Suša in “bežanje” bloga

Naslov bi se morda bolje slišal zapisan v obratnem vrstnem redu, saj bi bolj ustrezal časovnemu sosledju dogodkov. A če je vse skupaj, da ne rečem raztreseno, naj bo tudi naslov malo raztresen.

Verjamem, da vas je nekaj, ki ste se spraševali, kam hudiča sem pospravil svoj blog. In poleg so se v beg pognali še nekateri blogi prijateljev, s katerimi si delimo megazloge računalniškega pomnilnika. Nedeljsko jutro bo očitno v znamenju “šraufanja”, saj me je namesto kavice čakalo raziskovanje nedelovanja bloga, mailov… Na poti do Maribora, kjer je fizično lociran strežnik, sem imel v mislih tisto najslabše – odpoved glavnega diska.

Končno je tokrat Murphy bil na moji strani, čeprav sem bil nad ugasnjenim strežnikom malodane presenečen. “Zaribal” je na srečo samo usmernik (ali napajalnik, če vam je ljubše) in ni bilo drugega, kot da zavijem v najbližjo trgovino z računalniškimi deli, ki pa jih v nedeljo okoli druge ure ni ravno na pretek. Prodajalec se je trudil biti uslužen in predlagal tistega najtišjega. “Daj ti meni raje takšnega, ki bo deloval vsaj eno leto”, sem si potihem zamrmral, saj sem že navsezgodaj razsajal z dobro mero jeze in že tako retardiranega prodajalca res nisem želel poučevati o kvaliteti, ki prihaja izpod drobcenih rok poševnookih rumenjakov.

Ob zamenjavi pravkar kupljenega usmernika, ki me je olajšal za dobrih 32€ (tokrat sem izbral zlato sredino), je strežnik veselo zapredel in tako sem nedeljsko servisiranje popestril s krajšim sprehodom skozi staro mestno jedro Maribora.

Ampak! Brez tega seveda ne gre – me danes pričaka dobrodošlica, ki jo je zakuhal domači računalnik. Resnično se sprašujem, komu sem se zameril. Situacija doma je bila na prvi pogled bistveno manj všečna. “Zbežal” ja kompletni profil uporabnika, ki hrani marsikaj pomembnega. Na srečo je ob občudovanju zelene pokrajine, ki krasi namizje Windows XP in me je pričakala ob izdelavi novega profila, igrala glasba, ki je naznanjala veseli december. Kaj bi se torej razburjal in bemtil čez kose neuporabne elektronike, ki bo kmalu romala v bližnji smetnjak.
Kljub nekajkratnim restartom (kot, da bo kaj pomagalo) je situacija še vedno na bojni nogi in edino za kar me dejansko skrbi, je moj novi certifikat, katerega sem prevzel ravno dva dni nazaj in ga pozabil arhivirati. Če lahko zaupam Firefoxu, je certifikat varno shranjen, ampak s tem se bom ukvarjal raje jutri, ko bodo sive celice spočite. Po vsem tem verjetno ni treba posebej poudarjati razlog suše na mojem blogu. Jutri je nov dan in novo upanje…

P.S. vsem tistim, ki ste bili nedeljsko dopoldne in zgodnje popoldne brez svojega malčka – bloga, pa se iskreno opravičujem.


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Matjaž Očko dne 4.12.2007

  potem pa me sprašujejo, zakaj mac 🙂 tudi zato, ker so vse komponente izdelane by Apple – bolj kvalitetno, ne v 100000 različnih tovarnah 1000 različnih proizvajalcev… 🙂 no, vseeno lahko crkne, ampak manj pogosto 😛
  me veseli, da si porihtal in da ni šel disk – sem matejo že strašil, da ji je šel blog po gobe 😉 hehe dokler ji nisem omenil besede "backup" je bila slabe volje 😀

 • Menil(a) je Robi dne 4.12.2007

  Matjaž, ne bi te rad strašil, ampak ko bo šel Mac…

 • Menil(a) je seamus dne 4.12.2007

  Glede FF – profil imam shranjen na drugi particiji. V bistvu imam vse nastavitve shranjene na drugi particiji kot sistem – razlog je preprost – enostavno uporabim symntec ghost 😉
  in nič ne izgubim 😀
  Se pravi sistem je na C particiji, vse osebne nastavitve pa mam na D particiji: FF, mailer, certifikati, slike, vse
  Ko ribnejo XPji (v bistvu mi še nikol niso, sam nikol ne veš) enostavnem vzamem sliko sistema narejo z ghostom in restavriram sistem.

  Da pa podatke ne izgubim mam pa po ta novem RAID1 8)
  Kaj več o tem pa v kratkem, ko poštimam stanovanje

 • Menil(a) je seamus dne 4.12.2007

  Aja pa še to – za vsako zadevo je nek vzrok, najbolj enostavno je če ga najdeš 😉 , če se s tem sprijazniš in si dopoveš da samo se nič ne naredi je vse bistveno lažje. Za profil pa mal po disku poglej kje je, če nimaš virusa in če ti ni disk crknil in … , potem mora bit na mestu 😆

 • Menil(a) je Uroš dne 4.12.2007

  @Matjaž: mogoče bi bilo bolje zapisati, da je seznam komponent bistveno manjši in bolj premišljeno izbran, čeprav tudi Mac ni imun.

  @seamus: podatki na disku so še prisotni, le tisti windows profil je neberljiv. Ampak XPji imajo že par mesecev popadke s katerimi se mi enostavno ne da več ukvarjati. Nekako imam teh 20 let dobesednega jebanja v glavo dovolj. Kaj kmalu sem bom jebanje prepustil drugi blagovni znamki, upal le, da manj bo bistveno manj naporno 😀

  Imam pa v zeloooo bližnji prihodnosti namen usposobiti datotečni strežnik, ki bo skrbel, da bodo podatki na varnem.

 • Pingal je Uroš Gruber - Blog » » Božični venček dne 4.12.2007

  […] aranžerske kreativnosti. Lahko bi celo rekel: domača božična obrt. Tako sta v nedeljo, med mojim reševanjem težav in kasnejšim sprostitvenem sprehodu izdelali lepo število adventnih […]

 • Menil(a) je seamus dne 4.12.2007

  Ja očitno bom enkrat res moral spoznati nekoga, ki UPORABLJA! jabolko, da vidim v čem je hec 😉
  Zenkrat ga ne zastopim (pa se nočm jt debate o + in – ker ne poznam konkurence, p(d)okazal mi pa preko komentarjev ne bo nihče 😉 ), z M$ sem kr vštric, vse za katere vem, da majo jabolko v prenosni ali stacionarni obliki pa potem gor laufajo M$ produkte.

 • Menil(a) je Uroš dne 4.12.2007

  @seamus: predvsem je drugačno, o tem kaj je bolje, pa raje ne začenjam, saj je to eno izmed prerekanj, ki jim ni konca, pa tudi tema ni namenjena temu. In prav imaš, takole ti ne more nihče predstavit. Tudi vprašanje kaj lahko odneseš od nekaj minut ali ur uporabe.

  Preprosto bom menjal, kot bi menjal avto. Druga znamka, drugi prijemi in na koncu bom še vedno stvaril naredil kot drugi, razlika je le vmes.

 • Menil(a) je Gregor Harih dne 4.12.2007

  Uroš, kje si hodil po Mariboru. Zakaj nisi prišel na Gosposko, bi lahko kako rekla. :)))

 • Menil(a) je Uroš dne 4.12.2007

  @Gregor: in kako naj vem, da si bil tam 😀

 • Menil(a) je Gregor Harih dne 4.12.2007

  Pač sreča ni nanesla. Mi pa celi dan tam skakali. :))) Objavim kaj v naslednjih dneh.

 • Menil(a) je Marko dne 5.12.2007

  Torej nisem bil edini ta vikend, ki so ga mašine jeb… v glavo (in to dobesedno – od prve do zadnje). Ko bo "dovolj časa", ubodem zase jabko, ostali pa kakor hočejo.

 • Menil(a) je stardust dne 6.12.2007

  @uros: cakaj malo… a to pomeni, da sem takrat mrknil tudi jaz? 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @stardust: saj si že lep čas nazaj napovedoval mrk 😉 nič se zdej lepga ne delaj. A si imel kaj prste vmes in klical na elektro Maribor 😀 😀

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 2HkLtb to the field below: