Lightbox WordPress plugin

Kar nekaj izmed vas me je spraševalo, katero stvar uporabljam za prikazovanje posameznih fotografij, ko se je naposled le opogumil David in me prosil, če mu pošljem ta vtičnik. Vtičnik sem že pred časom sestavil sam, zaradi česar je bila namestitev precej ‘naporna’. Zato sem se odločil, da sestavim novega in hkrati obdržim funkcionalnost, ki poskrbi, da fotografije posamezne objave samostojno poveže. Dobra stran slednjega je, da objav ni potrebno popravljati, saj se grupiranje izvede na zahtevo (torej šele v trenutku, ko se objava prikaže bralcu).

Vtičnik uporablja jQuery različico LightBox JavaScript knjižnice. Temu je botrovala odločitev razvijalcev WordPress-a, da naj bi prihodnje različice WordPress uporabljale izključno jQuery. Namestitev vtičnika sem maksimalno poenostavil in poteka le v dveh korakih. Vtičnik najprej odpakiramo v imenik, kjer se nahajajo ostali vtičniki, na kar ga v administrativnem modulu le aktiviramo. Vse ostalo deluje povsem avtomatsko.

Naj omenim še enostavno navigiranje med serijo fotografij s pomočjo tipkovnice. Uporabljamo lahko smerne tipke, ali pa črko “p” (previous), “n” (next) in “c” (close). Prikazovalnik lahko zapremo tudi s tipko ESC. Za vse, ki bi želeli vtičnik uporabiti na svojem blogu (deluje izključno na WordPress platformi), si ga lahko prenesete tukaj. Vesel bom vsakršnega komentarja in predloga, kaj bi lahko izboljšal ali pa če sem morda spregledal kakšno napako.


Zapisano med: Internet. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Marko dne 26.3.2008

  Vtičnik sem preizkusil in deluje tudi v WP 2.5 RC2 verziji na mojem
  b(r)logu.

 • Menil(a) je Robi dne 27.3.2008

  Uroš, popravi me, če se motim, ampak vtičnik Lightbox2 dela natanko
  to, kot tvoj.

 • Menil(a) je Uroš dne 27.3.2008

  @Marko: zanimivo, očitno ni nič bistvenih sprememb

  @Robi: ne ravno, vsaj ne da bi vedel – in preveril sem jih kar nekaj. Namreč vstavljanje kode (rel=lightbox) deluje pri klasičnem na posamezno fotografijo in ne na skupek fotografij ene objave. Sam sem dodal, da se fotografijam avtomatsko doda rel=lightbox[idobjave], kar je potrebno pri Lightbox2 narediti ročno (oz ponuja možnost, da dodaš nekaj v naslov fotografije). Poleg tega pa namesto precej bloat scriptaculous JS knjižnice tale uporablja jQuery. V načrtu pa imam namen dodati še to, da bo besedilo pod fotografija vtičnik prav tako sam dodal in tako ne bo potrebno prepisovanje iz opisa fotografije.

 • Menil(a) je Robi dne 27.3.2008

  @Uroš: oprosti, delno imaš prav. Uporabljam Lightbox 2.5 vtičnik v kombinaciji z Add Lightbox vtičnikom, in počne točno to, kar počne tvoj vključno z besedilom pod fotografijo (avtomatsko vzame alt besedilo).

 • Menil(a) je Robi dne 27.3.2008

  Ups, lahko popravis prosim URL? Nekaj sem se ocitno zmotil…
  Hvala.

 • Menil(a) je Uroš dne 27.3.2008

  @Robi: zanimivo, vendar sta za to potrebna dva 😉 Tisto pod fotografijo, pa imam v mislih še preden klikneš na povečano fotografijo.

 • Menil(a) je David dne 27.3.2008

  jaz bom namontiral, takoj ko bo pl ure časa. Takrat javim tudi moje
  mnenje

 • Menil(a) je David dne 28.3.2008

  super. sem inštaliral. kar mi je najbolje, deluje tudi na starih
  objavah. Lightbox2 bi moral ročno vnesti v vsak post.

 • Menil(a) je Uroš dne 29.3.2008

  @David: no super, sem pa ravno to želel imeti v enem kosu, saj mi dodajanje ali kakršno koli spreminjanje za nazaj ne pride v poštev. Če pa najdeš kakšno napako, pa javi. Ko bom pa kaj novega dodal ali popravil, bom pa javil na blogu.

 • Menil(a) je Simke dne 2.11.2008

  Preko aleksa sem prišel do tebe. To tebe pa zato ker si naredil en dober vtičnik katerega sem si že sposodil. Super zadeva ..opravljeno super. Dela lepo!

  Lep pozdrav

 • Menil(a) je Simke dne 29.12.2008

  No ker ustvarjam spet nov blog me zanima ker link ne dela če bi lahko mi še enkrat poslal vtičnik

  Lp

 • Menil(a) je Uroš dne 29.12.2008

  @Simke: hvala za opozorilo. Zgleda sem pozabil na tole med selitvijo. Sedaj bi moralo delovati.

 • Pingal je Foto@Simke » Blog Archive » NextGEN Gallery na blogu dne 16.1.2009

  […] mnogo lažji in preglednejši. Poleg NextGEN galerije, sem inštaliraš še dodatek jQuery Lightbox(DOLPOTEG).  Galerija vključuje tri dodatke – Wigetse in sicer […]

 • Menil(a) je Vinko dne 14.4.2010

  Zanima me, če še imaš v načrtu dodati to, da bo besedilo pod fotografijo vtičnik prav tako sam dodal in tako ne bo potrebno prepisovanje iz opisa fotografije. S tem bi bil vtičnik 101% uporaben. Zdaj je 100% uporaben. Hvala za trud!

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string T8sQLu to the field below: