Zašto jednostavno, kad može komplikovano

Te besede sem ničkolikokrat slišal izreči iz ust profesorja na srednji šoli, saj se mi je nemalokrat zgodilo, da sem stvari zakompliciral v dno duše. Ne vem zakaj, ampak velikokrat je bil razlog, da sem na stvari gledal preveč osredotočeno. Da pa bi na vse skupaj pogledal še iz drugih zornih kotov – to bo, ja! Ko si mlad in nor, lahko na plan spraviš takšne umotvore, ki jih že v naslednjih nekaj minutah še samemu sebi ne znaš več razjasniti. Kaj šele komu drugemu.

Sčasoma se začneš zavedati, da so lahko na prvi pogled zapleteni problemi rešljivi povsem enostavno. A kaj ko nas na trenutke obkrožajo ljudje, ki tega nekako ne dojemajo. Ravno včeraj sem med preizkušanjem delčka programske rešitve naletel na eno takšno – precej brihtno:”Kaj pa če bi namesto pik v datumu lahko vnesel tudi vejice?” Kakšno vprašanje je to? Ali na pošti, ko prevzemate pošiljko, v polje za datum dviga zapišete le-tega z vejicami? Verjetno ne! Torej, od kod ta brihtna ideja? Ali pa to, da bi morda namesto tisočic uporabil vejico, decimalna mesta pa bi ločil s piko. Ja ni problema, prestavi si lokalizirane nastavitve, pa boš lahko datum napisal celo s pomišljajem. Povsem razumljivo bi bilo tudi, da gre pri tovrstnih vprašanjih za neslano “jebanje v mozak”. Takšnim to početje celo oprostim.

Fascinantno je to, da so nekateri uporabniki sposobni preprosta opravila za računalnikom tako zakomplicirati, da se sprašujem, kaj sploh počnejo za njim. Baje je bolj učinkovito iskanje neke številke v dvesto stranskem printu excelovega dokumenta, kot pa uporaba funkcije Išči. Tudi tisti kolešček je na miški verjetno le za okras, ah ne, to izboklino je dobila med prevozom. Ko sva v enem izmed trgovskih centrov s prijatelji izbirala sedežno garnituro, smo prodajalki zastavili povsem preprosto vprašanje “V kakšnih merah pa je možno dobiti tale komplet?”. Trgovka odvihra in po desetih minutah se začnemo spraševati, da ni morda na vse skupaj že pozabila. Na kar jo opazim, kako sedi za računalnikom, povsem negibna bolščeč v ekran. Stopimo bližje in kaj počne? Jah, nič posebnega. Bogega miša tišči v desno uho, da je njen prst skoraj pomodrel od pomanjkanja prekrvavitve, miškin kazalec pa se med tem nahaja na tisti spodnji puščici drsnika. Težava je namreč bila, da se je izbrana sedežna garnitura nahajala nekje v drugi tretjini šeststo stranskega PDF dokumenta in ko računalniku zadamo nalogo na vsaki strani izrisati vse potrebne razpredelnice in skice, lahko takšno početje traja v nedogled. Naposled ji je na ekran le uspelo priklicati tisti pravi model, a je že v naslednjem trenutku uspela zgrešiti že tako majhen gumb na drsniku in voila, že smo odleteli nekam, proti koncu dokumenta. Jo popolnoma razumem, da je bil njen odziv le “ups, hmmmm”. Jah, bomo pa še malo drseli po dokumentu, kajne 😉

Takšnih in drugačnih zgodbic bi lahko naštel mali milijon. Glede na to, da osebno poznam kar nekaj takšnih pacientov in vem, da so bili deležni tečaja, me čudi, kaj so na tem tečaju sploh počeli. Ali povedano drugače, so morda predavatelji tisti “bučkoti” in namesto, da bi uporabnika naučili osnovne veščine rokovanja, raje pokažejo vse možne različice tortnih grafov, ki jim mimogrede lahko dodamo še senčenje. Ja, res uporabno. In potem sem po nekaj letih uporabe računalnika deležen pristne demonstracije premikanja med odprtimi okni. Malo me skrbi, kako to početje sploh na razumljiv način predstaviti. Torej zakaj bi celotno okno prestavil, ali ga morda pomanjšal. Neee, dajmo ga raje zožati, nato opravimo tisto spodaj in ko končamo, prejšnje okno razširimo na prvotno velikost. Way to go! Če s tem vseeno ne uspemo, pa raje program kar zapremo, tako bo ostalo največ prostora.

Če zaključim na kratko, se sprašujem – Ali so zgornja razmišljanja le plod poklicne deformacije, ali pa smo (namenoma dodajam sebe v to množico) uporabniki resnično željni enostavno stvar narediti na kar se da zakompliciran način? Ali je potemtakem računalnik bolj ovira kot pomoč?


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  Pomoje je problem v neznanju in strahu pred odkrivanjem novih
  stvari – računalnik (ali pa poljubna druga zadeva) je nekaj tujega,
  kar nihče ne zastopi. In sploh nihče ne pomisli, da je tu da mu
  olajša delo … Namesto tega poznajo samo par ukazov in se jih
  držijo kot pjanc plota. Na žalost nihče ne bo pokazal zanimanja za
  odkrivanja novih ukazov – niti tisti, ki te učijo ne! Koliko ljudi
  uporablja tipkovnico za ukaze namesti miške? Pomoje 0,5%! In
  Windowsi se vedno bolj prilagajajo temu – zato so vedno bolj
  kretenski in kao user friendly. Za totalne neznalce je, za resno
  delo pa je to ovira. Le kdo odpre raziskovalca s pomočjo Windows
  tipke + tipke E?

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  Tole slačenje mi pa ni ravno všeč. Le zakaj potem ni vse skupaj
  ostalo na Plain&Simple. In zakaj konec koncev nismo še kar v
  komandi vrstici? Itak je nepregledno in neberljivo – stran je
  razvlečena v nedogled, tekst je prehudo širok za normalno branje
  … Predlagam, da se naked day predčasno zaključi 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 9.4.2008

  @seamus: se bi vprašal, če sploh ti uporabniki vedo, da je tam Windows tipka in na sploh služi čemurkoli 😀 Prav zabavno je gledati koga, ki se matra pri Copy+Paste in klika pa miško sem in tja, pa desni klik in oh in sploh. Skratka groza. Predvsem mi je pri Macu ravno to postalo všeč, da poleg fancyšmancy deluje lep seznam komand, ki so dosegljive preko tipkovnice in ja držijo se konsistenčnosti. Ko se tega navadiš, je življenje z winsi mukotrpno in v prazno nabijaš tipke, zgodi se seveda nič.

  Glede slačenja. Moj namen je bil dosežen. Naj ljudje cenijo delo razvijalca speltne strani, da lahko iz takšne solate, samo s pomočjo CSS definicij izoblikuje stran prijazno in estetsko. Css se bo vključil avtomatsko, ko bo 9. april mimo 😉 Sem pa dodal en sladkorček za neučakance 😀 Poglej na vrhu.

 • Menil(a) je stardust dne 9.4.2008

  vedno sem bil mnenja, da bi morali OS-i imeti tudi sporocilo: FATAL
  ERROR! REPLACE USER AND TRY AGAIN! (sem pa vesel, da nisi slekel
  tudi mojega. bloga. je prevec lep, da bi ga degradirali…)

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  Ne dela heheheheh Kurc pa tak razvijalec spletne strani

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  huh hvala k**u dela po refreshu pismo pa takio razvijalci spletnih
  strani, k jim nič ne dela v real timu hehehheheheh Glede apla – kaj
  pa v Winsih na tipkovnici ne dela? Osebno delam vse preko
  tipkovnice – dela ko šus.

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  Aja še to – a bi se dal, če enkrat stisnem ENTER, da se to tudi
  upošteva, ker drugače dobim zmazek, kot je zgoraj. pismo pa taki
  razvijalci softwera k jim zadeve ne delajo …

 • Menil(a) je Uroš dne 9.4.2008

  @stardust: Ne boš verjel, da marsikdo takšnemu sporočilu celo nasede 😉

  @seamus: če bi prebral do konca, bi videl, na piše osveži. Sploh pa gre tukaj za nekaj, začasnega in ne vidim razloga, zakaj zgubljati čas za te malenkosti. Mimogrede ostanimo pri glavni temi 😉

  Glede tipkovnice je predvsem pomešano nekaj kombinacij. Primer Ctrl+f, ki v Outlooku ne počne iskanja, ampak forward. Pa naj bo na temo Win vs. OSx dovolj 😀

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  Evo, tipični razvijalec spletnih aplikacij, ko kaj ne dela je pa to
  feature … :mrgreen: Ma glede Outlooka – ctrl+f niti ne poizkušam
  uporabljati, ker iskanje v outlooku enostavno ne dela ravno
  najboljše …

 • Menil(a) je Uroš dne 9.4.2008

  @seamus: kaj ne deluje? a želiš ob kliku še refresh? Sicer pa močno upam, da tole ni v stilu zadnjega stavka drugega odstavka 😉

 • Menil(a) je stardust dne 9.4.2008

  da ni seamus iz tiste fore REPLACE USER…

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  Ne dela pa to, da ko klikneš se avtomatično stran osveži. Namreč,
  ko klikneš mora uporabnik videti, da je naredil akcijo 😉 Drugače
  uporabnik reagira tako kot sm. Tebi bi pa kot razvijalcu aplikacij
  moralo biti takoj jasno, kaj hočm da se zgodi. mislm haloooo (Sem
  pač tudi sam razvijalec aplikacij in vem kako to gre, heheheh)

 • Menil(a) je Nina dne 9.4.2008

  Odkar me je klicala gospa, ki ji ni bilo jasno, zakaj do nečesa ne
  more dostopati, čeprav je naredila kljukico v okence “Zapomni si me
  na tem računalniku”, ni pa kliknila na “Prijava”, me nič ne čudi 🙂

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  aaaaahhhhhh vse ENTRE mi je pobrisal, pa jih je blo vsaj 6 …
  (tole sm čist resen in jezen!) @uros – kako ti uspe prepričat
  komentar spravt v obliko????

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  @stardust – jest sm idealn kandidat za sesuj izdelek, ki naj bi bil
  “idiot proof” 8)

 • Menil(a) je Uroš dne 9.4.2008

  @seamus: jebala te ofca 😉 ampak recimo, naj ti bo, če si se že lotil funkcionalnost preklica naked dneva dodelati 😉

  glede enkrat mi je šele sedaj prebilo, kaj poskušaš. Ti bi rad presledke delal v komentar. Hahahah. No can do. Komentarje čisti plugin, ki poskrbi še za marsikaj drugega. Mimogrede, mi je Olki enkrat želel za vsaj 4 strani entrov napisat, kar ga ta sistem lepo uredi. Očitno registrirane uporabnike jemlje bolj lahkotno in ne odstranjuje praznih vrstic. Lahko se zbuniš avtorju vtičnika. Če ne prej, se bom teh problemov lotil ob prenovi, ki nikakor ne pride na vrsto.

  @Nina: haha, brihtno. In dejansko je za testiranje aplikacij za über paciente problem, ker spustuti se na njihov nivo razmišljanja ni možno.

  @stardust: ah, seamus je že ql, tudi take rabimo, čeprav gre tule za workaround, kjer so pogoji implementacije bistveno drugačni. Ampak naj mu bo, za danes, ko sem dobre volje.

 • Menil(a) je Uroš dne 9.4.2008

  @seamus: a veš, da sem bil skoraj tako zloben, da bi ti dodal še kakšen “Are you sure?” – “Really?” 😀 😀 😀 To bi te pa pomojem iz tira vrglo 😆

 • Menil(a) je seamus dne 9.4.2008

  Zaenkarat dela 😀 😀 In to brez Are you sure? zadeve. Drugače pa
  tudi te Are you sure? zadeve čisto razumem. Dostikrat je bolje da
  sta dva kot samo eden – resno! OK, največkrat se naredi, da ni
  možnosti, pol je problem rešen. To je še najboljša izbira – da ni
  izbire. Tudi pri tebi bi ostalo tako kot si si zamislil, če ne bi
  naredil možnosti, da lahko dobim nazaj polno verzijo 😉 . Če te
  možnosti ne bi bilo, bi pač počakal na jutri in bi bil problem
  rešen. Ker hec kompliciranja (če se vrnem na temo 😉 ) je ravno v
  tem – če stranki ponudiš preveč, pol si pečen. Izboljšav ni ne
  konca ne kraja – en bi rad da malo žmiga tam, drugi bi rad 3D …
  Če rečeš – tega ni, pol tega ni. Simpl.

 • Menil(a) je metatron dne 17.4.2008

  OK malo pozno komentiram… ampak kot pravijo, bolje pozno kot pa
  nikoli :)… no pa da napišem malo o kompliciranju – v tem sem
  strokovnjak, ki mu ni para 🙂 🙂 🙂 Pojem kompliciranja je izredno
  zanimiv – “nikoli” se ne more uporabit v prvi osebi ampak samo v
  tretji. Zakaj? Ker zavestno le malo ljudi komplicira, tako malo da
  se ne spomnem niti enega primera,… morda samo tisti, ki to dela
  res namenoma. Oseba za katero se meni zdi, da komplicira, dela to
  pač zaradi tega, ker ne pozna druge rešitve. To je za njega edini
  oziroma najboljši način, ki ga pozna. Nekdo tretji, ki pa pozna še
  boljšega, pa se zdi, da nekdo drug komplicira. Tukaj je treba
  ločiti med tem, da nekdo ve da obstaja boljša rešitev in med tem da
  on zna zadevo tudi rešiti na boljši način. Iz tega sledi, da velika
  večina ljudi komplicira… ne komplicirajo samo tisti, ki poznajo
  in uporabljajo optimalno rešitev. Učenje, kratkih, boljših in oh in
  sploh metod ni zmeraj samoumevna. V večini primerov so kje kakšni
  triki (sploh v ICT-ju), ki se meni lahko zdijo banalni nekdo drug
  pa se bo tega bal kot hudič križa (nekdo lahko reče npr:”zadnjič
  sem neki prtisnu, kar se mi sploh ni zdelo pomembno, pa sem si vse
  zbrisal. Sedaj delam samo tako kot so mi pokazali in ne odstopam
  niti za 1%”)… skratka tukaj je pač pomembno izobraževanje.
  Kompliciranje je tudi stvar osebne percepcije, način razmišljanja
  in pomnjena. Nekdo si na enostaven način zapomne 10 mestno število
  (v povprečju se jih človek enostavno zapolne samo do 6) tako, da si
  to številko “vtisne” v spomin… nekdo drug pa si to številko
  zapomne tako, da si zapomne še 10 predmetov, ki ga asocirajo s
  posameznimi števkami. Kdo sedaj tukaj komplicira? Po mojem noben,
  drug za drugega bi pa ona dva trdila da komplicirata 🙂 Evo, a sem
  zakompliciral? 🙂 🙂 🙂 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 17.4.2008

  @metatron: odlično, zakomplicirano do amena 😀 Ja res je, da se pogledi na to zelo razlikujejo ampak želel sem povedati, da enostavno nekateri nočejo naredi na enostavnejši način ali v primeru datumov, si zamislijo eno stvar, ki sabo prinese dodatno delo, uporabljal bi jo pa nikoli. In je tudi nelogična, saj za te stvari obstajajo pravila.

  In mimogrede podam še eno kompliciranje, tokrat iz nasprotne strani – programerja. Zaprem aplikacijo, ki me vpraša “Želiš zapustiti program?”. Ok naj sprašuje, čeprav sem vse shranil in zaprl vsa okna. Ampak pazi to, temu sledijo trije gumbi “Yes, No, Cancel”. Wtf? A je tretji gumb res potreben oz. kako se razlikuje od No (če teksta na gumbu ne upoštevam). To dejansko je kompliciranje, ki pripelje do tega, da lahko tudi uporabnik začne komplicirati na svoj način. Je pa res kot praviš, veliko povezano z nivojem razmišljanja. Nekdo enostavno ni sposobne funkcinirati na nivoju nekoga drugega in kaj hitro pripelje do tega, da nekdo nekaj za drugega počne komplicirano.

  @Seamus: ok, bom drugič NE upošteval tvoje želje 😉 Ali pa jo bom prej dobro premlel in premislil, preden naredim izjemo.

 • Menil(a) je metatron dne 17.4.2008

  ja ja… sej se popolnoma strinjam s tabo… samo malo sem želel
  zakomplicirat, če je že govor o kompliciranju 😀 😀 😀

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string R8hYI5 to the field below: