Po Pelikanovi na Celjski grad

Vsak večer Elini bereva pravljice o princesah in kraljevičih, ki živijo v čudovitih gradovih, a je bil današnji obisk Celjskega gradu prvi, ki ga je videla od blizu. Za Celjane je skoraj greh, če gradu ne obiščejo peš, zato sva Elino posadila v Deuterja in jo mahnila po Pelikanovi poti. Dobrih dvajset minut hoje skozi gozd in že smo stali pred obzidjem. Spodnji vhod zaprt kot običajno, a je zato pot okoli urejena in ni potrebno gaziti po robidovju.

"Vidiš tam spodaj našo hiško?"
"Vidiš tam spodaj našo hiško?"

Glede na to, da nisem reden obiskovalec gradu, sem že na vhodu bil presenečen nad novim izgledom le tega. Na vhodu pa obvestilo, da za ogled gradu pobirajo vstopnino. Sprva me je novost neprijetno presenetila, saj sem pričakoval ceno 5 eur ali več, kakršne so ponavadi vstopnine drugod po Sloveniji. A se je na koncu izkazalo, da je vstopnina le 2, od katerih lahko po želji 1 evro koristiš v grajski kavarni Veronika, ki je prav tako nova pridobitev gradu.

Marsikomu se vstopnina zdi povsem nepotrebna in nesmiselna. Za Celjane, ki grad obiščejo večkrat na teden ali celo dnevno, je znesek kljub vsemu visok, ampak po drugi strani pa za obiske drugih znamenitosti v Sloveniji plačujemo tudi višje zneske in se nihče ne pritožuje. Ne smemo pozabiti, da je bil Celjski grad eden redkih v Sloveniji, ki smo si ga lahko ogledali brezplačno.

Kavarna Veronika
Kavarna Veronika

Vhod je okusno urejen in slikovno opremljen z nekaj zgodovinskimi podatki, ki so vsekakor dobrodošli. Tudi Elina je z veseljem občudovala notranjost kamnite dvorane. Po stopnišču smo na hitro ošvrknili kavarno Veronika in se sprehodili proti dvorišču, kjer smo “pošpegali” v notranjost vodnjaka. Friderikov stolp je zaradi obnove zaprt, a so na srečo celo začeli z urejanjem, medtem ko ga je prej kazilo mrežasto platno s povsem nesmiselno grafiko. Upam, da bo urejen do te mere, da bo ponovno možen ogled vrha.

V delovne odre odet Friderikov stolp
V delovne odre odet Friderikov stolp

Na razgledni terasi je bilo potrebno prezračiti hrbet, pogled na Celje pa je vabil, da zabeležim še kakšno sliko dveh princesk. Med tem sta se nam pridružila še Špela in Aleš, ki sta prav tako prisopihala peš, vendar kar po cesti.

Že od nekdaj sem na gradu pogrešal možnost, da si po sprehodu lahko privoščiš kakšen sok. Tokrat še posebej, saj sem bil dodatno obtežen. Ker je bila ura že pozna, je bila ponudba slaščic bolj boga, zato smo se le odžejali. Pa tudi Elini je že gorela rdeča lučka za spanje, zato za posedanje ni bilo časa. Tanja je na poti proti izhodu preverila še wcje, ki so kljub črnini pravo nasprotje Vigradovim zelenčkom.

Moji princeski
Moji princeski

Skratka, prijetno preživeto popoldne, ki je Elino utrudilo do te mere, da je zaspala kot bi mignil. Kako tudi ne, saj je bil to njen prvi pravi grad, ki ga bo še večkrat obiskala. Bila pa je sprememba tudi zame, saj so od zadnjega obiska kar precej postorili in je občutek bistveno boljši. Čeprav je še kar precej neobnovljenega, se vidi, da so z obnovo prestavili v višjo prestavo. Morda si v prihodnosti lahko nadejamo še kakšnega muzeja, tržnice in dogodkov v stilu grajskega življenja. Mimogrede, si že bil na Celjskem gradu in zakaj ne? Ali te bo zdajšnja vstopnina odvrnila, da si pobliže ogledaš dom Celjskih Grofov?


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je YOYO dne 13.7.2009

  “Morda si v prihodnosti lahko nadejamo še kakšnega muzeja, tržnice in dogodkov v stilu grajskega življenja.”

  Do takrat pa vas vabimo v nase konce. Verjetno ste ze seznanjeni pa vendarle:

  http://www.turizem-kras.si/?cat=339&lang=si

  Lepo vabljeni vsi skupaj.

 • Menil(a) je Ana dne 13.7.2009

  Ja, bila na Celjskem gradu, čeprav nisem iz vaših koncev. Mi je bilo kar všeč, čeprav večinoma vrli turistični delavci redkokje dojamejo, da ne moreš sredi kupa starega kamenja postaviti živopisnega (ali pa tudi rjavega) koša za smeti! Halo, a se ne bi dalo tega postaviti kam bolj ob rob, da ni ravno na vsaki fotki? :) )) Hehe, saj mogoče so zdaj to že popravili, ali pač ne?
  Razgled je pa fajn, in ko bo obnovljen tudi stolp, bo po mojem vse skupaj kar impresivno. Pridem takrat spet pogledat!

 • Menil(a) je Uroš dne 13.7.2009

  @YOYO: ta grad sem že večkrat obiskal in vsekakor ga bom tudi Elini pokazal, saj je nekaj prav posebnega.

  @Ana: glede košev ti ne bi vedel povedati, a glede na to, da mi noben ni odvrnil pozornosti, so očitno malo bolj “zakamuflirani”. Razgled iz stolpa je res zanimiv in močno upam, da bo urejena pot do vrha. Namreč govorilo se je, da bo obnova stopnišča odvisna predvsem v kakšnem stanju je zidovje stolpa. Nisem poznavalec problema statike, ampak glede na debelino zidu dvomim, da je to bistven problem.

 • Menil(a) je Peter dne 13.7.2009

  Sam sem grad prvič obiskal ravno v petek, sicer mi ni bilo potrebno plačati vstopnine, saj v četrtek tam organiziramo koncert (pa ne bom ravno reklamiral), vendar moram reči, da sem bil nad gradom izjemno navdušen. Grad je odlično urejen, predvsem ta tanov del, kot si tudi rekel, stranišča, kavarna, vse to, pa tudi ostali del.
  Stolp naj bi pokrili, poleg tega pa uredili tudi neke galerijske prostore, tako mi je rekel hišnik.
  2€, no ja no, če za to dobim še kavo, bom kar preživel, čeprav mi je bolj všeč sistem Ljubljane, kjer si lahko grad ogledaš brezplačno, plačaš pa za dodatke aka. razgledni stolp in razstave.

 • Menil(a) je Tanja dne 13.7.2009

  Celjani smo se malo razvadili s tem gradom, ko je bil prost vstop… Je bilo tak samoumevno, da si lahko šel kadarkoli gor in se malo sprehodil sem in tja. Zdaj, ko je pa treba za tak kratek sprehod plačat, se pa zdi nekaterim neumno… Mene vstopnina ne moti, ni tako velika, da bi se ob prihodu do grajskih vrat obrnila, če sem imela še minuto prej namen it notri… V kavarno pa bi verjetno v vsakem primeru zavila, tak da če dobim zdaj en euro bonusa, je še toliko bolje. :) )

  Zadnji čas, da so nekaj ukrenili glede tega gradu in začeli tržiti celjsko zgodovino.

 • Menil(a) je lejla dne 14.7.2009

  Pozdrav družinici iz tuševega prospekta :)

 • Menil(a) je Uroš dne 14.7.2009

  @Peter: Ti kar napiši za kakšen koncert gre. Glede pokritosti mi je všeč, saj bi naj bil tudi v originalu pokrit. Drugače pa bi verjetno tudi tukaj zaračunavali stolp, če bi imeli možnost. Nekdaj so ga, če me spomin ne vara. Morda po obnovi to spremenijo ;)

  @Tanja: dolgo smo čakali, da vse skupaj izgleda malo bolj urejeno. Od kar pomnem so bile tam ograje in gradbišča in nič kaj ni bilo videti napredka. Že res, da ima sedaj Friderik gradbeno prevleko, ampak recimo, da bo zavoljo tega evra obnova hitreje stekla.

  @Lejla: a spet v prospektu. Spet nas flancajo, kako smo prihranili :D

 • Menil(a) je lejla dne 14.7.2009

  A ste bili že večkrat? :) jst sem vas šele dans prvič vidla :D

 • Menil(a) je seamus dne 14.7.2009

  No fajn, da bodo uredili stolp in predvsem, da so odstranili tisto nagravžno platno!

  Ali je grad sedaj zaprt – mislim, ko ne pobirajo vstopnine. Če je, so s tem verjetno počistili z drogeraško golaznijo, ki me je motila in potem lahko brez problema upravičijo tisti € vstopnine.

  Aja, seveda sem bil gor :D
  http://seamus.blog.siol.net/2007/11/09/ucimo-se-fotografirati-celjski-grad/

 • Menil(a) je seamus dne 14.7.2009

  Aja – a rukzak se obnese?

 • Menil(a) je Uroš dne 14.7.2009

  @Lejla: zdaj mnda že 4krat.

  @Seamus: zapiral so ga že pred tem, čeprav golazen se splazi skozi še tako majhno luknjo. Rukzak je pa mega, uživa na veliko in čeprav se ji kdaj drema na polno ne pisne, ampak samo v mrmranju zaspi. Aja, dobro panoramo si to naredil, pohvalno ;)

 • Menil(a) je seamus dne 15.7.2009

  Še en tip – na sedalo sem dal malo armafleksa – ene 4cm. Toliko, da je višja in da lažje gleda vn, pa tudi zaspi lepše, če je malo višje.

 • Menil(a) je Katja dne 21.7.2009

  Tole z armafleksom se mi dopade. Ker naša tud nč ne vidi ven … bomo podložli rito :)

  Pa hvala za idejo za popoldanski izlet. Zdaj morm sam mojga prepričat, da po šihtu ni tk hudo zmatran, ko si misli in bi lahk skočli gor :)

 • Menil(a) je Tanja dne 21.7.2009

  Ja, Elini sva zvišala sedež z armafleksom. Zelo fajn pride. Lepo vidi ven in tudi lažje zadrema. Super ideja! :)

  Katja: povej tvojmu, da bo šiht precej manj naporen, če se bo popoldan preluftal in malo zašvical. :) Preverjeno deluje. Sicer pa napakaj Tjašiko v rukzak in gremo mi skup. :D

 • Menil(a) je Jst2 dne 26.10.2009

  Mene pa zanima po kateri poti ste šli na grad ? (lahko napišeš ulice, zgradbe… tako nekako da bom našel do tega gozda :) ).
  (nisem iz CE, se pa včasih ustavim tam).

 • Menil(a) je Uroš dne 26.10.2009

  Za lažjo predstavo je tukaj zemljevid in označeno, kje lahko parkiraš. Od tam se vidi gozdna cesta v hrib. Je pa to ob Cesti na grad.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string aNSbL0 to the field below: