#31 – Saher torta

Ne mine dan, da ne bi dobil vprašanja “kje so fotke za 365?”. Še posebej me preseneča takšno vprašanje od oseb, za katere si ne bi nikoli mislil, da spremljajo moj blog. Zato bi bil počasi čas, da spravim vse skupaj bolj na tekoče, saj se je v teh nekaj dneh nabralo kar nekaj zanimivih fotografij. Zadnja januarska je še posebej slastna ;)

Največ truda je v torto vložila Tanja, jaz sem jo le slikal in se na koncu sladkal. Zato gredo vse pohvale njej, ki se je trudila, da je moja mami za svoj rojstni dan dobila to čokoladno darilo.

Za biskvit:

  • 75g temne čokoladne glazure ali kuverture za torte
  • 200g masla
  • 170g sladkorja
  • 7 jajc
  • 2cl ruma
  • 1 zavitek vanilin sladkorja
  • 175g mehke moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 40g kakava v prahu
  • 75g mandljev

Za nadev in preliv:

  • 250g marelične marmelade
  • 100g temne čokoladne glazure ali kuverture
  • 200g mlečne čokoladne glazure ali kuverture

#31

Za pripravo biskvita nalomimo čokoladno glazuro na koščke, jih damo v kovinsko skledo in nad vročo vodno kopeljo med mešanjem raztopimo. Pazimo, da ne segrejemo na več kot 40 stopinj. Medtem vklopimo pečico na 180 °C (ventilatorsko na 160 °C).

V posodo za stepanje damo zmehčano maslo, 70g sladkorja in vanilin sladkor, kar z ročnim mešalnikom kremasto stepamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Po kapljicah dodajamo poprej stopljeno čokoladno glazuro in postopoma vmešamo v masleno zmes. Dodamo še rum. Ločene rumenjake posamično vmešamo v kakavno maso, iz beljakov in ostanka sladkorja, pa stepemo čvrst sneg. Polovico snega nato dodamo kakavovi masi in ga narahlo mešamo. Na to presejemo mešanico moke, pecilnega praška in kakava, posujemo z mandlji in vse skupaj še enkrat zmešamo. Na koncu dodamo še preostali sneg in ga previdno vmešamo. V dobro namaščen tortni model prelijemo maso, jo gladko poravnamo in v ogreti pečici pečemo dobrih 50 min. Ko je biskvit pečen, ga nekaj časa pustimo v modelu, da se nekoliko ohladi.

Ko se biskvit popolnoma ohladi, ga s pomočjo niti ali noža vodoravno prerežemo, da dobimo dva kolobarja. Če je vrh biskvita med peko dvignilo, ga lahko po želji obrežemo, da je vrhnja ploskev ravna. Marelično marmelado segrejemo in jo pretlačimo skozi sito. Eno stran obeh kolobarjev biskvita namažemo s segreto marmelado in ju postavimo enega na drugega, tako da se namazani strani stikata. S preostankom marmelade namažemo še obod torte. Torto nato premažemo s čokoladno glazuro (stopimo enako kot zgoraj) in okrasimo po želji. Okrašeno torto postavimo v hladilnik in hladno postrežemo z žlico sladke stepene smetane.

Dober tek!


Zapisano med: Projekt 365, Za lačne. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

  • Menil(a) je ena druga spela dne 12.2.2010

    njami :) bo treba probat! :)
    ali je pri Nadevu in prelivu pomota v sestavinah? :$

  • Menil(a) je Tanja dne 13.2.2010

    Kaksna napaka? Ni napake… :)

  • Menil(a) je anja dne 5.9.2016

    Ali je možno, da bi vmes dali sadje? Ali karkoli drugega poleg marmelade?

  • Menil(a) je Uroš Gruber dne 5.9.2016

    @anja verjetno bi šlo, vendar bi bilo potrebno dodati kakšno smetano v kolikor so sadeži večji, sicer bo vse skupaj malce majavo :)

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string YB9CG6 to the field below: