Ali smo sposobni opravljati dvoje opravil hkrati?

Med vožnjo proti domu, cesta mastna in preverjeno polzka, me med priljubljenim komadom zmoti prsketanje, ki je prihajalo tam nekje iz levega dela armaturne plošče. Očitno je bil gum za glasnost premalo navit 😉 Ker sem poledico preizkusil že slab kilometer prej, sem vožnjo nadaljeval v “nedeljskem” slogu.

Vozil sem ravno po ravnini, kjer me čez slabih 500m čaka uvoz na stransko cesto, ko ugotovim, da je prsketanje povezano s komadom, ki je bil ta čas na poziciji le nekaj sekund od začetka. In tako v veri, da bom le uspel ugotoviti ali prsketanje povzroča komad sam, ali pa je to plod morebiti slabo privitega zvočnika ali signalnih žic, pritiskam gum za vrnitev na začetek komada. Med mojim napenjanjem levega ušesa sem počasi prispel do prej omenjenega uvoza in ker se pri zavijanju seveda spodobi na to opozoriti ostale, to tudi naredim.

In tukaj nastopi trik, ki je dejanski povod, za trenutno inspiracijo mojega klobasanja. Lahko rečem, da je pot do doma dodobra zacementirana v mojo podzavest in večino stvari na poti počnem povsem spontano, brez razmišljanja. In ker sem bil tako vneto zaposlen s pritiskanjem na gumb, ki se mimogrede nahaja na levi strani volana, sem med spontanim vklopom levega smernika le tega prestavil v položaj navzgor. V trenutku se začenem spraševati, zakaj se komad nemoteno predvaja in zakaj se ni vrnil nazaj na začetek. Da o mojem wtf?, zakaj mi je smernik v trenutku obračanja volana vrnilo nazaj na izhodiščno pozicijo, sploh ne govorim.

Zmedeno zavijem, na kar ugotovim, da sem zaradi silnega razmišljanja bil prepričan, da bo premik ročke za smerokaz vrnilo pravkar predvajan komad na začetek. Še napisati ne znam, da ne bi zvenelo popolnoma zmedeno. In zadnji kilometer so misli bežale sem in tja in obujale dogodke, ko zaradi razmišljanja o določeni stvari enostavno pogrneš pri izvajanju opravila, ki je očitno spontan.

Ali to pomeni, da smo ljudje dejansko sposobni opravljati le eno nalogo, za katero je potrebno razmišljati in biti zbran. Ne trdim, da je bilo moje raziskovanje prsketanja zbrano opravilo – vsekakor pa nisem bil zbran na vožnjo. Ampak verjetno se je marsikdo od vas zalotil, da je med pogovorom bleknil kakšno besedo brez pomena, ki pa je imela odlično povezavo s tistim, o čemer si pravkar pomislil, videl ali morda samo slišal. Nemalokrat sem sam med pogovorom začel jecljati v stilu “aaa – aaa” ipd., ko je bilo vmes potrebno opraviti nekaj, za kar sem moral pomisliti.

Če ne druga, lahko vsaj za sebe potrdim, da se pri težjih miselnih nalogah zelo težko (ali celo ne) zberem, v kolikor se okoli dogaja polno drugih, zanimivih ali ne, stvari. Doma se bodo verjetno strinjali, da sem na trenutke pri gledanju filma tako zatopljen, da me njihovo ogovarjanje niti najmanj ne gane. Vse kar spravim iz sebe je le tisti “haaaa”, seveda šele po dovolj dolgem vztrajanju govorečega.

Spet nekaj bluzim, da se sprašujem ali ima napisano sploh smisel. Pa me nihče ne moti 😉


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Mih@ dne 5.12.2007

  Ne, MOŠKI smo sposobni delati samo eno stvar naenkrat, ženske pa so večopravilne. To je znanstveno dokazano bilo že večkrat in drži kot pribito. 😉

 • Menil(a) je seamus dne 5.12.2007

  pismo ene trikrat sm mogu brat začetek. Na koncu mi je uspelo. Aja vmes sem jedel in se igral z zobanjem bučnih semenk v kruhu (ko dejansko razmišljaš kako jo spraviti med zobe in pregrizniti 😆 ).
  Torej odgovor je zame ne. Vsaj če se reče da obe stvari opravljaš hkrati in ni ena stvar odsotno poslušanje, ko slišiš ( – dojameš) samo vsake toliko kakšno besedo.

 • Menil(a) je had dne 5.12.2007

  smo sposobni ene stvari naenkrat, ampak tudi vec jih lahko delamo hkrati 🙂
  ampak ne med voznjo.. sam pri sebi opazam, da ko tipkam kaksen sms med voznjo po avtocesti, da se cez nekaj casa zavedam, da sem prevozil precejsnjo razdaljo, pa ne vem, ali je bil kaksen avto na odstavnem pasu, ali kaj podobnega.. nevarno.. in zelo ne priporocam..

 • Menil(a) je tadej dne 5.12.2007

  Kot je miha rekel … se malo bolj racunalnisko zavito 🙂 Moski lahko laufamo samo en thread, ampak za izvrzbo le tega porabimo vse resource kateri so potrebni. Zenske pa so multithreaded – ampak se zna narediti da njihov scheduler kaksne threade na sredini opravljanja zmece v /dev/null, da o alokaciji resourcov sploh ne govorim 🙂 Tako da .. ne vem kdo je tu na slabsem. 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 5.12.2007

  @seamus: se pravi si kr prakticno dokazal, da branje in namensko grizljanje semenk ni zmožno sočasno opraviti 😀 😀

  @Miha: ma si mi ego zbil skor na pol 😉 LOL

  @had: ja taksno SMSanje zna bit precej kaskadersko. Se še nisem posluževal tega, ker vidim, da še radio povzroča preglavice.

  @tadej: če verjameš, sem sprva imel v mislih napisat malo v tem našem, geekovskem žarkonu, ampak si ga tisto z /dev/null zadel na polno 😀 😀 😀 Čeprav sem imel v mislih bolj moderno core 2 duo za ženske, mi pa tisti old school pentium 3 ali 4 😀

  Da slišimo, če bo katera od nežnejšega spola voljna povedati resnico o svoji (morda) večopravilnosti.

 • Menil(a) je Mih@ dne 5.12.2007

  MOŠKI JE KOT DOS
  Grd, okoren, a zanesljiv. Vsak ukaz izvrši hitro, predvidljivo, in ponavadi brez napak. Ni večopravilen, kar pomeni, da ko mu naložiš eno delo, ni dojemljiv za neko drugo, če prej prvega ne prekine.
  ŽENSKA JE KOT WINDOWS
  Lepa in načičkana. Večopravilna: 1000 del lahko opravi hkrati, a nobenega do konca. Stalno si v pričakovanju, da te bo pustila na cedilu takrat, ko jo boš najbolj pričakoval. Več časa je ‘vklopljena’ , bolj ti polni ‘spomin’ .
  Ničkolikokrat si že rekel, da jo boš nekam poslal, ampak brez nje ne moreš.
  V družbi vsi pričakujejo da jo imaš in če je nimaš nekako nisi združljiv.
  LINUX JE KOT GAY
  Rad bi bil lep in večopravilen kot Windows in zanesljiv kot Dos, v resnici pa ni ne eno ne drugo. Ker verjame v svobodno družbo, se zastonj ponuja vsakemu , ki ga le vzame. Vsi se sprašujejo , če ni mogoče to najboljša izbira, a ene je strah, drugi nebi bili radi nezdružljivi v družbi, tretji celo poskušajo, pa vidijo da ni za njih.
  Nekateri pa so nad njim navdušeni in nikoli nebi prešli na Windows. So tudi taki, ki uporabljajo malo Windows in malo Linux,. Zagretim uporabnikom Windowsa pa gre ob Linuxu kar na bruhanje.

 • Menil(a) je seamus dne 5.12.2007

  😆 tisti vmesni so pol metrosexualci al nekaj podobnega
  (sam sem v tej skupini, zato me zanima kaj sm, hehehehe)

 • Menil(a) je Robi dne 5.12.2007

  Če kdo pozna oddajo Brainiac (Discovery channel) – tam so enkrat delali podoben poskus – postavili so poligon in merili čas, ko ga je kdo zvozil, pri čemer so spreminjali robne pogoje (glasna glasba, umirjena glasba, druge motnje). Kljub temu, da so njihove metode, hm, neznanstvene, so ugotovili, da je voznik, ki ni imel prižganega radia ali pa je poslušal opero, poligon zvozil precej hitreje kot če je bil radio prižgan (ali pa če so mu sopotniki razgrajali po avtu 🙂 ).

 • Menil(a) je Maruša dne 5.12.2007

  O joooj no …
  lepo vas prosim,
  dejmo rajš fotkat!

  ;D

 • Menil(a) je Matjaž Očko dne 5.12.2007

  ko sem začel brat, sem se že bal, da si minija razsul na spolzki cesti 🙂
  ja, tudi sam imam zelo slabo konc. oz. lahko počnem le eno kompleksnejšo stvar naenkrat; če berem, gledam tv, itd, mi ostale intelektualne/emocionalne funkcije odpovejo in sem precej v lag-u 🙂

  mih@: amen! 🙂

 • Menil(a) je stardust dne 6.12.2007

  @uros: ko sem se se vozil vsak drug dan iz lj delat v ce, sem na ac prebral skoraj celega harryja potterja. knjigo lepo na volan, tempomat, pa par besed, pa hitro na cesto pogledat, pa spet par besed, pa na cesto, pa fakof pokazat vozniku ob sebi, pa par besed, pa na cesto in tako naprej…

  torej, se da! se vedno sem ziv in nikoli nesrece.

  (komaj cakam potterja 7) 😉

 • Menil(a) je shade dne 6.12.2007

  ..med tem ko kuham kosilo..hkrati berem knjigo in se pogovarjam preko fona..multitakcionizem..imam v krvi..poleg pisanja tega sporočila..si zvijam čik..ter gledam tv..:)..
  ..ne gre se za to..da ste mišljenja..da imajo nogavice..čarobno moč..in same pridejo do kopalnice..gre se za to..da je v sobo priletela muha..ravno..ko ste jih želeli odnesti..:)..kdo bi vam zameril?..muha zna bit skrajno moteča zadeva..in je popolnoma normalno..da se ji posvetite z vso svojo esenco..:)..

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @stardust: to sem ti že omenil, da je blazno “brihtno” početje. Ampak….

  @shade: to velja tudi zate. Očitno ne razumeta besede HKRATI. To ne pomeni malo tega malo onega. Oboje skupaj. Tudi sam lahko kuham, pa vmes preberem kakšno stran knjige….Vsako imed opravil prenehaš in se posvetiš drugi, temu se v žargonu, ki ga omenja Miha in Tadej, reče multithreading.

  @Robi: a veš, da se meni tudi svita, da sem enkrat gledal nekaj takega, če ne celo isto.

  @Maruša: sej bo boljš, mal je suše 😉

  @seamus: kk si lahko vmes 😀

  @Matjaž: ne klič hudiča, vsako jutro se mi ASC lučka prižiga.

  @Miha: 😀 😀 😀

 • Menil(a) je Saša Gerčar dne 6.12.2007

  Lahko delam več stvari hkrati,a to lahko počne tudi vsak moški! Lahko gledam TV, poganjam sobno kolo in vmes celo štrikam, če bi želela zaposliti tudi roke, ne gre mi pa hkrati opravljati več stvari, ki zaposlujejo možgane!
  Če gledam TV skoncentrirano, ponavadi niti ne slišim kaj mi kdo govori in obratno. Sem res taka možača, ali le rahlo blond? 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @Saša: ekzekli, vse ostalo verjetno počnemo bolj kot ne spontano in to kar sem omenil zgoraj nehkratno. 😀 Zgleda nisem edini, ko sem gluh pred TVjem.

 • Menil(a) je Lucija dne 6.12.2007

  Jaz definitivno nisem ena tistih žensk, ki lahko počnejo več stvari hkrati še posebej pri miselnih nalogah, kot si tudi sam napisal. En dober primer je ta: vedno kadar berem novičke, revijo, bloge in podobno mi ima ravno takrat moj fant največ za povedat. Jaz seveda ob njegovem razlaganju nadaljujem branje hkrati pa se poskušam tudi skoncentrirati na njega. No na koncu ugotovim, da nimam pojma kaj mi je razlagal teh 5 minut prav tako pa nimam pojma kaj sem ravno prebrala. Tako, da mu moram potem rečit naj mi še enkrat VSE pove, potem pa še enkrat prebrat tisto kar bi naj že prebrala. 🙂

 • Menil(a) je shade dne 6.12.2007

  ..em..jaz vse počnem hkrati..in razumem poanto..ampak očitno ti ne..tako da ti razložim na tvojem primeru..ja..lahko menjam radijsko postajo..in vozim hkrati..:)..in lahko kuham ter gledam tv poleg (ne da bi zapadla..samo v eno aktivnost pretirano)..ja..lahko govorim po telefonu..in hkrati še poslušam..kolegico..ki razlaga o izumiranju deževnih gozdov..in nobena informacija mi ne bo ušla..lahko vnašam 7 mestne številke v računalnik (sledim seznamu)..hkrati pa sprejemem naročilo..ne da bi se karkoli upočasnilo..očitno se nismo razumeli..
  ..lp..

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @shade: potem si očitno super girl 😀 Morda bi kdo lahko dodal prfect wife 😀 Bi si tudi sam želel, kdaj podobne sposobnosti.

  @Lucija: od kje mi je že to znano 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @shade: še nekaj, kašen pomen imajo v tvojem besedilu .. Pik očitno sploh ni, potem gre verjetno za vejice.

 • Menil(a) je seamus dne 6.12.2007

  @uroš – mislim, da to ni stvar izbire temveč nuje 😉 Eden mora shajati z obema in reševati probleme drugih 8)
  Sj na začetku sem bil bolj pristaš linuxa (raje ne napišem po zgornji definiciji :lol:) sam potem ugotoviš, da je v bistvu velika prednost če ti gre v obeh sistemih fajn in sem se znebil predsodkov do windowsov.
  Od takrat flirtam na obe strani 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @seamus: mene nuja spravlja na tri strani. Pol sm ziher tretja rasa :D:D:D

 • Menil(a) je stardust dne 6.12.2007

  @uros: a si vedel za to?

 • Menil(a) je Uroš dne 6.12.2007

  @stardust: seveda sem 😀

 • Menil(a) je seamus dne 7.12.2007

  oh yeah tretja rasa 😆
  in to s štajerske, hehehehe

 • Pingal je Uroš Gruber - Blog » » Pošlji me “nežno” v treh dejanjih - II dne 12.12.2007

  […] v vrsti zapisov, ki so pripravljeni za objavo. Morda razlog pomanjkanja časa tiči ravno v moji očitni enoopravilnosti. Kakorkoli, tukaj je. Tudi tokrat bom vesel, če bo kdo dodal še kaj, kar sem morda […]

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string DSLiLt to the field below: