31 dni brez kajenja

Začnimo na samem začeteku, ko je zakon bil prvič predlagan. Bil sem prepričan, da bo to spet eden tistih, za katerega bomo spet zapravili goro denarja, na koncu pa se bo vse skupaj razveljavljeno do te mere, da bo stanje enako kot poprej. Še pomnite tistega o odprtju trgovin med prazniki in gospodovem dnevu.

Lahko rečem, da je bil obisk restavracij in lokalov zadnji mesec resnično prijetnejši – bistrejši. Ko berem, kako se gostinci pritožujejo nad manjšim obiskom, me čudi od kod potem podatek, da je kadilcev v Sloveniji slabih 30%. Ali je zlagan? Je pa res, da tisti mikro “pajzlci” z nekaj 10 lokanih pijančkov verjetno res čutijo hud upad. Kar verjetno doda velik delež tistim 40-50% upadu, ki ga je pokazala nedavna raziskava. Po drugi strani pa naj poleg “jamrarije” pokažejo raje julijski cenik – vsaj dvakrat cenejši. Pohlep je še vedno vodil v pogubo in zato za svoje napake ne iščite grešnega kozla. Čudi me tudi, ali je to gostinstvo res edini možen zaslužek v naši mali državi? Brez zamere, ampak glede na prijaznost in iznajdljivost velikega števila kvazi gostincev, se ne čudim in jim po eni strani privoščim, da zaprejo vse te beznice, ki niso vredne …..

Ali je poteza države res demokratična, bi se dalo razpravljati na dolgo in široko. Pa ne bom, ker kaj pa je na svetu sploh demokratičnega. So morda kadilci demokratični, do nas nekadilcev? Zato mi ne kokodakat “nas pa ni nihče nič vprašal”, ker ko vljudno prosiš kadilca, če lahko ugasne, ker se ti kadi v glavo, odvrne “pa pejt vn, če te mot”. Zanimive so izjave nekaterih, da bi lahko imeli lokale za kadilce in nekadilce. Mislim, da lahko preštejem na prste ene roke, koliko striktno nekadilskih lokalov je bilo pred uveljavitvijo zakona. Zato je takšno razmišljanje čista nebuloza. Jasno je, da je zakon bilo potrebno sprejeti izključno zaradi tistih “nekaj”, ki so očitno mnenja, da lahko v demokraciji počnejo kar se jim zljubi.

Končno lahko posedim na pijači s prijatelji, brez solznih oči, zasmradenih oblek in okusom sladice, kot si jo je zamislil slaščičar. Čeprav so že prej obstajali kvazi prostori za nekadilce, a se je kljub temu bilo potrebno prebiti mimo dimnih zaves.

Zakon ni osamljen in če so preživeli v Angliji, Italiji in na Irskem, bodo tudi pri nas. Vsaka sprememba povzroči nihanje in narava bo izbrala tiste močnejše – iznajdljivejše, kje pa piše, da je edini razlog za obisk lokala čik pa kofe. Delat je treba, ne pa čakat, da denar z “lufta” pade. Res je, da so deli zakona mogoče nepraktični in verjetno bo praksa pokazala, kaj je potrebno zakrpati. A je kljub vsemo to ena redkih pametnih potez naše brihtne vlade, ki smo si jo sami izvolili.

Če se kdorkoli čuti ogroženega ob slednjih blodnjah, mu lahko zagotovim, da na blogu NI prepovedano kaditi. Sem pa prepričan (če upoštevam statistične laži), da vas je večina obiskovalcev nekadilcev. Lahko pa me prepričate v nasprotno 😉


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je tony dne 6.9.2007

  meni pa je zdaj zelo vsec.. ker so kadilci dobesedno – POPUSILI! 🙂

  je pa bilo vsekakor res, da ko si sel ven, je druzba 4 nekadilcev tolerirala pocetje 1 kadilca, ki si je vzel demokraticno pravico, da kadi.. z “argumentom”, da si je cike itak sam kupil…

  ce bi ljubi bok™ zelel, da kadimo, bi nam ustvaril dimnik.. hehe…

 • Menil(a) je Tanja dne 6.9.2007

  Se ne bi mogla bolj strinjat s tem zakonom. Pri nas v službi si šel samo po kavo ali vodo, kar je trajalo najvec 30 sek., pa si v tem času lahko pasivno pokadil kar 3-4 cigarete, tako zakajeno in smrdeče je vedno bilo v čajni kuhinji. No, zdaj je občutno boljše, kadilci pa so veselo zavzeli bližnji lokal oz. njegovo teraso.

 • Menil(a) je cherry dne 6.9.2007

  Aleluja.

  KOmaj čakam, da grem danes na pijačo in okusim vse prednosti novega zakona 🙂

 • Menil(a) je martin dne 6.9.2007

  ja, res je fajn ta novi zakon. Je pa res da je obisk kar manjši, sploh tam kjer nimajo terase. Bomo videli kako bo pozimi, ko nebo več teras…

 • Menil(a) je Mitja dne 6.9.2007

  Zdaj jamrajo, ko so prepovedali prodajo alkohola v trgovinah po 21h pa so bili gostinci lepo tiho.
  Prav nič jih ni skrbelo za prihodnost, službe in kredite ljudi zaposlenih v trgovinah, ki so bile odprte po tej uri.

 • Menil(a) je mitzila dne 6.9.2007

  Ja, tudi mene zanima kako bo v zimskih časih. Sploh v tistih gostilnah,kjer nimajo teras…

 • Menil(a) je cherry dne 6.9.2007

  Naj znižajo cene gostinskih storitev, pa bomo vsi zadovoljni 😉

  2 evra za kavo je ipak ogromno, da o pivu v centru niti ne govorim…

 • Menil(a) je Uroš dne 6.9.2007

  @martin: verjetno velikih razlik ne bom, dokler ne bojo korigirali cen. Ne manjka več veliko, da boš za pijačo plačal skoraj polovico malice. In potem se sprašujejo kje so vsi. Se bo treba zamislit in preračunat, koliko jih dejansko stane, da pijačo kupijo in jo postrežejo. 200 in več % nabavne cene sigurno ne.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 8lZESJ to the field below: