Blogorola facelifting

Pripravil sem si odličene tople sendviče in domač metin čaj. Ena izmed mnogih pozitivnih stvari opravljanja službenih obveznosti od doma, da lahko jem, ko me je volja in ne na uro, ki je tako ali tako prepozna, da o ubijanju delovne vneme po obilnem kosilu niti ne govorim. Namestim se pred računalnik, da med žvečenjem hrane preletim novosti blogerske scene (ja vem, ni zdravo).

Ob pogledu na Blogorolo, sem se od presenečenja skoraj zadavil (hm, očitno res ni zdravo jesti in brati novice). Ko se odkašljam in umirim, izustim par krepkih, nato pa “smo le dočakali”. Zadnje dni sem imel precej težav s prikazovanjem svojih prispevkov in bil sem prepričan, da bodo te težave izginile z objavo nove Blogorole. Na žalost temu ni tako, a o tem kasneje.

Kot je v navadi, so vse nove stvari deležne poporodnih krčev in tudi Blogorola ni izjema. Dizajn močno spominja na bivši Digg, čemur verjetno pripomore tudi nadgrajena funkcionalnost nove Blogorole. Barve so všečne in se lepo dopolnjujejo, edina negativna opazka so tisti “negravžno” zeleni pluseki, ki kar bodejo v oči. In nenazadnje, ikona sama ne daje vedeti čemu služi. Vsebina je razporejena dovolj intuitivno, le zapise bi bilo smiselno bolj enotno urediti, čeprav verjamem, da zaradi raznovrstnosti vsebin to ni enostavno.

Morda velja na tem mestu dodati opazko glede ikone za vnos komentarja in tiste za ogled zapisov posameznega bloga. Ikoni sta namreč enaki, kar vsekakor zmede slehernega uporabnika. Glede na to, da spominja na stripovski oblaček je uporaba za vnašanje komentarjev na mestu, za pregled ostalih zapisov žal ne. Videti je tudi nekaj sledi stare Blogorole in neenotnosti grafike (hot, not-hot, zvezdice za ocenjevanje…) Vendar glede na to, da gre še vedno za Beta različico, lahko pričakujemo popravke tudi s te strani.

Dobrodošla novost je lasten profil, čeprav sem imel pri registraciji svojega bloga kar nekaj težav. Verjetno je bil razlog, da so spletni naslovi mojih zapisov povezani na Feedburnejevo storitev in sem tako zaman vnašal naslove iz mojega bloga. Ko blog uspešno prevzamemo, bi pričakoval, da si lahko podatke o blogu uredimo, vendar kaj drugega kot urejanje osebnih podatkov zaenkrat ni možno. Pogrešam tudi ročno proženje, da sem na blogu objavil nov zapis in bi tako Blogorolin črv pobral novosti. Kot sem omenil že na začetku, so nekateri moji zapisi še vedno pogrešani in bi takšna funkcionalno precej pripomogla k reševanju tega. Zmedo povzroča t.i. OpenID. Sam le tega še nimam, a sem svoje, pravkar registrirano uporabniško ime vnesel v polje, ki poziva, da se prijaviš z OpenID-jem. Slednje bi moralo biti vidno ločeno, saj gre za dve popolnoma različni stvari.

Pohvalil bi upravljanje lastne blogorole, ki pripomore k boljši preglednosti, čeprav v ta namen že koristim bralnik RSS virov. Zato bi pričakoval kakšen import. In če sem prej udrihal po kičastih plusih, so le ti namenjeni dodajanju blogov v naš seznam.

Zanimiv je tudi iskalnik, ki ga še vedno NE znam uporabljati. Če iščem vsebino, ki jo vidim med zapisi na spletni strani, le tega ne najde. Glede na to, da je postavljen v ospredje, bi pričakoval vsaj polovico funkcionalnosti googleovega iskalnika. Seveda po vsebini Blogorole, da ne bo kdo dodajal napačnih zaključkov.

Ker verjamem, da nisem edini, ki bo na kakršen koli način podal mnenja, bom na tem mestu končal, saj bodo avtorji Blogorole prejeli precej pozitivnih kot negativnih mnenj in verjamem, da bodo po svojih močeh skušali te malenkosti čimprej urediti. Dodal bi le to, da se mi zdi škoda, da na tako malem trgu kot je Slovenija, kljub vsemu videvamo precej portalov (Sloblogi, Drugisvet…), ki se vsak po svoje trudi biti boljši. Mislim, da bi bilo bolje, da bi združili moči in naredili nekaj res fenomenalnega in odličnega, saj ima vsak izmed njih nekaj, kar drugi nimajo.


Zapisano med: Internet. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

  • Menil(a) je ma.tija dne 19.11.2007

    hvala za izčrpno poročilo. poporodni krči se počasi umirjajo, bolečine se lajša z infuzijami 🙂

  • Menil(a) je Uroš dne 19.11.2007

    @matija: a se kje vidi, kako napredujejo spremembe? Če je kaj v pomoč lahko poklikam in podam še kakšno mnenje, ki verjamem, da koristi.

  • Menil(a) je ma.tija dne 19.11.2007

    seveda, vsekakor, prosim sporoči mi na ta email naslov.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string OCLmws to the field below: