se mora v vsaki hrani razkuhati. Korenje mora hrustat, ne pa da se paca med zobmi, sploh kritični so tisti okrogli ali iz zmrznjenih vrečk.

  • Menil(a) je seamus dne 29.3.2008

    jao jao Vidm, da bo potrebno dodati spet kakšn recept … Korenček
    je pa res najbolši surov. In na čevape se odprav v Lj k Jelenu -
    dobiš čevape z lepinjo, ajvarjem in čebulo. Dodaš lahko kajmak.
    Sami čevapi pa dišeči po žaru – tistem pravu, ne oljni plati s
    plinom. Res priporočam.
    http://www.pension-jelen.com/page/code/index.php?location=1_1_0_0
    In porcije so ogromne – midva vedno vzameva eno porcijo čevapov in
    se oba na mrtvo nabaševa.

  • Menil(a) je Spela dne 29.3.2008

    Uroš…nisem dajala korenčka v testo, ampak v filo ;) Je bila
    prijetne oranžne barve :) Drugače pa…v gostilni ponavadi
    uporabljajo ravno tisto zmrznjeno zelenjavo iz vrečk…v kateri se
    skoraj pod ”mus” najde korenček, torej bi bilo skoraj logično
    pričakovati, da ga boš dobil serviranega na krožniku. No, vsaj meni
    bi bilo logično.

  • Menil(a) je Uroš dne 29.3.2008

    @Spela: 10 ali 60 korenčkov – razlika je očitna. Če pa veš, kaj se nahaja na solatnih in ne vem kakšnih vegi krožnikih, potem strahu, da dobiš cel krožnik korenja, ni. Torej tu logike ni!

    Sicer pa korenček v testu ali nadevu. Isto sranje. Verjamem pa, da je zgledalo zanimivo.

    @seamus: bom enkrat zavil tja in preveril. Sicer pa, da se malo otopli in bomo vrgli oglje ali dva ;)

  • Menil(a) je 0keti0 dne 30.3.2008

    hmm… glede na to da pomfrija nisem jedla že celo večnost in v
    McNevemkaj sploh ne hodim ker se mi “gravža” že ko grem samo mimo,
    si mogoče lahko pedstavljam kako si se počutil … in da o kuhanem
    korenju ne govorim … bljaaak fuj, raje jem cel dan samo sudovo
    korenje, kot da bo morala 2 žlici kuhanega korenja pojest upam da
    so boli vsak čevapi za kej :D

  • Menil(a) je Uroš dne 30.3.2008

    @oketio: najprej dobrodošla ;) sicer pa tudi sam se surovega korenja ne branim, proti sem samo kuhanem (kje je kuhan nima pomena). Čevapi so bili recimo za silo, mi je korenček zbil ves apetit.

  • Menil(a) je Tanja dne 11.4.2008

    Od zdaj bo korenček vedno na jedilniku, če ne boš ubogal :D :D :D :P Hehehe… ja, pa korenčkovo torto bo treba naredit!! :D ČE ne
    druga, za zajčke, Lol!

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 6quzbc to the field below: