Podaljšanje prometnega dovoljenja

…je lahko tudi prijetno opravilo. Vse se je začelo, ko sem po pošti prejel vabilo, da lahko podaljšanje opravim kar preko spleta. Sprva sem bil zelo presenečen, saj se prehod na elektronske storitve v naši upravi dogaja polžje počasi. A ker takšne poteze pozdravljam z velikim veseljem, sem se odločil storitev tudi preizkusiti.

Za uspešno izvedbo podaljšanja prometnega dovoljenja potrebujemo številko starega prometnega dovoljenja, številko zavarovalne police, po potrebi opravljen tehnični pregled in klik na spletno stran E-uprave. Če zavarovanja še nimamo urejenega, lahko v nekaj korakih storimo tudi to. A ker sem zavarovanje podaljšal že prej, sem takoj pognal na prvega od šestih korakov podaljšanja.

Postopek je enostaven in če nisi totalni analfabet, kar se tiče spletnih obrazcev, je le ta končan v nekaj minutah. Po vnosu številke prometnega dovoljenja preverimo pravilnost podatkov o našem vozilu, na kar vpišemo še številko zavarovalne police in že smo skoraj pri koncu. Med izpolnjevanjem sem bil še dodatno presenečen, saj je strošek registracije nižji kot lani – če nam že zavarovanje vsako leto podražajo, so vsaj državni organi bolj prizanesljivi. Plačilo lahko izvedemo s katerokoli bančno kartico, tudi Maestro, zasledil pa sem tudi Abanet in Moneto. Pohvalno!

Na koncu se na ekranu izpiše obvestilo, da bo prometno dovoljenje poslano v roku nekaj dni na moj stalni naslov in to brez stroškov pošiljanja. Edini dodatni strošek, ki sem ga zasledil, je bila provizija za spletno plačilo (1.6€), ki ga zlahka pogrešam, saj me stanje v vrsti in iskanje primernega parkirišča v mestu niti najmanj ne veseli.

V roku dveh dni sem na dom prejel lično modro kuverto, v kateri je bilo poleg novega evropskega prometnega dovoljenja še kopija računa, potrdilo o plačilu ter dopis, s katerim pozivajo, da staro prometno dovoljenje vrnem v roku 15ih dneh. Kuverta z naslovom in plačano poštnino za priporočeno pošiljko je priložena, kar je bilo ponovno pozitivno presenečenje. Zato lahko kuverto oddate poštarju ali pa na pošti, kjer ste pravkar dvignili pošiljko. Edina stvar, ki je tukaj ključnega pomena je, da do teh informacij pridete šele ko odprete kuverto, kar se ponavadi zgodi šele, ko ste nekje na poti proti domu. K sreči je bila testni zajček že Tanja, zato mi je bila dodatna pot na pošto prihranjena.

Če ponavadi nergam ob takšnih in drugačnih uradnih poslih, je bil tokratni pravi balzam. Resnično so me pozitivno presenetili in postopek podaljšanja maksimalno poenostavili. Hkrati je bila storitev kvečjemu cenejša, saj sem prihranil čas in nepotrebno jezo, saj se mi še ni zgodilo, da bi lahko ves postopek opravil na enem okencu. Bravo, javna uprava. Še več takšnih storitev v prihodnje.


Zapisano med: Malo mešano. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Mih@ dne 14.4.2008

  Ma sej je bil že skrajni čas da so neki naredil v to smer.

 • Menil(a) je Matjaž Očko dne 14.4.2008

  uporabna informacija… hvala 🙂 ps: pa tudi dobra reklama Virantu
  😉 hehe zahtevaj provizijo 😛

 • Menil(a) je Uroš dne 15.4.2008

  @Miha: res gre malo prepočasi, zato sem vsake tovrstne storitve zelo vesel.

  @Matjaz: Virant si lahko svojo slavo na zid pribije, saj je vsakomur jasno, da večina uporabnih stvari ni zraslo na njegovem zelniku. Tako, da tudi če bi dobil provizijo, bi me obdavčil 😀 Zdaj pa le glej, da boš izkoristil dano priložnost in na moderen način podaljšal 😉

 • Menil(a) je seamus dne 15.4.2008

  Hja, men pa več časa vzame letanje na pošto, kot pa za samo prometno dovoljenje in to mora tja it celo dvakrat. Sem bil pa najbolj navdušen nad dohodnino, ki jo zj ni več. Upam, da še kdaj pokoristim kakšno zadevo od e-uprave, ki je bolj kot ne nekoristna in nepregledna – Mišn imposible

 • Menil(a) je Eva dne 15.4.2008

  Super res. Nisem vedela in ne morm verjet da se to dogaja v
  Sloveniji? Se je le nekaj začelo premikati.

 • Menil(a) je Tanja dne 16.4.2008

  ja, je kar uporabna tale internetna podaljšava prometnega
  dovoljenja, ki mi sicer vsako leto predstavlja tako zoprno
  opravilo. :S Drugače pa Virantu hvalnice ne bom pela. Na videz je
  res naredil (oz. tisti ki delajo za njega) javno upravo prijaznejšo
  in kao preprostejšo, ampak na drugi strani (gledano s stališča
  uslužbencev) pa je stvari zakompliciral in otežil. Pa tudi
  marsikaterega “navadnega” človeka zavedel z informacijami… eh,
  škoda besed!

 • Menil(a) je Eva dne 16.4.2008

  Virant je en velik loj, če mene vprašate,… mal mu je spipal…

 • Menil(a) je Sandi dne 17.4.2008

  je pa tole res ena bolj priljubljenih blogerskih tem Oblast podpira lenobo in recimo E-uprava ali grupni nateg na suho

 • Menil(a) je Uroš dne 17.4.2008

  @Seamus: letanje na pošto je res nadležno, na srečo imam pošto na poti domov. Je pa super, da so ukinili dohodniske vragolije, ki so se mi dejansko zdele butaste do amena. Če bomo dovolj vztrajni in celo uporabljali storitve, ki jih ponujajo se zna zgoditi, da še kakšno dodajo. Bil sem namreč presenečen na izredno majhnim procentom uporabe elektronske oddaje dohodnine. In mislim, da bodo ljudje slej ko prej ugotovili (sploh mlajši), da nam res ni treba biti več v kameni dobi in tako v čim večjem številu uporabljati kakršne koli e-storitve.

  Ko sem ravno pri učenju semantičnega spleta, bodo stvari v prihodnosti šle tako daleč, da bodo te storitve uporavljali računalniki, mi bomo le potrdili, da to želimo storiti. A do takrat bo na žalost spet preteklo nekaj let, sploh hitrostjo uvajanja storitev, kot je trenutna.

  @Eva: tudi sam sem bil presenečen, čeprav je to dosegljivo že lep čas. A so do sedaj verjetno odpravili marsikatero napako. Zato če je napaka, ne jamrat, javite to skrbniku 😉

  @Tanja: če ne druga bi moral Virant stvari bolj enostavno predstaviti in ne blebetati neumnosti. V ostale stvari pa bi bilo bolje, da se ne vtika.

  @Sandi: zanimivo! Ampak ti, kot vidim, si bil zadovoljen.

 • Menil(a) je Sandi dne 17.4.2008

  maksimalno (čeprav Janša je še vedno kriv za vse tegobe tega sveta,
  da ne bo pomote)

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string AmOjLu to the field below: