Božično adventni venček

Prazniki se bližajo z nadzvočno hitrostjo in tako smo minuli vikend zakorakali v veseli december. Glede na pretekla leta se mi zdi, da je letos čas pred prazniki bolj skoncentriran na sam december, ki ga oznanjamo kot mesec pričakovanj. Kar je vsekakor pohvalno.

Hkrati pa je to čas, ko moja mami skupaj s svojo sestro pokaže nekaj svoje aranžerske kreativnosti. Lahko bi celo rekel: domača božična obrt. Tako sta v nedeljo, med mojim reševanjem težav in kasnejšim sprostitvenem sprehodu izdelali lepo število adventnih vencev.

Venček z rdečimi svečami
Rdeči venček izpod rok moje mami in tete

Rdeči venček
Nekaj detajlov

In da bo vsaj enkrat za spremembo kovačeva kobila dobila zaslužene podkve, sem se fotografiranja končnih izdelkov lotil bolj premišljeno. Če sem zamudil izdelovanje, se moram vsaj tukaj potrudit, kajne. Tako sem pograbil vso opremo, ki jo trenutno premorem, čeprav je bilo treba zaradi pomanjkanja majhnega, a ključenega dodatka kljub temu improvizirati.

Osvetljeval sem z Nikonovo bliskavico v kombinaciji z dežnikom, kontra pa sem postavil še odbojnik, da sem dobil bolj enakomerno osvetlitev. Zaradi manjkajočega dodatka, ki bi mi omogočal proženje flesha in je bil le-ta “nataknjen” na aparat, sem bil pri izbiri pozicije luči precej omejen. Tako sem glede na kader in postavitev aparata poskušal pripraviti najbolj ugodno luč.

Venček v srebru
Srebrna kombinacija venčka

dsc_5556.jpg
Prva svečka – kateri manjka le plamen (bom upošteval za prihodnjič)

Kako mi je uspelo, pa presodite sami. Za tiste manj vešče fotografije, pa se lahko osredotočite na izgled venčkov – izbral sem dva, ki sta mi najbolj zanimiva in všečna. Hkrati bi na tem mestu pohvalil še Matejo, ki je prav tako pokazala svojo kreativnost. Mislim, da se vsi strinjate, da imajo doma izdelani venčki prav poseben šarm in se nikakor ne morejo primerjati s tistimi “instant”, ki jih te dni na vsakem koraku, da ne rečem, mečejo za vami.

Ker pa je mami velik ljubitelj rož, sem pripravljeno foto opremo izkoristil še za fotografiranje božične zvezde, ki je na noge spravila celo družino, saj so bile ene roke prekratke, da bi vse potrebne rekvizite držale na mestu. Tako je na sprožilec pritiskala Tanja, medtem ko sem sam s pomočjo atija iskal najprimernejšo pozicijo osvetlitve. Mami pa je skrbela, da je ozadje zakrilo vse moteče elemente.

Božična zvezda
Božična zvezda


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Nataša B. dne 4.12.2007

  Lepo! Sama sem se veselila tega obdobja, prazničnega vzdušja, dolgih noči, …prvič na svojem v novem stanovanju, samo naju je doletela sanacija, pa drugo leto, uf že čakam 😉

 • Menil(a) je Matej dne 4.12.2007

  Res je lepo za božič. O tem pišem tudi sam, če te zanima (tud kaka fotka se najde) obišči moj blog: http://www.najblog.com/matej
  lp MATEj

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 4.12.2007

  Lahko vprašam katero bliskavico uporabljaš? Ker če imaš SB800 bi jo lahko komot uporabil kot slave, ki jo prožiš kar preko vgrajenega flasha.

 • Menil(a) je Uroš dne 4.12.2007

  @Žiga: Ravno to imam in sem poskušal, vendar “onboard” flash nekaj očitno počne, saj ga sproži prehitro. Lahko sicer, da delam kaj napačno. Preveril sem fotkat flash in je videti, da ni prožil pravočasno, čeprav je blisk z očesom viden.

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 4.12.2007

  Hm čudno jaz imam dve SB800 pa z nobeno še nisem imel težav. Nastavi na 800-tki na SU-4, na vgrajenen flashu pa izklopi vse predbliske!!! Ker lahko, da je problem ravno v tem. Vgrajeni flash ti sproži kakšen predblisk, ti pa ga ne zaznaš. Nastavi na aparatu na klasični flash brez kakšnih rdečih oči ali podobno in mora delat. Drugače pa poglej, če ima D300 kakšno funkcijo vgrajeno za proženje slave bliskavic.

 • Menil(a) je Uroš dne 4.12.2007

  @žiga: em, še ni 300-ke :D, imam pa seveda klasični flash, brez rdečih oči ali kakršen koli zamik. Se zgodi na 50 poizkusov, da ujame, oz če dam dovolj dolg čas osvetlitve. Moram nekje staknit pravi konektor, pol bo pa deloval kot mora. Moram najti tudi navodila, če sem morda kaj spregledal.

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 4.12.2007

  Zagotovo imaš kakšno nastavitev narobe, ker bi ti moralo delat – sem poskušal že pri hitrih časih in vedno je blo kot je treba, razen če se je flash predolgo polnil takrat seveda ni šlo, drugače pa imam nastavljeno na flashu SU-4 in pa na fotoaparatu na slow pa mi dela vedno. Poglej še malo, ker mora delat, sej je ja NIKON:)

 • Menil(a) je Uroš dne 4.12.2007

  @Žiga: evo uspelo. Aparat je bil nastavljen na DTTL in je izvajal predproženje za meritev. Sem dal klasiko, ki sicer na polno prižge (bom zapiral s kakšnim listom paprija) ampak externi flash udari pravočasno. Sem vedu, da Nikon ni tko tumast 😀

 • Menil(a) je Gregor Harih dne 4.12.2007

  Fajne fotke. Prazniki pa se res približujejo zelo hitro.

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 5.12.2007

  No sej se mi je zdel, da te more en predproženje zajebavat. Ja ja Nikon je pa tak razred zase:D

 • Menil(a) je Gregor Barič dne 5.12.2007

  Fajn fotke. Edino prva in zadnja se mi mogoče zdita malce utesnjeni. Osvetlitev pa super, nobenih vidnih senc…

 • Menil(a) je IRENA dne 5.12.2007

  priprave na praznike pa res lepo povezujejo druzinske clane!

 • Menil(a) je Uroš dne 5.12.2007

  @GregorB: ja pri zadnji sem pokoncni format izbral zaradi premajhne flehe ozadja (roza je namrec gigantska). Hkrati pa sem se osredotočil na cvetove, bolj kot na obliko celotne rože. Je pa že mami imela pripombe, da se ne vidi velikost.

  Zdaj ko me je Žiga prepričal, da Nikon ni tko tumast, bom verjetno ponovil in bolj ustrezno postavil luč 😉

 • Menil(a) je Mateja dne 5.12.2007

  Ko sem zagledala naslov, sem najprej pomislila:"…a Uroš tud venčke dela…." 😀 No, sej ne bi bilo nič čudnega, ker se mi zdiš zelo ustvarjalen in poln idej 😉 Adventna venčka sta mi všeč, ker nista preveč "naložena"…zelo lepo (predvsem prvi mi je super) 🙂

  Me veseli, da se določeni ljudje še potrudi(jo/-mo) uporabiti malo domišljije in dobre volje ter sami kaj ustvari(jo/-mo) 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 5.12.2007

  @Mateja: ja včasih sem jih tudi sam ustvarjal, ampak sem delo prepustil utečeni ekipi 😀 In potem ustvarjam s fotografijo 😉

 • Menil(a) je stardust dne 6.12.2007

  kdo bo pa meni, sirotici samski, naredil vencek? :p

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @stardust: maš blažen čas, zdaj ko si samski 😉

 • Menil(a) je tetaksenija dne 7.12.2007

  zgornje fotke, posebno prvi dve, bi lahko uvrstil v rubriko "še pomnite, tovariši?". na žalost venček v taki obliki ne krasi več groba najinih staršev, kamor in komur je bil namenjen, saj so se svečke na njem v parih urah po tem, ko sva ga s sestro prinesli na pokopališče, nekomu prilepili na prste (da bi se mu roke do komolcev posušile!!!). razmišljam, kdo misli, da bo s tem obogatel (svečke so zanemarljivo poceni), ali pa je to res dober biznis glede na pogostost ponavljanja.

 • Menil(a) je Uroš dne 7.12.2007

  @teta: drugo leto 220V okol svečk, pa bo lopov kar sam posvetil 😀

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string ea0Hdl to the field below: