Gora Oljka

Lansko leto se je na kolesu nabralo resnično preveč prahu in temu se letos nameravam vsaj malo izogniti. Skoraj sem že pozabil, kakšni so občutki ko v novi sezoni prvič zajahaš kolikor toliko trd in neudoben sedež. A mi je tega res treba? Se tolažim, da bo v drugo bolje in bo tazadnja bolj prizanesljiva.

Otvoritveno turo na Celjsko kočo sem vabil sam, v drugo pa sem bil vabljen in se vzponu na goro Oljko pridružil Alešu. Štart ob devetih – zjutraj. Lepotni spanec je tako spet splaval po vodi, a sva kljub veliki želji, da bi bil vsaj približno priseben do pol devete, odrinila z eno urno zamudo. Bolje pozno kot nikoli. 😉


Cerkev na vrhu

Vreme, kislo kot limona, je popestrilo še z vetrom, ki je bil na poti ravno v nasprotni smeri. Temu primerno je bila najina hitrost daleč pod povprečjem. Naj sva še tako pritiskala, več kot 20km/h ni bilo izvedljivo. Za dodatno vzpodbudo, sva bila vsakih nekaj metrov deležna celotne palete vonjav savinjskega goveda in svinjadi.

Do vznožja hriba sva tako prispela že precej utrujena, a še vedno dovolj nora za 45minutni vzpon. Ko sem med sopihanjem v klanec opazoval okolico in iskal kar se da udoben položaj za že načeto zadnjično kost, mi je v glavi rojilo samo eno “zaslužen spust, bo poplačal vse muke”. Sicer pa, kdo me je silil, da rinem na takšne ture popolnoma nepripravljen. O kondiciji, ki sem jo uspel nabrati v fitnesu čez zimo, pa ni več ne duha ne sluha.


Pripravljena na spust

Na vrhu, živ žav. Potekalo je vsakoletno (predvidevam) urejanje okolice – košnja, barvanje klopi, grabljenje listja, pobiranje odpadkov…., Alešova boljša polovica, pa je bila po službeni dolžnosti skupaj s sodelavci, zadolžena, da popazi tiste najmlajše. Da ne bom samo v prazno mlatil slame, sem škljocnil par fotografij, za trofejo, pa se je potrudila tudi Špela in naju ujela v objektiv.

Spust – ni ga boljšega po napornem vzponu in če ne druga, je to eden pomembnejših razlogov za premagovanje takšnih naporov. A kaj ko je vse prehitro konec. Če ne bi upoštevala strogih prometnih omejitev skozi naselje, bi bil spust še krajši. Tako sva v dobrih petih minutah s 56km/h pridrvela v dolino. Me prav zanima, kako bi ukrepali smrkci, če bi mimo njih švignil še s kakšnimi 10km/h več.


Tja dol jo ubereva

Tokrat je nekdo tam zgoraj uvidel, da najine bedrce niso več tako sveže in polne energije. Veter je začuda obdržal svojo smer, kot tudi moč. Brez pretiranega napora sva proti domu dosegla tudi do 40km/h in prejšnjih 20 se je zdelo prav smešnih. Doma je števec pokazal 62km, kar je vsaj zame (glede na to, da je bila to šele druga letošnja tura) povsem zadovoljivo. Čas bi sicer lahko bil boljši, a se vsaj lahko delno izgovarjam tudi na veter.


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Gregor dne 21.5.2008

  Zima naredi svoje. Tudi jaz sem popolnoma brez kondicije. Tisti “fuzbal” čez zimo pa je tudi bolj za hec, kot pa kaka rekreacija, kaj šele trening. 🙂
  Bo treba malo bolj aktivno štartat v pomlad.

 • Menil(a) je David dne 21.5.2008

  A si me moral spomnit 🙂 Se mi je na kolesu nabral prah, na trebuhu pa airbag. Ja tudi jaz bom moral začet. Čimprej.

 • Menil(a) je Uroš dne 22.5.2008

  @Gregor: po testih sodeč sem jo imel – kondicijo, pa je v mesecu ali dveh spuhtela.

  @David: le glej, prašno koli nima nobene vrednosti 😀

 • Menil(a) je Kristjan dne 22.5.2008

  Hehe 😀
  Jaz sem tudi letos “sezono” začel dokaj pozno. Sicer pa… bolje pozno kot nikoli 😛

 • Menil(a) je Barbi dne 22.5.2008

  Vidis, taksnih podvigov si pa niti v NY ne mores privoscit, ne glede na to v kaksni kondiziji si. 😉 Super dogodivscina, sicer pa mislim, da smo po zimskem spanju vedno vsi malo zarustani. 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 22.5.2008

  @Kristjan: točno tako, se bo že nabralo kilometrov, kondicija pa tudi pride sčasoma 😉

  @Barbi: vedno se čez zimo trudim, pa potem zgodaj spomladi zabluzim 😉 V NY so za kolo verjetno druge ovire – gužva in promet. K sreči se temu tu lahko super izogneš.

 • Menil(a) je Spela dne 23.5.2008

  Ja ja, pridna sta bila 🙂 Sem najprej mislila, da se bota zaradi vremena obrnila kje nižje ampak vama je uspelo. 🙂
  Kam bo naslednja tura? 😀 (za vaju :D)

 • Menil(a) je črt dne 27.5.2008

  No, lepo, da se rekreiramo! Tak je prav! Matr, men so pa kolo “fkrali”! Zdej sem pa na teku pa na rolerjih! Bo treba lens prodat pa si kupit neki enoslednega! :))

 • Menil(a) je Uroš dne 27.5.2008

  @Špela: za drugo rundo, bo treba kaj krajšega, ali pa vsaj manj vetrovnega. Vsekakor pa mora tale nahod minit.

  @Črt: fkrali 😀 :D. Dbest beseda, sploh ko jo vidiš napisano 😉 Sem slišal že po radiu, da je velik naval na kolesa – ilegalno. Čeprav so rolerji tudi fajn, le da ni preveč peska na pločniku.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string YIvsPZ to the field below: