V boj proti spamu

Nadloga, s katero se je srečal marsikateri bloger. Načinov, kako se zaščititi, je več. Danes poznamo najrazličnejše tehnike preprečevanja slamnatih komentarjev, ki jih v osnovi delimo v dve skupini. S tehikami iz prve skupine skušamo objavo komentarja preprečiti že v točki pošiljanja, medtem ko pri drugi to storimo kasneje z analizo objavljenega besedila, oz. neke vrsto moderacijo. Vsaka skupina tehnik ima tako dobre kot slabe lastnosti.

V prvi skupini tehnik je glavna naloga preveriti, ali komentar objavlja oseba in ne računalniška skripta, ki po spletu išče nezaščitene bloge in objavlja nezaželjene, po večini reklamne, komentarje. V kolikor ugotovimo, da gre za računalniško skripto, se pošiljanje komentarja prekine brez da bi preverjali vsebino zapisanega. Najbolj pogosta tehnika, ki se je blogerji poslužujejo, je t.i. CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Captcha testi so lahko različni – prepisovanje dodatne številke, odgovarjanje na dodatna vprašanja, računanje matematičnih formul itd. – a vsi zahtevajo od uporabnika dodatno delo. Po drugi strani pa so računalniške skripte že tako napredne, da marsikatere teste enostavno obidejo.

Druga skupina se problema loti s podrobno analizo zapisanega komentarja. Iščejo se prepovedane besede, različni ponovitveni vzorci, povezave med besedilom, izvorni naslov pošiljatelja… Po analizi se komentarju dodeli ustrezna stopnja nezaželjenosti in s tem prepreči, da se le ta pojavi med odobrenimi komentarji. Najbolj pogosta težava je t.i. false positive, kar pomeni, da je bil legitimen komentar označen kot spam in s tem preprečena objava le tega.

Na svojem blogu sem se predvsem posluževal tehnik iz druge skupine, saj ne želim, da se poleg zapisovanja svojih misli, ukvarjaš še z dodatnim ugotavljanjem nakracanih črk in številk, preverjanjem svojega znanja matematike, ali pa iskanjem psa izmed ponujenih fotografij sijamskih mačk. Kljub temu, da je Akismet svojo nalogo opravljal dovolj dobro, je zadnje čase počel same neumnosti. Med nezaželjenimi komentarji je bilo vedno več vaših komentarjev, kar je posledično pripeljalo do nepotrebnega podvojevanja komentarjev. Iskal sem druge rešitve in ob koncu lanskega leta našel primerno zamenjavo. Hkrati pa tudi vtičnik, ki sodi v prvo skupino, vendar s to razliko, da od uporabnika ne zahteva dodatnega dela.

Pa gremo lepo po vrsti. Najprej stopi v akcijo bcSpamBlock, ki se problema prepoznavanja osebe loti na podoben način kot ostale tehnike, s to razliko, da s pomočjo JavaScript-a izvede prepisovanje nadležne kode. Bolj podrobna razlaga delovanja sega izven obsega te objave in je hkrati lepo razložena na avtorjevi spletni strani. Namestitev vtičnika je enostavna. Zip datoteko odpakiramo v imenik, kjer se nahajajo ostali vtičniki, na kar v administrativnem modulu vtičnik vključimo. V kolikor ne uporabljamo kakšne eksotične predloge, za vse ostalo vtičnik poskrbi sam. V testne namene sem vtičniku dodal beleženje njegovih akcij in po dvomesečni uporabi lahko zatrdim, da je delo opravil brez napak.

Zaradi že prej omenjenih težav z Akismetom, sem na njegovo mesto postavil precej nov servis Defensio, ki ponuja bistveno več. Na začetku je bilo nekaj porodnih težav, a jih avtor redno odpravlja. Najbolj pomembna novost, ki jo vsaj takrat Akismet ni ponujal, je učenje. Slednje je popolnoma personalizirano in se obnaša specifično za vsakega uporabnika. Če naprimer komentar napačno označi kot nezaželjen, mu lahko z objavo komentarja sporočimo, da naj v bodoče takšen komentar spusti skozi. Poleg tega omogoča podrobnejši pregled nad delom, statistiko natančnosti določanja, RSS vire in še kaj bi se našlo, saj ga avtor neprestano izboljšuje.

Vsaj za nekaj časa sem tako uspel količino nezaželjenih komentarjev spraviti na absolutni minimum. Tu in tam, se sicer kakšen komentar napačno označi, a je že takoj naslednji pravilno označen. Naj dodam, da Defensio ni omejen na zgolj WordPress platformo, medtem ko je bcSpamBlock napisan izključno kot WordPress vtičnik. Če se tudi ti soočaš s problemom nezaželjenih sporočil, me zanima kateri način si ubral in predvsem kako si uspešen v boju.


Zapisano med: Internet. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Olki dne 26.2.2008

  Gospod admin, prosim seznanite moj WP z zgoraj omenjeno rešitvijo,
  hehehe

 • Menil(a) je sv3der dne 26.2.2008

  odlicno in uporabno. hvala. se nekaj offtopic: kateri plug-in
  uporabljas za funkcijo pri komentarjih, da wp posilja e-posto, ko
  kdo napise nov koment.? tnx -sv3

 • Menil(a) je Uroš dne 26.2.2008

  @Olki: se bomo potrudili 😉

  @Sv3der: plugin za pošiljanje pošte najdeš na Subscribe to comments.

 • Menil(a) je seamus dne 27.2.2008

  a zj bom spet vn letu pr teb pa pr Olkiju?

 • Menil(a) je seamus dne 27.2.2008

  ha nism 😀

 • Menil(a) je Gregor dne 28.2.2008

  Zelo koristna zadeva. Svoj čas sem imel kr nekaj e-slame, pa se je
  zadeva umirila. Če bo panika, uporabim tvoj recept.

 • Menil(a) je stardust dne 1.3.2008

  jaz ubiram naslednjo antispam metodo: TIUSA! in on opravi vse
  potrebno 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 3.3.2008

  @seamus: ne, sem naučil program, da si domač tukaj 😀

  @Gregor: ja tudi sam opažam nihanja. Čeprav od kar uporabljam ta sistem, je pri hiši mir.

  @stardust: in to je?

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string qRjGDK to the field below: