Cestne mojstre spet presenetilo

Ravnokar sem zaključil s predavanji, zadnjimi letos. Ob pogledu na zimske razmere mi vožnja domov ni nič kaj dišala. Sneg se je ravno začel dobro oprijemati cestišča. Odhitim do avta, gretje na 25, dodam še klimo, da se ne bo rosilo, prižgem radio in že sem na poti skozi mesto.

Cesta je bila sorazmerno dobro očiščena, čeprav je bil glavni most precej sumljiv 😉 Ko sem se prebil skozi “gužvo” na glavni vpadnici, pa me je na avtocesti čakalo presenečenje. O morebitnem posipavanju ne duha ne sluha, tudi vidljivost je bila zaradi vetra precej slaba. Ocenil sem, da bo hitrost 80km/h primerna, čeprav sem kasneje ugotovil, da sem najhitrejši. A ne za dolgo, dohitel me je prvi izmed kaskaderjev in že na daleč “blendal”. Spustim ga mimo, misleč “ti kar divjaj”, sam pa nadaljujem po prehitevalnem pasu, kjer je bila vidljivost za odstotek boljša.

dsc00303.jpg
Odlično očiščeno cestišče kar vabi, da stopiš po “gasu”

Ko sem se bližal cestninski postaji Tepanje, so bile razmere iz minute v minuto slabše, na cesti pa vedno več snega. Ko se cesta prične spuščati proti počivališču, se za mano znajde nov kaskader. Desno kolona, pred mano pa vsaj tri vozila. Seveda brez “blendanja” ni šlo. In kam naj se po njegovem umaknem? Najbolje, da spijem en redbul in poletim. Ko le dočaka, da prehitimo kolono, se z največjim veseljem požene po klančini. Sledi presenečenje, na registerski tablici razberem PU (Pula). Bravo, ta ima pa res dovolj izkušenj s snegom.

Prehitevanje mu seveda ni nič koristilo, saj je slab kilometer pred cestninsko postajo obstal ves promet. Na vse pretege se je trudil priti mimo, menjaval pasove, “blendal”. Po 15ih minutah smo ga vsi prehiteli, saj je obtičal nekje med kolono tovornjakov, ki so ne vem iz kakšnega razloga zavijali proti izvozu Tepanje.

Zabave pa še zdaleč ni bilo konec, poleg še nekaj neučakanih in hrabrih na poledeneli cesti sem dohitel enega redkih tovornjakov, ki so nadaljevali po avtocesti, ki se je v teh razmerah odločil prehitevati osebni avtomobil in to pri hitrosti dobrih 80km/h. Zelo brihtno. Še bolj naučakana pa sta bila dva voznika, ki sta na vsak način želela mimo prvega vozila cestne službe, ki je plužil prehitevalni pas, desno od njega pa je vozil priklopnik. Ker je bilo očitno, da bo plug nadaljeval po prehitevalnem pasu, voznega pa zaseda priklopnik, se je idiot odločil za prehitevanje skrajno desno, po odstavnem pasu. Tako je celotni burleski dodal še tisto piko na i in bil verjetno nadvse ponosen nase, češ kako pa on obvlada zimske snežne razmere.

dsc00304.jpg
Tisti levi spredaj – nekaj metrov pred svojim prehitevalnim manevrom. Voznika za njim je tako zmedlo, da je skoraj obstal 😉

Sicer pa gre pohvala tudi cestnemu podjetju, ki jih je sneg sredi zime, več kot očitno ponovno presenetil. Pa tako so bili glasni, kako so priskrbeli zadostno količino soli in uredili vozni park. Na relaciji Maribor-Celje, je bil ta večer en samcat, pa še ta je pozabil na sol.


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je kreg dne 15.12.2007

  No vidiš, tako imamo pri nas, spet jih je presenetilo. Nič novega za Slovenijo :D. Samo da si prišel domov varno, jutri pa snežaka delat hehe.
  sem pa tudi sam pisal o prvem snegu in naših cestarjih, pa tudi anketa je bila na to temo je pa tu.

 • Menil(a) je Mih@ dne 15.12.2007

  Pr nas pa ni snega 🙁

 • Menil(a) je phobos dne 15.12.2007

  Hehe, pri nas ga je tudi nasulo, čeprav le nekaj centimetrov. Bomo še videli, kaj se bo izcimilo…

 • Menil(a) je Uroš dne 15.12.2007

  @kreg: za snežaka je skoraj mal premal snega, pa še objektiv grem iskat.

  @Miha: kako pa to, a nisi tam bolj iz gorenjskega konca.

  @phobos: pri nas se je ustavilo pri 5cm 😉

 • Menil(a) je Mih@ dne 15.12.2007

  Ja sem, čudno, ane? Celo noč sem delal v LJ (poročilo pride ko obdelam vseh miljon slik XD), sploh nisem vedel za sneg, ko sem pa prišel ven se je pa anekaj svetila cesta, samo čist mal. Šele pr teb sm vidu, da je nekje dejansko šel sneg 😛

 • Menil(a) je kreg dne 15.12.2007

  Uroš pri nas v Vodicah ni nič zapadlo, je pa brat govoril da ga imajo nekaj v Logatcu 😉

 • Menil(a) je Kristina dne 15.12.2007

  Joj, kolk so kekci. 2 dni že govorijo, da bo sneg, oni pa nepripravljeni v totalko.
  Pri nas se ga je celo nekaj ustavilo. Tak, 10 cm mogoče. Skrajni čas za nekaj snega. Pri nas (pa to na gorenjskem koncu!!) smo že obupali s snegom. Moja sestra je včeraj mislila, da jo zafrkavam, ko sem ji rekla da zunaj sneži. Dost žalostn.
  Ok, nakepajte se pa uživejte!
  lp

 • Menil(a) je Marko dne 15.12.2007

  Jaz pa včeraj nisem imel takšne smole, ko sem se vračal s primorske – tam je do 15h sijalo sonce. Sneg sem dohitel šele malce pred Žalcem.

  O "kaskaderjih" pa ni za izgubljati besed. Vsakič, ko se peljem proti KP ali iz KP, naletim vsaj na nekaj takšnih, ki mislijo, da so sami na cesti in da je 140 km/h res prepočasi. Pri prehitevanju pa – če ne gre po prehitevalnem, pa po odstavnem :).

 • Menil(a) je Anej Ferko dne 15.12.2007

  Ja tole s snegom je v sloveniji usak let polom. In kaže da bo še kr naprej. Koga briga kake mamo ceste. Važn da mamo lep center, v katerem bomo predsedoval EU (po moje so tm tut usi k plužjo sneg).

 • Menil(a) je Uroš dne 16.12.2007

  @Miha: sem bil včeraj v Lj in ste tudi bili brez. Trojane so meja.

  @kristina: ja ponavadi je gorenjska prva, ki jo pobeli. Torak pa smo v našem koncu naredili resnejšo otvoritev 😀

  @Marko: tudi moja dva, sta rekla, da v Žalcu še ni snega. Potem pa kar naenkrat 😉

  @Anej: 😀 😀 ja sej veš kako pravijo, naprej pred svojim pragom in tega se držijo ko pijan plota 😉

  Ampak je bilo včeraj bistveno bolje, na isti relaciji sem srečal vsaj 6 Darsovih vozil. So se očitno zbudili iz jesenskega sna 😉

 • Menil(a) je SoulMan dne 16.12.2007

  Zanimivo. Jaz pa sem jih ravno želel pohvalit, kako so lepo počistili ulice po Celju (včeraj zvečer) in magistralko Celje-Šempeter (v petek zvečer). Očitno je na avtocesti zgodba bila zopet obrnjena na glavo…

 • Menil(a) je Uroš dne 16.12.2007

  @Soulman: zgleda že tako, saj je bila cesta mimo naše hiše bistveno boljša.

 • Menil(a) je Islander dne 16.12.2007

  ej, kdo je pa volan držal medtem ko si sliku?? 😛 🙂

 • Menil(a) je Razor dne 16.12.2007

  @Uroš: "@Miha: kako pa to, a nisi tam bolj iz gorenjskega konca."

  Ne poznaš ravno najbolje gorenjske.;) Če kje ni snega na slovenskem, je to vedno samo gorenjska, preprosti razlog zato so gore.

 • Menil(a) je Dragan Z. dne 16.12.2007

  no no no, pa da jaz še malo tebe pograjam:) voziš po predpisih, držiš se desnega pasa, daješ žmigavec… kje pa so roke??! gsm, pa snemat a ne?:) Uroš Uroš..

  ;-P

 • Menil(a) je Uroš dne 16.12.2007

  @Islander in Dragan: evo zadeva zgleda nekak takole. Vzameš v roke telefon (z eno roko), odpreš pokrovček, ki hkrati vklopi aparat in primeš s polovico prstov na tri četrt (torej sedaj držim z obema rokama), na kar pritisneš gumb in vse ostalo naredi telefon sam.

  Ja sej vem, ni ravno varno, je pa vseeno bolj, kot pa telefoniranje in vožnja skozi mesto. Mal se morm zagovarjat, ane. Sicer pa vsi vemo, da kršimo, ampak pretiravat pa pomojem res ni potrebno.

  @Razor: hja no, ko sem se peljal dve leti nazaj na smučanje v Italijo, sem šel mimo gorenjske, pa je bilo preko meter in pol snega. Je pa Slovenija fenomen, saj je lahko v istem trenutku vreme na različnih koncih zelo različno.

 • Menil(a) je sv3der dne 18.12.2007

  huh, srečkoti, pri nas pa ni snega. hehe, sem se tudi jaz vedno čudil kako cestarje vedno preseneti sneg, pa kljub vsem opozorilom po radiu in TVju … hja, tale cestarski poklic je očitno poln presenečenj 😉

  -sv3

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 2vTZWj to the field below: