Odbojnik in softbox

Že lep čas razmišljam o nakupu kompleta odbojnikov, vendar je na trgu precej modelov in tudi različnih blagovnih znamk. Ugodna se mi zdi kombinacija 5v1 proizvajalca Lastolite premera 95cm (cca 90€). Kaj pa glede oblike (okrogli, ovalni, trikotni)? Kot drugo, iščem tudi primeren softbox, ki bi ga lahko uporabil v kombinaciji z bliskavico Nikon SB-80DX. Vesel bi bil morebitnih predlogov, kaj je smiselno kupiti oz. na kaj moram biti pri nakupu pozoren. Ali je recimo 95cm dovolj za potretne fotografije. Glede softboxa pa me zanima predvsem ali je nakup sploh smiseln. Model Micro Apollo 60 znamke Lastolite (predvidevam, da gre za 60×60) stane cca 40€. Česa se vi poslužujete in če ste s tem tudi zadovoljni?

Da ne ostanem samo pri suhoparnem blebetanju, pa prilagam slednji dve fotografiji, ki sta posneti s 85mm, kjer sem preizkušal kako izpade enak motiv z različno točko ostrenja. Osebno mi je prva prijetnejša, kjer so vsi ostali cvetovi v ozadju. Pa vam? Ali je v takšnih primerih bolje ostriti na najbližjo točko, nekam vmes ali kaj drugega.

dsc_1827-1.jpg

dsc_1825.jpg

dsc_1827.jpg
Dodatna b&w obdelava


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je martin dne 9.9.2007

  tudi meni je prva boljša. Glede odbojnikov: jaz sem dobil 5v1 odbojnik za okoli 40 E prek ebaya..velikosti 42″ kar je neki takega kot tvoj ki ga gledaš…

  lp

 • Menil(a) je tinekr dne 9.9.2007

  Odbojnik sem kupila vrhunski pa 10 evrov, vendar ga redko uporabljam. Fino je, če te stvari kupuješ preko skupinskih nakupov preko forumov, ker je ceneje.

 • Menil(a) je Klemen dne 10.9.2007

  http://foto-walser.biz/shop/default.aspx?TY=item&ST=3&CT=31

 • Menil(a) je Karim dne 10.9.2007

  osebno mi je boljsa druga ker je ocem prijaznejsa. ce bi se na prvi imel moznost priblizat tisti rozi ali jo se malo osvetlit da bi bolj izstopala bi bilo super.

 • Menil(a) je Matjaž dne 10.9.2007

  hmm…. za začetek vzemi tisto varianto, ki jo gledaš… je vredu in kvalitetna…
  preko totifoto smo enkrat vzel ene velike odbojnike (ovalne) … načeloma še ok, ampak nekvaliteten srebrn premaz, nestandardna debelina, kar pomeni, da ga studijska roka noče zagrabit itd…
  softbox? za tamali fleš?huh… če že hočeš, potem čiiiiiim manjšega, ker ga ne bo napolnil – svetujem raje stojalo in marelo; dobil boš lepše in bolj mehke rezultate, pa bolj enostavna je za uporabo.

 • Menil(a) je Uroš dne 10.9.2007

  @martin: a ebayu je za zaupat. Precej ljudi namreč kupuje preko ebaya. (uk ali de?)

  @Klemen: cene tu so zelo ugodne. Zgleda tudi, da pašejo na razne stative.

  @Karim: bom preveril, če jo osvetlim v PSju.

  @Matjaž: tole glede marele je pomoje res bolj uporabno, zato sem tudi spraševal, saj so ponavadi praktični odgovori boljši. Kakšni predlogi glede velikosti?

 • Menil(a) je Aleš Hostnik dne 10.9.2007

  Ja sam kaj pa ko si tak talent, da ko se ti od bojnik razgrne, da ga ne znaš več sestavit?? Kriza. Ovalen, 120cm po dolgi stranici. 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 10.9.2007

  @Aleš: 😀 to mi je blo vedno zabavno gledat, kako se ta stvar zloži. Z ovalenim zna bit kr komedija.

 • Menil(a) je Matjaž dne 10.9.2007

  ovalni ma dva načina – al ga primeš vodoravno ali malenkost diagonalno in poskušaš narediti dvojno osmico ali pa ga postaviš na tla (pozor, to možnost imajo le boljši, npr. photoflex) vodoravno in obe stranici zavihaš naprej (stran od sebe) in spodnji del sam skoči vase. No big deal… je pa res, da se lahko z velikim ovalnim precej na*ebeš, ko ga imaš prvič v rokah 🙂
  sekundek: nekje 1m premera bo čist ok za začetek, glede na moč fleša.

 • Menil(a) je Gregor dne 10.9.2007

  Sam imam enega, vendar ga zelo redko uporabljam. Premisli, če sploh fotografiraš toliko portrete, da ga boš potreboval.

 • Menil(a) je Uroš dne 10.9.2007

  @Gregor: zaenkrat še ne, bi pa želel. Sicer pa pride odbojnik še kako prav tudi pri ostalih vrstah fotografij 😉

 • Menil(a) je Gregor dne 10.9.2007

  Sem se malo nerodno izrazil. Vsekakor še ga lahko uporabiš tudi za druge zvrsti fotografije. Kar sem hotel povedati je to, da sem ga jaz uporabil cca. 20x vsega skupaj odkar ga imam (malo manj kot leto). Ponavadi delam z naravno svetlobo, če se le da…

 • Menil(a) je Uroš dne 11.9.2007

  Naravno itak 😉 Opazil sem, da bi ga dostikrat lahko uporabil. Lahko, da potem ko ga bom dejansko imel, da ne bom 😀

 • Menil(a) je Bojana dne 23.9.2016

  Živjo.Za hčerko sem kupila ovalen odbojnik.Zanima me kako se ta stvar zloži.Iz zgornje razlage mi ni uspelo ničesar ugotoviti.Prej bom kaj zlomila.To je pa res zakomplicirano.Hvala za odgovor.

 • Menil(a) je Uroš Gruber dne 28.9.2016

  @bojana Ovalni so malce bolj kompliciran, odvisno seveda kako je velik. Mogoče video https://www.youtube.com/watch?v=_aN5Du8p41Q v pomoč.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string ZfEQVO to the field below: