Blogersko µikrozvezdje

Slednjega sicer ne razumem najbolje, a dozdeva se mi, da se blogerji iz dneva v dan bolj ukvarjamo sami s sabo – no še bolj zabavni so tisti, ki se ukvarjajo z zapisi drugih blogerjev. In ker se železo najbolje kuje, ko je še vroče, smo konec decembra lahko občudovali velemojstrske intervjuje (slavnih/razpoznavnih) blogerjev. Komu na čast? Nam, ki bloge pišemo? Lepo vas prosim! Verjetno že vrabci čivkajo, da gre tudi tokrat za nov klic po slavi, pa ne blogerski, da ne bo pomote.

Če besedno zvezo “mikrozvezda” pogledam iz merskega vidika, lahko iz nje razberem kanček sarkazma. Nam morda Blogorola s tem skuša diskretno povedati, da naj že enkrat zaključimo s “pumpanjem” lastnega ega in se raje posvetimo kakšni bolj zanimivi temi – predvsem za bralce. Ali ni ravno to smisel bloga? Morda bi bilo na tem mestu bolje povprašati bralce, ali se jim zdi blogersko napihovanje kot otroški vrtec ali kot sem zasledil v enem izmed zapisov, živalski vrt(-ec), kjer se vsaka izmed opic poteguje za čim daljšo banano, s katero bo lahko pozirala in se razkazovala vesoljni Sloveniji – morda tudi svetu.

Že sama misel, da v naši mali Sloveniji obstaja morebitna zvezda, pa naj bo to filmska, glasbena ali televizijska, je precej iz trte zvita. Enostavno smo premajhni, da bi se lahko govorilo o kakršnihkoli zvezdah. In ko se osredotočimo na zgolj t.i. blogerske zvezde – lahko tudi microzvezde, če vam je ljubše – je celotna stvar precej podobna iskanju izgubljenega diamanta v Tihem oceanu. Rezultat se zelo približa ničli, ki jo lahko s predpono micro celo znanstveno podpremo. Blogerji plujemo v nekem začaranem krogu, trdno prepričani, da smo dejansko “in”, dejstva, da je večina bralcev hrati tudi blogerjev, pa nočemo in nočemo sprejeti.

Zabavni so tudi razni izlivi žalosti in prizadetosti, katerim ponavadi sledijo svečani umiki iz blogerske scene nazaj v realni svet. K sreči nam slednjega ni potrebno spremljati med večerno kroniko našega najbolj priljubljenega tv programa, saj smo blogerji, kljub naši mikro državi, še vedno ena samcata zvezdica na nebu medmrežja.

Morda bo kdo pripomnil, čemu za vraga se “kurčim”. Lahko mu zatrdim, da gre v tem primeru za bolj kot ne retorično vprašanje. Resnično si želim postati zvezda, čeprav bi se raje hvalil s predpono zapisano z veliko črko. Med točkami recepta “kako v nekaj korakih postati blogerska zvezda” sem tudi prebral, da mi bo pot do zvezdništva skrajšalo prekomerno pljuvanje po vsem in močno upam, da bo moje razburjanje izvalo kakšen prepir, ki bo posledično obrodil enormno število komentarjev. In da ne pozabim, morebitni intervju bom kajpak takoj zavrnil. Ali ni ravno to čar zvezd, biti nedostopen. 😀


Zapisano med: Razmišljanja, Za šalo. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Lenart Senica dne 6.1.2008

  Ne bom komentiral napisa, ker mi je povod zanj ogaben (Uroš, ne ti, da ne boš narobe razumel).

  Naj na tem mestu samo spomnim na še "toplo" zadevo: Poplave ’07.
  Če je kdo car v blogerskih livadah, si to ti, ker si nesebično organiziral to svar. Večina se nas samo za računalniki prepucava, ti si pa dejansko nekaj naredil.

  Pustimo zvezde astronomom, naj jih oni gledajo in onanirajo na njihov sijaj.

  Uroš, še enkrat kapo dol. Kot sem že nekoč napisal, imaš najbolj celovit blog od vseh, kar jih imam na seznamu.

  Ajd

 • Menil(a) je Morska dne 6.1.2008

  Sama še vedno trdim, da smo vsi zvezde, le da se eni tega zavedajo, drugi ne, tretji pa se zavedajo še preveč. Razlika je le v "oboževalcih". Eni jih vidijo, drugi jih ne, tretji bi jih radi veliko več, četrti bi si jih radi izbrali sami, peti … in to lahko nadaljujemo v nedogled.
  Bistvo zvezdništva je v nas samih… ko sami sebi postanemo svoj največji oboževalec, imamo takoj manjšo potrebo po drugih, predvsem pa avtomatsko dobimo vsaj nekaj oboževalcev že s tem, da smo sami sebi zvezda. (zvezda je seveda mišljena v funkciji samopodobe).

 • Menil(a) je stardust dne 7.1.2008

  se strinjam s tabo, lenart. in, hvala kurcu, da so to, da je urosko DEJANSKO nekaj naredil s projektom poplave 07, je, spet hvala kurcu, opazil tudi kak kurac od medijev.

  kateri od teh wannabe zvezd blogerskih se lahko s tem pohvali?

  ironija pa je, da se urosko s tem sploh ne hvali. ceprav bi se edini lahko.

  hvala kurcu, da imam take prijatelje! urosko, moj poklon! (pa zeno pozdravi!) 🙂

 • Menil(a) je stardust dne 7.1.2008

  hm… nekam dosti tam zgoraj kurce hvalim… :))) na koncu bo se kdo mislil, da sem peder 🙂

  hvala kurcu 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 7.1.2008

  @Lenart: saj sem tudi sam bil pred dilemo, pa če je očitno edini način za postati zvezda 😀 😀 😀 Ok, mal heca more bit, ane. Tisto o astronomih, si mi pa skor z jezika vzel in še najbolj resnično bi bilo 😉
  Sicer pa hvala, za vzpodbudne besede.

  @stardust: še dobro, da kurac nimam v seznamu “grdih” besed. A mislim, da lulči ne bi tako dramatično prikazal besedila 😉 Žena se bo sama pozdravila, saj mnda ja prebere tu in tam kakšen komentar 😀

  @Morska: Vem, da ima vsak svoje mnenje, vendar se mi zdi trditev, da smo vsi zvezde nekakšen klic iz obupa. Prav nasmejal sem se, ko sem prebral, da je do enakega zaključka prišel Time magazine. A tega, da delajo to izključno zaradi svoje priljubljenosti nihče ne vidi. Ali pa sem morda tako zagrenjen, da v vsaki stvari vidim negativizem.

  Ko mi bo pa šlo tako slabo, da bom sam sebe moral promovirati v zvezde, bom poskrbel, da bo vsaj odhod zvezdniški.

  Sicer zvezdo želiš uporabit v drugem kontekstu, ampak tu je govora o dejansko zvezdah, ki jih lahko gledamo na vsake koraku, še med opravljanjem naravne potrebe.

  Mi je pa všeč, da tudi ti vidiš, kdo dejansko je kompetenten za kakršno koli ocenjevanje. Čeprav poante ocenjevanja ne vidim, razen seveda korist nekoga tretjega.

 • Menil(a) je Morska dne 7.1.2008

  Zvezdo sem uporabila v drugem kontekstu iz enega samega razloga… ker o tistih zvezdah, o katerih naj bi bilo govora, lahko razpredamo v nedogled in ne pridemo do nikakršnega zaključka v smeri, kdo je zvezda in kdo ni. Zakaj? Ker enostavno ni postavljenih kriterijev. Recimo: Doktor postaneš, če opraviš faks, magisterij in doktorat (nekako tako gre, ako se ne motim), voznik postaneš, ko narediš vozniški izpit, še v šolski psihologiji obstaja t.i. sociogram, s katerim se meri priljubljenost učencev v razredu in je "zvezda" razreda določena s tem, ko ima pet ljudi okrog sebe, ki ga izberejo za tistega, s katerim se najraje druži.
  Mi pa nimamo nobenih kriterijev, zato lahko vsak "trobi" svoje. Ko bomo recimo na področju blogov "določili", da je blogovska zvezda nekdo, ki ima konstantno število dnevnega obiska, komentarjev in kaj vem kaj še, potem bomo lahko rekli, ta, ta in ta je zvezda… kar pa je seveda prav tako nesmiselno kot razprave o tem brez kriterijev.
  Zato sem se temu ognila in se skušala dotakniti tega, da je kvečjemu stremenje po "zvezdništvu" klic iz obupa, kot sam praviš za trditev "vsi smo zvezde". Če bi to spremenila v trditev "vsi LAHKO postanemo zvezde", bi se skladalo tudi z zvezdami, na katere vsi ciljajo. Za to, kaj moramo narediti za dosego tega, pa so mnogi celo oblikovali recepte. 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 7.1.2008

  @Morska: zato sem tudi na koncu pri repliki dodal, saj sem skoraj spregledal, da besedo uporabljaš v drugem kontekstu. In res je, določanje kriterije je prav tako nesmiselno.

 • Menil(a) je Morska dne 7.1.2008

  Mi je potegnilo 🙂 Hotela sem le pojasniti, zakaj sem se ognila tako očitni vsebini teme. 🙂

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 7.1.2008

  Osebno spremljam večinoma samo fotobloge, ker po pravici povedano ne morem oz. se mi ne ljubi brati dolgih litanij o tem, kako je nekdo preživel dan, srečal neuslišano ljubezen svojega življenja in kako je bil to zanj/o najslabši dan v življenju. Mogoče je bila ravno moja nevednost vzrok za moje nepoznavanje "blogerskih zvezd", ki so se predstavile s svojimi intervjuji, katere omenjaš na začetku svojega prispevka. Po pravici povedano, ko sem gledal te intervjuje nisem poznal nikogar oz. nikoli nisem bral njihovih blogov. In jih tudi sedaj ne, ker me niso prepričali s svojimi prispevki, vsaj v taki meri ne, da bi postal njihov stalni bralec in si jih dal v svoj rss reader. Mislim, da ima vsak posameznik svoje "blogerske zvezde". Zame je prav zagotovo zvezda nekdo, ki me prepriča s svojim pisanjem o temah (in seveda s fotografijami), ki mi dajo malo misliti, me razburijo ali kakor koli drugače pritegnejo. In takrat jih tuki komentiram. Najbolj bedno pa se mi zdi, da nekdo na svojem blogu objavi en kratek stavek, npr: Danes je pa res lep dan! pod tem stavkom pa 100 komentarjev, kjer vsak napiše, da danes je pa res lep dan. Ne vem, kdo se tukaj dela norca ali tisti, ki to napiše ali tisti, ki to komentira… Takšno je pač moje mnenje…

 • Menil(a) je Uroš dne 7.1.2008

  @Žiga: sam poleg foto blogov spremljam še nekaj “klasičnih”, kjer se je celotna zdraha sploh začela. In ti popolnoma verjamem, da te intervjuji niso prepričali, tudi mene ne. In ravno tvoj primer o zapisu lepega vremena daje vedeti, da je o kakršni koli kvaliteti nesmiselno debatirat, posledično o zvezdah. Vsekakor pa je stvar povsem drugačna, ko govorimo o zvezdah, ki jih vidimo mi sami. Osebno takšne poimenujem raje “Mojstri” 😀 In nenazadnje si tudi sam že večkrat dokazal, da si v moji skupini Mojstrov.

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 7.1.2008

  Tudi ti spadaš v moje "blogerske zvezde", predvsem zaradi objav, ki dajo človeku kaj za misliti!

 • Menil(a) je Uroš dne 8.1.2008

  @Žiga: takšne besede resnično dajo zagon za naprej 😉

 • Menil(a) je Fetalij W. Tyschew dne 10.1.2008

  dobro razmišljanje 🙂

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string Tbj0qK to the field below: