Kako sem prihranil 20€…

…namesto v trgovino, sem šel v gozd – po kostanj. Nedeljsko kosilo nas je začelo uspavati, zato je bil potreben premik. Oprema? Enostavno: pletena košara in gojzarji. Ni minilo 15 minut in že smo (Aleš, Tinkara, Tanja in moja velikost) nabasani v Minija hiteli proti izbrani lokaciji. Kot je v moji navadi, smo spet “sfalili” odcep. Zato smo jo ubrali kar čez dvorišče bližnjega kmeta, ki je zaradi razkladanja sveže trave zasedal cesto.


Tista praprot – ne vem zakaj, ampak še vedno se tako čudno sliši

Po kolovratenju skozi ozke gozdne poti – kjer sem enkrat celo nasedel 🙁 – smo le prispeli do “nezasedenega gozda”. Hja, če verjameš v Baltazarja mogoče res. Folka, ko listja in trave. Ali ni “šopanje” slovenski nacionalni šport? Kaj hudiča delajo tu zunaj, na svežem zraku? Ah ja, nedelja je, ti “tumblj” in zakon prepoveduje, da so trgovine odprte v nedeljo popoldan.


tukaj sem…


Lomastenje

Na polno smo se zagnali do prvega drevesa, ki se je zlato-zeleno svetil v žarkih popoldanskega sonca. Kičasto! A kot je bilo videti, ni bil v vrsti, ko so delili ježice. Sem že pomislil, da mi je emšo dodobra zdelal nekaj še živečih možganskih celic in da ne poznam več listov kostanja. Rinemo globje v gozd, kjer pod drugim drevesom najdemo celo deset kostanjev. To bo bera 🙂 Še v maminem aranžmaju na terasi jih je več. Malo nižje zagledam še eno obsijano drevo, katerega listi delujejo pravi. Pravijo, da gre v tretje Rado, v četrto pa Janez. Med lomastenjem skozi vejevje in v neizmerni želji po nabiranju pristanem na ježicah, s tazadnjo. Samo, da je Nikon cel.


Tinkara v polnem zagonu


Ostali pridni nabirajo, jaz pa se valjam po listju in ježicah – tudi priden


Košara se počasi polni

Kostanja na pretek in da bi na to opozorili še ostalo rajo, smo na ves glas klopotali “kako pa letos ni nič kostanja”. Košara se je hitro polnila. S polnimi žepi se prerivam skozi napol posušeno smreko, ko že pomislim, da ima kostanj vgrajeno vibro. Ddddd. Ah, saj res, telefon zvoni vibrira. Na telefonu Matjaž. “Alo, a greta na Celjsko?” me vpraša. Komaj zadržujoč piskajoči “Auuu” z bodico v prstu razložim, da smo na lokalnem tekmovanju v nabiranju kostanja. Pa še z avtom nameravajo iti na Celjsko. Lenobe 😀 Bomo šli naslednjič.


Hvala ti, ker si nam podaril svoje plodove


Počiva(jo)mo

Ker očitno še nisem bil dovolj popikan, sem parkrat zalegnil med suho listje in naredil nekaj škljocev. Medtem je bila košara že skoraj polna in počasi smo se vrnili do avta. Na hitro sem še poškilil proti listju bližnjega hrasta, ki se je kopal v žarkih večernega sonca in naredil par posnetkov. Zadovoljni nad količino nabranega – kakšnih 5kg ga je bilo, smo zasedli sedeže Minija in oddrveli nazaj proti Celju.


Najprej je poziral hrast in potem…


…še gospa praprot

Zvečer sem preveril, če je iz fotk nastalo kaj uporabnega in razočaran (kot ponavadi) sem strmel v šum, da te kap. Desaturacija je vse skupaj malenkost omilila. Žal ni šlo drugače. Časi okoli 1/25, zaslonka manj kot 3.5F ni šla, a bi raje videl še bolj zaprto. ISO pa pri 800. Se pozna, da je D100 že pravi dinozaver, kar se tega tiče.


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Jure dne 3.10.2007

  7. fotka- drevesa se mi še posebej dopade. Dobra perspektiva in lepo zajeto drevo. Bravo.

 • Menil(a) je Uroš dne 3.10.2007

  @Jure: tudi moja je ta favorit 😉

 • Menil(a) je Matjaž dne 3.10.2007

  uff super! full mi je všeč obdelava in barve…
  ja, si se mi zdel neki napet po telefonu 😉 hehe

 • Menil(a) je phobos dne 3.10.2007

  Kul fotke, pa čeprav z dinozavrom.

 • Menil(a) je Lenart Senica dne 3.10.2007

  Bravo, super objava!

 • Menil(a) je Olki dne 3.10.2007

  krasno in kot vedno še fin tekst

 • Menil(a) je Pegaso dne 3.10.2007

  Zadnji dnevi so res prekrasni. Gozd je pravi raj…toliko življenja, da skoraj vre.
  A si fotke obdelal v Lightroomu?

 • Menil(a) je Uroš dne 3.10.2007

  Hvala vsem za pohvale. Sem kar malo presenečen. Čeprav, ko jih gledam danes, res zgledajo malo bolje 😀 Je treba mal prespat 😉

  @Matjaž: 😀 kako le ne bi bil, še danes občutim pikanje v prstih.

  @Pegaso: tako je, vse je obdelano v LR. Oz obdelana je ena in nato syncano na vse ostale. Potem sem popravil še na posamezni levelse in dve sem cropal. Resize in USM pa je narejen v PS.

 • Menil(a) je Gregor dne 3.10.2007

  Kostanji plus fotografija = njami. 🙂
  Smo tudi mi hodili po gozdu, pa nabrali nekaj kostanjev. Samo jih ni bilo toliko kot ti pišeš. Smo na koncu imeli skoraj več gob kot kostanjev. :)))
  Aja fotke pa so kul. Toniranje je všečno. Glede šuma pa se ne sekirat. Včasih celo paše.

 • Menil(a) je Uroš dne 4.10.2007

  @Gregor: ja ta gozd je precej popularen in dreves res veliko. Sem pa za gobe bolj slep – oz. niti ne poznam.

 • Menil(a) je Gregor dne 4.10.2007

  Tudi jaz ne poznam kaj dosti gob. Poznam marele, jurčke, turke, lisičke in štorovke. To je vse. 🙂 Pol ti je jasno, da ni bilo dosti kostanjev. :)))

 • Menil(a) je Natalija dne 4.10.2007

  Hoj! A kostanj, da ste iskali? A sta pomisla s Tanjo na to, da bi najprej nas poiskala in bi vam mi pokazali kostanja kolikor hočeš par sto metrov od nas? 🙂
  Da nebi slučajno vprašal od kod hudiča takle naslov moje ZAČETNIŠKE strani! (kaj češ, sem pač mal bum, bum za tele zadeve in me je zaneslo…:-))
  Ja, drugače pa bi vaju res kej radi videli. Če bosta imela kej časa, pa le pridita k nam na mošt in jabolka….

 • Menil(a) je Uroš dne 4.10.2007

  @Gregor: No te naslednjič povabim, pa boš vidu, kaj pomeni ko najdeš pravo drevo 😉

  @Natalija: saj ga je tukaj tudi precej 😉 Glede spletne strani – naslov je divji, čeprav ne deluje. Glede obiska, pa moram že prav pomislit, kateri vikend bom sploh fraj.

 • Menil(a) je Natalija dne 5.10.2007

  Joj, vežda ne deluje, če ga prav ne napišeš! Sem popravila – mam mail naslov podoben pa me je zaneslo! Bom vesela kake kritike, nasveta… s tvoje strani, ko si že star blogger. 🙂

 • Menil(a) je Metatron dne 6.10.2007

  Evo, malce kasneje komentiram… služba ne “dopušča” več ažurnega komentiranja 🙂 Upam, da nisem narobe preštel fotke, ampak te mi pa rez izstopajo: 1, 2, 5, 7, za 8ko pa se nekako ne morem čisto odločit a me privlači tisti svetu del na listu al ne :)… Drugače se mi pa nenormalno dopadejo tile tvoji ČB toni.

 • Menil(a) je Uroš dne 6.10.2007

  @Metatron: Hvala za lepe besede in res sem presenečen, da so fotke večini tako všečne.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string oviBXO to the field below: