Buhteljni
V veseli in hkrati tudi debeli december smo že pošteno zakorakali. Ponavadi se v tem času v hiši vedno nekaj peče, zato se spodobi, da prispevam še kakšen dober recept, ki pride prav tudi katerikoli drugi letni čas. Za spremembo je tokrat priprava malenkost bolj zahtevna v primerjavi s prejšnjimi objavljenimi recepti. No, vsaj za laike pri peki kot sem sam 😀
Sestavine
- 500 g gladke moke
- 2.5 dl mleka
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 30 g kvasa
- žlička soli
- nastrgana limonina lupina
- 100 g masla
- 150 g marmelade (marelične ali slivove)
- vanilin sladkor
- žlica olja
- sladkor v prahu
Za kvašeno test potrebujemo kvasec, ki ga pripravimo v pol literski posodi in sicer v toplo mleko zdrobimo kvas, ter dodamo žličko sladkorja. Vse skupaj rahlo pomešamo in pustimo, da se količina potroji.
Medtem imamo dovolj časa pripraviti ostale sestavine. V posodi za mešanje zmešamo mleko, jajci, sladkor, ščepec soli, naribano limonino lupino, maslo in moko. Ne pozabimo dodati prej pripravljen kvasec. Vse skupaj zmešamo in zamesimo v gladko kvašeno testo. Če se testo preveč prijemlje na roke, dodamo še malo moke. Sledi vzhajanje testa, medtem pa si lahko privoščimo kakšen krajši sprehod ali buljenje v TV 😉
Testo je pripravljeno za vzhajanje
Ko testo naraste na približno dvakratno velikost, ga na pomokani površini razvaljamo za slabo debelino prsta in razrežemo na 8×8 cm velike kose. Na vsak kos denemo žličko marmelade (najboljša je marelična), ga zavijemo in oblikujemo v kroglico. Oblikovane kroglice razporedimo v prej namaščen pekač in jih premažemo z oljem, da se med sabo ne sprimejo. V pekaču jih pustimo vzhajati še dodatne pol ure (lahko tudi več, odvisno od temperature prostora), nato pa jih v predhodno ogreti pečici na 180°C pečemo približno 30 minut.
Oblikujemo kroglice, ki so napolnjene z marmelado
V pekaču jih namažemo z oljem in počakamo, da dodatno vzhajajo
Ko so buhteljni pečeni, jih pustimo približno pol ure, da se ohladijo, nakar jih zvrnemo na pladenj in posujemo s sladkorjem v prahu. Če ste že lačni, si lahko privoščite še mlačne, saj so takšni najbolj okusni.
Dober tek!
Menil(a) je Stane c. dne 9.12.2007
Pa ti si pravi majstor! Tudi sam rad kuham, ampak buhteljne se pa še nisem spravil delat. Pa bom. Recept za sarmo bom objavil jaz! OK? 😉
Menil(a) je Uroš dne 9.12.2007
@Stane: tu sem pozabil dodati, da je bila tokrat Tanja tista, ki je pekla, sam pa sem ta čas prav tako kuhal nekaj njaaami. Sarmo, čimprej objavi 😀 Me prav zanima na kakšen način jo narediš, ker poznam dva 😉
Menil(a) je seamus dne 9.12.2007
Kul zadeva. Bo treba probat 😀
Tud midva sva mela zopet pekovsko nedeljo, na žalost ni časa. da bi še mal opisal, saj nimava ravno idealnih pogojev peke 😉
Menil(a) je kreg dne 9.12.2007
Res si mojster, kaj bi dal za en buhtel. Moram tudi sam probat tole naredit, drugače pa tudi uživam v kuhinji, ko kaj eksperimentiram, sta pa tudi že dve objavi o tem hehe 🙂
Menil(a) je Luka dne 10.12.2007
oo jebmetiš na buhtelne si me spomnu 🙂 zakon. Moram dragi takoj svetovat da se lotiva projekta, tako da hvala ti.
p.s.: Glede na to da si mi že drugič podal dober recept oz. imaš zelo zanimive stvari na blogu sem dodal link tvojega bloga na mojem, upam, da ne zameriš ampak tako bom še bolj spremljal kaj se dogaja tukaj gor 🙂
Lp
Menil(a) je IRENA dne 10.12.2007
Vaouuuu! Super izgledajo in mi kar disi iz ekrana!
Ce bi to prej vedela bi jih prisla poskusit.
Kaj Ksenija je dobila kakega?
Menil(a) je M&M dne 10.12.2007
sej mi je kr nerodn…ampak js še nikol nisem delala ničesar iz kvašenega testa.
Menil(a) je Uroš dne 10.12.2007
@seamus: ja glede na stanje parketa so pogoji res mal preveč zahtevni.
@kreg: super paše takole zjutraj ob kavici in vidim, da ti kvašeno testo ne dela problemov. Sam sem prvič prav pošteno zaje***. Namreč pisalo je vse skupaj zmešaj – za začetnike pa ni pisalo, da je potrebno narediti kvasec posebej.
@Luka: hvala za pohvale in tudi za povezavo. Lahko pa uporabiš tudi RSS, ki sem ga opisal v enem izmed svojih zapisov.
@Irena: eemmm, tele ki so na fotki smo pojedli z astronomsko hitrostjo. Je komaj kaj ostalo za drugi dan. Bo treba uporabit večji pekač 😀
@M&M: vse je enkrat prvič, tudi sam sem bil precej neroden, ko sem se lotil priprave velikonočnih zajcev. So pa potem v drugem poizkusu uspeli maksimalno.
Menil(a) je Matjaž Očko dne 10.12.2007
"Sledi vzhajanje testa, medtem pa si lahko privoščimo kakšen krajši sprehod ali buljenje v TV ;)" … ali pa en quicky v kuhinji… 😉 hihi
Menil(a) je Uroš dne 10.12.2007
@Matjaž: :D:D:D
Menil(a) je tetaksenija dne 10.12.2007
ja irena, tudi jaz sem bila deležna te dobrote. zdaj pa še čakam na obljubljeno torto.
Menil(a) je Gregor dne 10.12.2007
Njami. Še jih je kaj ostalo? Pridem… :)))
Menil(a) je Uroš dne 11.12.2007
@Gregor: uf, mal si pozn 😉 to gre ponavadi v promet še isti dan. Najavi se, pa spečemo 😀
Menil(a) je stardust dne 11.12.2007
@uros: hehe, pravis, da je peka zahtevna ZATE? zakaj pa potem na posnetku zenine roke? :))
Menil(a) je stardust dne 11.12.2007
@matjaz: ce si bi zakonca gruber privoscila po tvojem nasvetu "en quickey v kuhinji…" – le s cim bi bili namesto marmelade polnjeni buhteljni? :)))
Menil(a) je Uroš dne 11.12.2007
@stardust: preberi si moj prvi odgovor, ki sem ga dal Stanetu, pa ti bo jasno zakaj 😀
Menil(a) je Spela dne 11.12.2007
Kak ste vi pokvarjeni zadnje čase 🙂 Pa…sej prav 😉
Drugače pa…jaz sem jih poiskusila in…same pohvale! Super so bili 🙂
Menil(a) je phobos dne 12.12.2007
Aaaaaa pa ti si zmešan!
Vsakič ko obiščem tvoj blog, postežeš s kakšno sladico in potem se mi do kosila cedijo sline
Menil(a) je IRENA dne 12.12.2007
KSENIJA!
Nimam tvojega maila! Najdi ga po moznih virih, da ne bojo blogerji uzaljeni. Torta pa zagotovo bo!
Menil(a) je Alenka dne 14.3.2008
Lepo pozdravljen, sem upokojenka. Zelo sem vesela, da sem na vaši
strani dobila recept za buhteljne, le ti me spominjajo na mojo
mladost, na prelepo otroštvo. Hvala, da recept delite z nami. Vso
srečo vam želim, Alenka iz Nove Gorice
Menil(a) je Isabelle Pletinckx dne 29.3.2008
Super su bile ove buhteljne! Neznam slovenski ali pisem hrvatski!
Puno pusa iz Belgije Isabelle Hvala na receptu!
Menil(a) je Uroš dne 30.3.2008
@Alenka: hvala za lepe besede 😉
@Isabelle: me veseli, da je recept uspel in da so buhteljni bili okusni.
Menil(a) je renata dne 24.11.2010
ja po večih preizkušenih receptih so tile res najboljši! že veliko krat se z njimi razveselila svoje
bližnje!lp renata
Menil(a) je Edi dne 10.2.2011
zanima me, kako se prevede beseda buhtelj v anglescino ali nemscino. Nujno.