Pomagajmo Zemlji, da ne bo prepozno

Če nekaj obljubim, se spodobi, da obljubo tudi izpolnim. Danes je namreč dan imenovan “Blog Action Day”, to je dan ko nas je(bo) tisoče združenih blogerjev celega sveta na svojem blogu zapisalo besedo ali dve na temo varovanja okolja in Zemlje nasploh. “Zakaj le?” se bo kdo vprašal, vendar nekje je treba začeti. Pa čeprav so to malenkosti, ki se sprva zdijo nepomembne. In prav vsak izmed nas lahko prispeva svoj košček k rešitvi, da ne rečem uganke, našega zelenega planeta. Upanje še ostaja.

action_250×250.jpg

Naj naštejem samo nekaj malenkosti

 • plastenke in razni papirčki sodijo v zato namenjeno posodo in ne v najbližji grm
 • za pranje perila lahko namesto strupenih praškov uporabljamo Nepalske oreščke
 • če obstaja možnost, izberite hojo ali kolo, ki bosta koristila tako zdravju kot okolju. Tudi živci bodo manj “skravžlani”, saj ne bo potrebno čakanje v kolonah
 • ne vidim razloga, zakaj mora tovorni promet preko države potekati po cesti namesto z vlakom
 • ogorki niso za na tla
 • ko je vaš pepelnik v avtu poln, ga izpraznite doma v kanto za smeti in ne sredi križišča
 • če v sobi ni nikogar, ni razloga za prižgane luči
 • LCD zasloni porabijo precej manj električne energije in oči vam bodo hvaležne
 • varčujmo z vodo
 • avto, če je le možno, operi ročno, saj porabimo bistveno manj električne energije in tudi vode

Zavedam se, da bi k čistejšemu okolju lahko še več prispeval, zato se bom v prihodnje še bolj potrudil. Pa vi? Ste mnenja, da je človeštvo sposobno naredi kakšen korak k temu?


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je vvooodnarka dne 16.10.2007

  Vse skupaj res ne kaže prav dobro. Prvo kot prvo bi morali pošlihtati monopolna podjetja, ki so največji onesnaževalci (masovno onesnaževanje), sevede je to težko pričakovat, ker ne bojo izpustili iz rok svojega biznisa, ker se ogromno cvenka obrača. Vse dokler bodo oni obratovali-masovno onesnaževali vodo, zrak, in z odpadki, ki jih pridelajo je vse skupaj kot trobljenje v zamašena ušesa. Saj ideja osveščanja ljudi je pohvale vredno, a koliko se jih to prime… skozi eno uho notri drugo ven. Čistilnih akcij je vsekakor premalo organiziranih. V enem letu bi morali večkrat ponovit. Jeseni in spomladi je prepremalo, da bi lahko računali na boljše rezultate dela.

 • Menil(a) je RokoR dne 16.10.2007

  Jaz sem zaradi okolja in tudi svojega zdravja 4 leta nazaj sprejel odločitev, da postanem vegetarjanec. Prav tako pa ne nosim nikakeršnih usnjenih izdelkov in podobno. Doma mi je uspelo pregovoriti domače, da smo vse žarnice zamenjali z varčnimi, pa tudi v trgovini redno zavračam vrečke in stvari raje zložim v kartonasto škatlo. Se mi zdi, da so to takšne malenkosti, ki bi svet mnogo izboljšale, če bi se ljudem le dalo.

 • Menil(a) je Uroš dne 16.10.2007

  @vvooodnarka: če bi vsi razmišljali ali se to koga prime, potem morda res nima smisla, vendar začeti je treba, čeprav na celoto nima velikega vpliva.

  @RokoR: odlično, nekaj predlogov je prav lepo enostavnih.

 • Menil(a) je vvooodnarka dne 16.10.2007

  Uroš,

  V pogostejših čistilnih akcijah vidim dosežek, ki bi imel pozitivne učinke na vodo, naravo, ozračje,… Drugače bo pa približno tako kot je zdaj, hočem reči, da večjih sprememb v izboljšanje ne bo zaznati. Pa ne, da sem črnogleda, ne. Vendar, če ni z besed na dejanja nič narejenega… ni bilo nič narejenega. Od lepih želja in izrečenih besed si bomo bolj malo pomagali za skrb zemlje. Dejanja so potrebna, čistilne akcije narave, korit in brežine potočkov, rek…

 • Menil(a) je Uroš dne 16.10.2007

  Pol pa dajmo eno akcijo še na to temo nardit, ane 🙂

 • Menil(a) je Mateja dne 17.10.2007

  Ja, res je, iz noči na dan vsekakor ne bomo rešili našega preljubega planeta…vendar je bolj kot pesimizem in obup, pomembno, da že v tem trenutku spremenimo sleherno dejanje izpod naših rok in misli, kajti največji korak je ZAVEDATI se problema (uuuuf, kako smo še daleč…), šele takrat bomo sposobni prestopiti k DEJANJEM! Zato nobena beseda ali objava na to temo ni “brc” v temo, je le stopnička bližje našemu zavedanju…in AKCIJI! Zato pohvale Uroš, ker nam pri tem pomagaš tudi ti! 😉
  Pozdravček

 • Menil(a) je vvooodnarka dne 17.10.2007

  Uroš,

  kaj praviš na odprto pismo Vladi in Ministrstvu za okolje in prostor, ravno ti zadnji menim se ukvarjajo preveč z vsem drugim, le s snago-čistočo okolja preprepremalo, skoraj nič. Vse je nekako ubešeno na Komunalna podjetja odvažanje vsako tedenskih odpadkov, in dveh čistilnih akcij v letu.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 07XtJg to the field below: