Grška musaka

Odkar sem pisal zadnje besede na tem blogu, je minilo že precej večerov, ko sem posedal na kavču in razmišljal, kako najbolj prijetno obrniti stavek, da bo vse skupaj imelo kakšen smisel. Misli so begale sem in tja, na ekranu pa sem opazoval kurzor, ki je sameval na belem ozadju in me prepričeval, naj mu že najdem kakšno družbo, da se bo imel kje za sprehajati. Če sem se ozrl nazaj, ko je ta blog še rasel iz povojev, si nikakor nisem pojasniti, kam je izpuhtela tista želja po zapisu svojih misli. Tudi danes ni enostavno, a odločil sem se, da je skrajni čas temu narediti konec. Zaenkrat kaže dobro. In ker sem te, dragi bralec, pustil tako dolgo v dvomih, ali boš tukaj sploh še ugledal kakšen zapis izpod mojih prstov, se bom skušal odkupiti z nečim slastnim. Pa najbolje, da kar preidem k temu, preden se izgubim z besedami, kajne.

Končni izdelek
Končni izdelek

Minuli vikend, ki je prerasel v začetek tedna, sva s Tanjo imela v gosteh nama neznano virozo, ki je povzročala zmedo v celotnem prebavnem področju, kar je imelo za posledico pogosto pešačenje, saj veš – tja, kamor gre tudi cesar peš. Sprehajal pa sem se tudi skozi programe na TVju, saj sem imel vseh možnih ponovitev “diskovérija”, top-shopa in mehiškega melosa počasi že poln pisker. Ustavil me je Travel, ki je ravno tisti hip vrtel kulinarično obarvan obisk grških otokov. Ker apetita v pravi meri še ni bilo, sem vse skupaj opazoval bolj z rezervo, pa ne za dolgo. Ob koncu oddaje je želja po nečem okusnem zahtevala, da sem na hitro, le še po spominu, spesnil recept za pravo grško musako. Naslednji dan, ko je bilo počutje že boljše, je Tanja s sestavinami nakracanimi na papirju odvihrala v trgovino, jaz pa sem ta čas nabiral energijo, da recept tudi udejanim. Okus naju je pozitivno presenetil, zato si zasluži mesto med mojimi za lačne.

Jajčevce položimo na rezine krompirja
Jajčevce položimo na rezine krompirja

Sestavine (za dve zeeelooo lačni osebi ali štiri rahlo lačne :) )

  • pol kg mletega mešanega mesa (govedina, svinjina, po želji tudi jagnjetina)
  • 3 krompirje
  • 1 jajčevec
  • zelena paprika
  • velika čebula in česen
  • pest rozin
  • začimbe (sol, poper, čili, rdeča paprika, cimet, muškatni orešček, lovor, mešanica grških začimb za mesne jedi)
  • 200ml paradižnikove mezge
  • olivno olje
  • mleko
  • mehke bela moka
  • grški jogurt
  • sir
  • mast

Krompir olupimo, narežemo na rezine in ga na hitro popečemo na olju (le da dobi malce barve). Neolupljen jajčevec narežemo na rezine in dobro posolimo, da se med cvrtjem preveč ne prepoji z oljem. Kot krompir tudi jajčevec le polovično opečemo. Krompir položimo v namaščen pekač, nanj pa zložimo rezine jajčevca, ki ga pred tem obrišemo odvečne maščobe. Medtem na preostanku olja popečemo na koščke narezano zeleno papriko. Potresemo jo po prej zloženih jajčevcih in krompirju.

Tudi rozine sodijo v mleto meso
Tudi rozine sodijo v mleto meso

Čebulo drobno sesekljamo in stekleno popražimo na žlici olja, tik preden dodamo mesu primešamo še sveže stisnjen česen. Mleto meso prepražimo, da se v celoti sivo obarva. Dodamo mlet čili, poper, ščepec soli, rdečo papriko in mešanico grških začimb za mesne jedi. Ko voda v večini izpari, dodamo cimet (v palčki ali prahu), pest namočenih rozin, lovorov list in zalijemo s svežo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj naj se duši dobrih 5 minut. Tako pripravljeno meso nadevamo v obložen pekač.

Pripravljeno mesno maso nadevamo v pekač
Pripravljeno mesno maso nadevamo v pekač

Sledi še priprava bešamela. Na žlici olivnega olja prepražimo nekaj žlic bele moke, toliko da se zgosti in dobi rjav ten. Zalijemo z mlekom, da dobimo kremasto zmes. Vmes dobro mešamo. Dodamo še pravi grški jogurt (če ga ni pri roki, velja tudi navaden, po možnosti bolj smetanast). Na koncu v zmes naribamo še sir in počakamo, da se stopi. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka ter vse skupaj premažemo preko mesa, kakšnega pol centimetra v debelino. Pekač položimo v segreto pečico, kjer musako pečemo pol ure na približno 180ih stopinjah ali dokler bešamel rahlo ne porjavi. Grška musaka se bolje reže in servira, če jo pečeno pustimo stati nekaj minut. Pa dober tek ;)

Elina je komaj dočakala vsako naslednjo žličko
Elina je komaj dočakala vsako naslednjo žličko

P.S. v meso lahko dodamo tudi kakšen deci rdečega vina, a ga ta hip nisem imel pri roki.


Zapisano med: Za lačne. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

  • Menil(a) je Eva dne 24.12.2009

    Vidi in bere se odlično, se spomnim ko sem to gledala na Travel-u. Predvsem sem si tole zapomnila zaradi tistih rozin (ki mi nikakor ne pašejo za v musako in bi jih verjetno preskočla) – mislim da je bila ista oddaja. Grčija rules! ;)

  • Menil(a) je Sandi dne 24.12.2009

    FB killed the blogger star.. ;)

    kriza e-identitete, vsi se enkrat znajdemo v njej..

  • Menil(a) je David dne 24.12.2009

    samo, da si spet našel voljo…pa naj spet traja..
    je pa slastna tale musaka že na slikah :)

  • Menil(a) je Tanja dne 24.12.2009

    Eva, zanimivo je, da ravno rozine in cimet dajo piko na i pri tej musaki… brez tega bi imela okus kot vsaka druga ;)

  • Menil(a) je metatronbozo dne 25.12.2009

    evo to pa je prijetno presenečenje, v tko kratkem času, kar dva posta :) ))…

    sedaj moram pa samo še eno nahecat, da mi to pripravi :) ))

  • Menil(a) je Luka dne 25.12.2009

    Čerav se že cele praznike bašem, si mi s to musako začel cediti sline! Stavim, da je bila odlična :)

  • Menil(a) je Uroš dne 26.12.2009

    @Sandi: sej po eni strani je fino bit v njej, čeprav pridejo dnevi, ko ti malo manjka. Glede FB pa tako veš, da nisem pristaš.

    @David: se bom potrudil, da ne bo zamrlo, zato bodo teme morda bolj raznovrstne.

    @metatronbozo: ti jo kar nahecaj, bo sigurno tudi sama zadovoljna ;)

    @Luka: mogoče ni okus za vsakogar, ampak tisti, ki ima uživa ob raznovrstnih okusih, mu ne bo žal.

  • Menil(a) je Grrrkkk dne 4.6.2011

    Jeeej!
    jaz sem grk, ampak nikoli nisem slišal, da bi kdo dal jogurt in rozine v musako! najbrž je kakšna različica. glede sestavine “mešanica grških začimb”, se mi zdi, da je ta brez veze, prvo zaradi tega, ker ne vem če sploh obstaja, drugo zaradi tega, ker ta jed ne rabi veliko začimb! grki ne uporabljajo čili, oz.ta ni tradicionalna grška začimba. ostalo je super ! čestitam :)

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string IDn6uC to the field below: