Bencinske akrobacije in statistika

Lahko rečem, da letošnji veseli december uspešno opravičuje svoje ime. Lučka za gorivo mi že dva dni gori in skrajni čas je, da Minija zapeljem na eno rundo zelenega. Zapeljem se na najbližjo črpalko, kjer začuden ustavim na prostoru pred točilnimi pulti. Vse polno. Wierd. A smo Slovenceljni res “zapufani” do zadnjega centa, da za vsako pocenitev trumoma rinemo po kakšen liter za naše štirikolesnike.

Med iskanjem najhitrejšega točilca se moj pogled ustavi na od daleč simpatični gospodični, ki z razliko od ostalih ustvarja nadvse nenaravne poze. Kmalu postane jasno, da je zapeljala na napačno stran in na njeno žalost še kakšen slab meter predaleč od robnika. Na vse načine je skušala točilno cev “nategniti” še za kašen centimeter, a na žalost je imela preveč dela z uravnavanjem stabilnosti – obuta je bila v precej visoke “štikláne”. Naposled le obupa ter ugotovi, da je cev dejansko prekratka, da bi segla na drugo stran, zato se odloči zamenjati točilni pult. Predhodno nategovanje in vrtenje cevi je le-to primerno zavilo, tako je prizor postal še bolj zabaven. Omv-jev “piton” se je odločil, da jo ne bo kar tako pustil iz objema. Desna noga ven, glavo v levo – ne, ne bo šlo. Leva noga naprej, cev zadržim na desni, se zavrtim in – noup. No, v tretje ji le uspe in kljub vsemu se je vse skupaj tudi njej zdelo nadvse zabavno.

Zabavni program je tako končan in tudi eno izmed točilnih mest se je medtem sprostilo. Stopim po gasu in se ustavim na številki 5. Opazim gospoda starejših let, tam nekje dobrih 70 jih je kazal, ki je levo od mene ravnokar natočil svojega žrebca in se odpravil poravnati natočeni znesek. Pograbim ročko, vtaknem v odprtino in 100 oktansko gorivo začne obračati števec na avtomatu. Na hitro se ozrem na okoli in opazim novega, ki čaka da se sprosti točilno mesto. Ker opazi, da se gospod vrača proti svojemu avtu, se postavi v vrsto za njim. Medtem ročka naznani, da je Mini poln. Dodam še nekaj deci, zaprem odprtino in ročko odložim na svoje mesto.

Med čakanjem pri pultu, da poravnam znesek, opazim, da ata še vedno čepi v avtu. Situacija ostaja enaka tudi po nekaj minutah, ko sem stopal nazaj proti svojemu avtu. Le kaj počne, si mislim, zato med odpiranjem vrat svoj firbec zadovoljim z odgovorom. Pogledati sem moral dvakrat, saj prvič nisem verjel. Ker je tokratni obisk bil njegov zadnji letos, se je odločil za obračun stroškov. Zvezek velikosti a5 je bil odprt na strani, kjer je v letno tabelo prepisoval znesek iz računa. Poleg pa je bilo videti nekaj osnovnošolskih izračunov deljenja. Me je že imelo, da bi ga povprašal, koliko mu pije, a sem se zbal, da se debata razvije v primerjalno statistiko ali še kaj bolj znanstvenega.

Nekaterim se čas še vedno vrti zelo počasi in se ne pustijo motiti pri pomembnih opravilih kot je izračun letne porabe bencina in ne bi se čudil, če je preveril tudi maksimalno in minimalno ceno, še kakšno mediano in najbolj pogost dan, ko je opravil obisk bencinske črpalke. Verjamem pa, da bo rezultatov vesela njegova ženička.


Zapisano med: Malo mešano, Za šalo. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Mih@ dne 18.12.2007

  Jest tut zmer k tankam prepišem kilometre, pa kok sm tankov, kok je bla cena, pa zračunam preteklo porabo, doma pa vse skupaj vnesem še na poraba.com. Valda to delam doma oz. prepišem km takrat ko čakam v vrsti, al pa na hitr, ostalo pa itq lahko iz računa doma prepišem in zračunam 😛
  Eni nimamo minja, ane… 😀

 • Menil(a) je Marko dne 19.12.2007

  MEni je dobro, ker svojega tankam 1x mesečno, službenega pa na AC, kjer gospodov, ki bi popisovali svojo porabo ne srečam (pa še stez za parkiranje je več).

  Sam pa sem porabo tudi spremljal, zadaj, ko pa žena več vozi domača kola, nisem ve na tekočem, koliko žre (samo vem, koliko € požre :().

 • Menil(a) je seamus dne 19.12.2007

  jah, res nimamo vsi minija 😈

 • Menil(a) je Uroš dne 19.12.2007

  @Miha: in kolk ti papca?

  @Marko: tudi sam sem “prešaltal” na €, ker mi liri kaj veliko ne pomenijo več. Je pa definitivno preveč.

  @seamus: haha, a zdej je pa Mini kriv 😀 😀

  Mimogrede, če znam brati račun, je napisana gor količina in cena goriva. Torej si je dovolj le kilometre zapisat 😉

 • Menil(a) je Sašo dne 19.12.2007

  hehe, zanimive dogodivščine, ni kaj. Mene najbolj pojezijo tisti, ki gredo na pumpo še v šoping. In ko natočijo gorivo, se sprehajajo med policami, kot da bi bili v kaki živilski prodajalni.
  Seveda avto čaka na točilnem mestu, za njim pa še ostali. 🙂

  Poslikal pa gospodične nisi ? 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 19.12.2007

  @Sašo: preden mi je prebilo, da bi lahko posnel, se je že uspela rešit, pa za telefon je bilo sorazmerno daleč.

 • Menil(a) je Nataša B. dne 19.12.2007

  lool tud jaz nimam minija, pa vseeno redno napišem porabo, kolk litrov sem natankala in kolk km prevozila s prejšnjim tankom, sam za te tri cifre se seveda odmaknem s točilnega mesta 😉

 • Pingal je Uroš Gruber - Blog » » Mojih 100 dne 19.12.2007

  […] pa sem ga dočakal. Stoti zapis namreč. Med včerajšnjim orisovanjem bencinske dogodivščine, sem opazil, da se je številka nevarno približala stotici. Skoraj sem že pričel z obnovo mojega […]

 • Menil(a) je seamus dne 19.12.2007

  Ne mini ni kriv, je pa dobr izgovor 😈

 • Menil(a) je stardust dne 22.12.2007

  ja saj, babe pa tankanje… da spomnim:

  http://www.stardust.si/?p=32

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string y2YD3I to the field below: