Idiotizem na višku

Med vso navlako, ki se je danes nabrala med peščico uporabnih elektronskih sporočil, sem zasledil eno tistih verižnih pisem. Verjetno je zato kriva poklicna deformacija, da mi ob pogledu na takšna spročila desni mezinec avtomatsko trzne po tipki delete. Ko sem danes to počel že četrtič, sem se za hip ustavil in sporočilo dejansko prebral. Pa bodi še ti tak idiot, sem si rekel in tisti dve minuti branja, kot je obljubljalo v sporočilu, bom že kako nadoknadil.

Še dobro nisem začel, ko opazim znanega pošiljatelja, ki se mimogrede kiti z nazivom vodja informatike, dokaj ugledne ustanove. Pa si mislim, saj ne more biti res. Ni mi dalo miru in za hec preverim še ostale tri pošiljatelje. Zabavno, eden od njih celo direktor. Očitno z višanjem izobrazbe oz. bolje rečeno pozicije, se splošni količnik osnovnošolske logike strahovito spušča proti ledišču. Še bolj zabavno je videti celotno zgodovino pošiljateljev, saj so se prav vsi do potankosti držali navodil.

Enostavno ne razumem kaj, če sploh, dejansko ljudje razmišljajo, ko se z velikim nasmeškom lotijo razpošiljanja na vse možne naslove, ki so se z leti nakopičili v njihovem adresarju. Ne samo, da s tem kažejo lastno nesposobnost, ampak hkrati vzpodbudijo še tistih ducat prijateljev, da storijo natanko to. In da ne bom samo mlatil prazno slamo, prilagam dotično vsebino.

pozdrav!

V normalnih okoliščinah takih mailov ne posredujem naprej, a to pismo sem prejel od dobrega prijatelja, ki je advokat in se mi zdi zanimiva priložnost. Če on pravi, da to deluje, potem mu verjamem. V vsakem primeru ne moreš nič izgubiti.

Obrazložil mi je naslednje:
Sem advokat in poznam zakone. To drži, kot pribito. Ne zavajajte se, podjetji AOL in Intel se zavedata obljube sodišča in miljonskim
odškodninskim zahtevam, kot se je to nedolgo tega zgodilo med pojetjema PEPSI COLA in podjetjem General Electric. Dragi prijatelji, ta mail ne smatrajte za neumno potegavščino. Bill Gates zdaj deli svoje premoženje. V kolkor ne boste reagirali zdaj, vam bo morda
kasneje žal. Windows je še vedno najpogosteje rabljeni program. Microsoft in AOL spremljata po tem e-mailu poslano vsebino (e-mail beta test). V kolikor ta e-mail pošljete prijateljem, znancem, potem Microsoft 2 tedna sledi temu e-mailu. Za vsako osebo, kateri ste poslali ta e-mail plača Microsoft 245 EUR-ov. Za vsako osebo, kateri ste poslali e-mail in bo ta oseba posredovala ta e-mail naprej plačajo dodatnih 243 EUR-ov, za tretjo osebo, ki prejme to sporočilo pa plača Microsoft 241 EUR-ov. Po dveh
tednih ti bo Microsoft poslal pismo, v katerem te bo prosil za potrditev tvojega poštnega naslova, nakar ti bo poslal ček.

-Charles S.Bailey General Manager Field Operations
–1-800-842-2332
–Ext.
–1085 or 904/245-1085 or RNX 292-1085
–MAILTO: Charles_Bailey@csx.com_

Jaz sem to smatral za prevaro, vendar me je Microsoft dva tedna po tem, ko sem prejel in posredoval naprej ta e-mail prosil za naslov in mi poslal ček v vrednosti 24.800 EUR-ov. Čimprej odgovorite na ta e-mail, dokler še traja test kajti, če se vam ponudi priložnost jo je potrebno izkoristiti. Za Bila Gatesa je ta izdatek le reklama. Prosim pošljite ta e-mail čimveč prijateljem, znancem. Najmanj 1.000 EUR-ov bi morali dobiti. Nebi vam posredovali ta E-mail v kolikor nebi imeli koristi tudi mi.

Prijatelj mojega očeta je sodeloval v tem testu. Ko sem ga nazadje obiskal mi je pokazal en ček. Vrednost je bila 4.324,44 EUR-ov. Teta Patricija, teta mojega prijatelja dela pri Intelu, nedolgo tega je dobila ček v vrednosti 4.543,23 EUR-ov po tem, ko je posredovala ta e-mail.

Kot sem omenil, poznam zakone in to je tudi res, da se podjetji Intel in AOL ravnokar pogovarjata o tem, da bosta posatala največja ponudnika programske opreme na svetu, zato sprovajata ta test, da bosta sigurna v to, da ostanejo pri najpogosteje uporabljenem programu.

Če gre pa za advokata, potem to res ne more biti nateg. In očitno je, da Bilija resnično tišči v denarnici in le zakaj bi plačeval mastne odškodnine na sodišču, če lahko osreči ravno vas. Da o blazni vsoti, ki jo je prejela teta Patricija, ki je mimogrede zaposlena pri Intelu, sploh ne govorim. Seveda lahko brez večjega truda ugotovimo na čigavem zelniku je zraslo originalno besedilo. Hkrati ne razumem zakaj se iz nebogljenih debilov onstran luže delamo norce, če smo sami prav tako idioti na kvadrat in originalno besedilo po vrhu vsega še prevedemo v naš preljubi materin jezik. Še dobro, da Pepsi kola ni postala Cockta, ker sem prepričan, da so originalni zneski bili v zelencih.

Takšnih in drugačnih sporočil kroži na tone, tudi tista, ki jih vsako leto na novo zbudijo iz zaprašenega poštnega nabiralnika. A uporabniki vedno znova nasedajo in upajo na boljše čase, kako jih bo nekdo z veliko mero dobrodušnosti nagradil z zasluženim zneskom, ker so si vzeli nekaj minut dragocenega časa in na ves glas razglasili “Sem idiot in ponosen sem na to”.

Srčno upam, da ti ne spadaš v to skupino. Če pa že, pa naj bo to v poduk in se s tem ne hvali širom na okoli. Vem da boli, pa tudi zdravo ni.


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je razkritOdkrito dne 30.10.2007

  Hahahahahhaha.

  Od dveh različnih posredovalcev sem danes dobila to sporočilo, prebrala le prve dve vrstice in zbrisala.

  No bila sem le pol idiot, ker sem ga sploh odprla in to dvakrat :).

  Lp,
  Mateja

 • Menil(a) je Mih@ dne 31.10.2007

  Mal si pozen 😀
  Poglej k meni LOL

 • Menil(a) je Matjaž Merčnik dne 31.10.2007

  Tale mejl sem v tem tednu dobil vsaj 10x. Prebral sem ga 0x 🙂 Tudi sedaj si nisem vzel tistih 2 minut in prebral vsebino spornega sporočila, ker se mi zdi enostavno brezzveze.
  Se pa popolnoma stinjam z napisanim.

 • Menil(a) je denis dne 31.10.2007

  kr nekaj…

 • Menil(a) je Pegaso dne 31.10.2007

  Uh, pobrisal ene 5x… sem kar malce vzvišen, da je moja logika še nad lediščem 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 31.10.2007

  @Miha: sem videl ja 😀 :D, sem že mislil, da sem naslov narobe napisal, ko sem videl na ZSFBju tiste evre.

  @Pegaso: močno dvomim, da se med vami sploh nahajo, kdorkoli, ki je tolk “prtisnjen”. Če pa že, pa je upošteval nasvet in globoko molči 😉

  @Matjaž: sam sem ga prebral ravno toliko, da nisem kvasil gluposti, pa še to po tistem petem, ki se je še uspel zmuznit, kasneje nameščenemu filtru idiotizma 😀

 • Menil(a) je kreg dne 31.10.2007

  Nimam besed za tako nora verižna pisma. Idiotizem na celi črti

 • Menil(a) je Uroš dne 31.10.2007

  @Mateja: spet si bila vržena v spam, upam, da ni kakšen filter na to temo 😀 😀 Če si ostala pri nepošiljanju tega naprej ti je vse oproščeno 😉

  @kreg: 😀

 • Menil(a) je Doktor Živago dne 31.10.2007

  Hja … celotna zadeva se mi zdi na moč hecna … da bi ji kar verjela … res je, da ima Microsoft žal monopol, ampak, da bi pa takole služil denar … prej mi to diši na hoax. Sicer pa jaz spam/verižno pošto takoj pobrišem, ne da bi brala (seveda najprej prečekiram, če ni pomotoma vrglo normalen email zraven) in tudi ga ne pošiljam naprej.

 • Menil(a) je Doktor Živago dne 31.10.2007

  Aja, seveda spamov ne odpiram – ker se lahko notri skrivajo kaki virusi. Najbolj bedasto mi je pa pošiljanje takih bedarij naokoli, da se potem vrsta pošiljateljev vije kot jara kača. In včeraj sem ravno zasledila v Žurnal24 članek, da bo sedaj spam v MP4 forumatu (upam, da sem prav napisala) in nič več tekstovni. Torej, pošiljali nam bodo filmčke, glasovne posnetke … namesto besedil. Groza!

 • Menil(a) je sv3der dne 31.10.2007

  pa to je spet nova verzija že prejšnjih enakih verigic, ko trajajo že ohoho časa.

  DELETE

  -sv3

 • Menil(a) je stardust dne 31.10.2007

  enkrat je v enem takem sporocilu pisalo, da, ce ga seveda ne posljem naokoli, se bo nekaj slabega zgodilo mojim genitalijam… :))

  kaj naj recem.. tudi leto dni po usodni uporabi tipke delete mojih 22cm se vedno ponosno binglja, pa tudi stoji, med levo in desno nogo… :)))

  -stardust

 • Menil(a) je seamus dne 31.10.2007

  res se mi najbolj hecno pri tej zadevi zdi, da dostikrat to pošiljajo naprej ravno tisi, ki naj bi vedeli za sranje, ki ga ustvarja takšna pošta – skrbniki IT-ja. In še večja žalost je, ko dobiš ta sporočila samo enostavno poslana naprej -> z vsemi triljon naslovi, h katerimi je to pismo že prišlo.
  Potem nekdo to pismo samo enostavno vzame in skopira poštne naslove, hop pa ima cel kup novih naslovov za razpošiljanje oglasnih sporočil.
  Na koncu pa vsi jamrajo, kako imajo polne poštne nabiralnike (fizične in elektronske) :mrgreen:
  in da vsak dan dobijo goro reklam in podobnih jajc.

 • Menil(a) je Uroš dne 31.10.2007

  @Dr.Živago: počasi bodo uporabne le še t.i. white liste, ker je cca 95% mailov čisto sranje. Krivi so pa dumb userji.

  @Stardust: dvomim, da obstaja grožnja v takšnem mailu, ki bi me prepričala v pošiljanje tega naprej.

  @Seamus: hja, če je pa tko pisal 😀 😀 😀 Sej če bi pisalo pojdi ven iz sobe in potem nazaj, me ne bi čudilo, če bi v kakšnem podjetju kar naenkrat gruča ljudi prišla na dvorišče. Z ITjevcim vred! Prvi bi bil pa verjetno direktor.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 14kBm7 to the field below: