Lightroom presets

Med včerajšnjim srfanjem po Slofoto forumu sem ponovno zasledil debato na temo Lightroom in težave z obdelavo RAW datotek. Ko sem začel uporabljati Lightroom, sem bil prepričan, da je kaj narobe z mojim aparatom, saj so bile barve sprane in brez življenja – nič kaj podobne tistemu, kar je prikazano na LCD-ju aparata. Sicer tisto na LCD-ju ni ne vem kakšna referenca, ampak vseeno. Vendar mi dejstvo, da je fotografija zbledela šele nekaj trenutkov po importu, ni dalo miru. Očitno le ni kriv aparat, ampak program.

Na internetu sem zasledil precej debat na podobno temo, v večini pa je zaključek enak in se mi ne zdi tako napačen. Zaradi velikosti RAW datotek in zahtevnosti prikaza le teh sem med shranjevanjem datoteke doda JPEG preview, na katerem se že izvedejo vse interne operacije aparata (barvni pridih, nasičenost barv, ostrenje, kontrast ipd.). Ta preview služi tudi za prikaz na LCD zaslonu aparata.

Med uvozom fotografij v Lightroom se najprej prikaže preview, ki ga je naredil aparat. Nato že med procesom uvažanja program na podlagi privzetih nastavitev izdela lasten preview in ga zamenja z obstoječim. Seveda nima “blage veze”, kakšne nastavitve oz. procese je aparat izvedel med shranjevanjem, zato je na prvi pogled fotografija res pusta. Če se ne motim, slednje ne drži za Nikonov NX program (ne vem kakšno je stanje v rdečem taboru), ki te nastavitve zna prebrati in tako postopek ponovi na RAW fotografiji. Struktura nikonovega RAW zapisa je očitno tajna (vsaj del podatkov), saj se rezultat razlikuje, odvisno pač od uporabljenega programa za obdelavo RAW datotek. Edini podatek, ki ga programi pri procesiranju upoštevajo, je barvna temperatura, ki je bila nastavljena na aparatu. Razen seveda, če imamo nastavljeno na avtomatsko.

Nekateri programi to nalogo opravijo bolje, spet drugi pa imajo privzete nastavitve neravno uporabne. Lightroom nudi možnost, da si te nastavitve prilagodimo po svojih željah in jih tudi shranimo za nadaljno obdelavo. Saj v tem je tudi smisel RAW datotek, kajne. Vsaj tako so me učili :). Zato se ne obremenjujem z nastavitvami glede kvalitete fotografij, ki mi jih nudi aparat. Je pa res, da je za nekatere prvi vtis (tudi za mene je bil) razočaranje.

Sicer obstaja tudi možnost, ki ponuja avtomatsko prilagajanje tonskih vrednosti, ki ponavadi vse skupaj še poslabša. Zato je bolje, da je izključena. Zame sicer ne, bo pa morda lastnikom D200 morda ustrezal že v naprej pripravljen profil oz. “preset” kot jih imenujejo, najdete jih lahko na spletni strani Huelight. Na voljo so tudi za nekatere modele Canon in Olympus.

lr_settings.jpg
Predlagam sledečo nastavitev. Če pa ste ljubitelj čb, pa bo verjetno bolje, da izključite še drugo možnost.

Toliko na kratko, če bo čas, pa vse skupaj dopolnim s kakšno testno fotko. Ker pa več glav več ve, me seveda zanima še vaše mnenje oz. izkušnje glede tega. Morda, kako je to rešeno v drugih programih. Možno pa je, da sem brcnil v čisto temo, tako, da me prosim popravite, da ne bom učil krive vere.


Zapisano med: Fotografija, Lightroom. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Dragan Z. dne 31.8.2007

  ojla Uroš.. kje je ta debata na Slo-foto!?!:))

  ma jaz sem kar zgubil voljo z lightroomom:( poskusil sem vstavii tudi tisti preset za 400tko, ki si mi predlagal, vendar tisto je le “As shot” nastavljen WB. Tako, da barve ponovno pa pa.. Zdaj sem pretvoril goro RAW-ov z C1 v jpeg, samo rezultat po pretvorbi je slabši, kot če bi direkt jpeg delal (normalno – bolj pusto). In prav zato bi rad vztrajal z LR, ker imam usput še možnost fotko malo obdelat, da na koncu ne pride vn tako pusta.

  ko sprobam vse variante, sporočim 😛

 • Menil(a) je Uroš dne 31.8.2007

  Predlagam ti, da si narediš en testn “šut”, in na tistem naštimaš, da bo vsaj zgledal. Potem si to shrani kot default. In ti bo vse nadaljne fotke tko importal. In to ti je potem izhodišče. Mislim, da vsaj RAW program tko nardi in mimo tega ne moreš.

  Edini minus mogoče počasn import in tudi export 🙁

  P.S. ta debata, je mišljena ravno tvoja in še par drugih tem z isto težavo. Tudi Dpreview se s tem ubada, tko da nič novega 😉

 • Menil(a) je Kristjan dne 30.3.2008

  Tudi sam mam zadnje čase probleme z Lightroomom… Najprej mi ob
  uvozu sliko zeloo pretemni… Stvar ki sem jo na lcdju od d80 videl
  z normalno (detajli in vse) zgubi vse detajle. Ampak informacije pa
  vsebuje saj če poskusim z fill light al exposure vidim da detajli
  obstajajo. Plus to da ob eksportu desaturira, kar pa je že znan
  defekt… :/ Any idea? 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 30.3.2008

  @Kristjan: tega, da bi ob exportu desaturiral še nisem zasledil. Glede tega, da slika ni ista kot na LCDju pa je popolnoma normalno. Saj na LCDju vidiš tisto kar je aparat naredil v JPG (ostrina, kontrast, barve itd.) RAW je načeloma zelo “suh”. Če imaš zelo drugačno sliko, je možno, da imaš kakšen default preset (meni se je enkrat zgodilo, da sem po pomoti kliknil kot default in je vse fotke potem na ta način avtomatsko obdelalo.

 • Menil(a) je Kristjan dne 5.4.2008

  Aa, sm odkril kaj je… 😛 (vsaj upam :)) Problem pride pri barvnih
  paletah (al kaj so že). Stvar pride pri spremembi iz prophoto
  palete v srgb itd…. Očitno se tudi na photo.net z tem ubadajo
  http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00OwDB Upam da bo
  LR 2.0 popravil tole 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 5.4.2008

  @Kristijan: svoj aparat imam nastavljen na sRGB in ne opazim takšne razlike. A vedno pri menjavi med profili prihaja do sprememb. Sicer pa LR 2.0 beta je že na spletu in preveri. Morda so res kaj naredili na to temo.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string IZv3J4 to the field below: