Seneni nahod, ti prekleti

Vreme iz dneva v dan lepše, toplejše, kar posledično povečuje željo po gibanju na zraku in vihtenju fotoaparata. Vse lepo in prav, a kot ponavadi tudi tukaj nastopa “če”. Znatno povečanje koncentracije cvetnega prahu v zraku mi v teh pomladanskih (danes kar poletnih) dneh povzroča kar nekaj preglavic.

Prvi val sem ujel kmalu po spustu iz gore Oljke, čemur je najverjetneje botroval neusmiljen veter. Če sem bil lani deležen le presihajočega nosu, se mu je letos pridružil srbeč in pekoč občutek v očeh, ki mu tudi kapljice za oči niso kos. Na trenutke bi jih najraje izkopal iz očesne votline, a na žalost takšno početje celotno situacijo samo že poslabša.

Ko kihneš enkrat, dvakrat ali tudi trikrat zapored, je vse skupaj še prijetno. A ko jih imaš za sabo kakšnih trideset ali več, ti počasi začne presedati. Vsakršno prestrezanje z robčki skorajda nima smisla, saj ga po nekaj kihcih razcefra na prafaktorje. Robčki tako zmanjkujejo po tekočem traku, kar se bo kmalu videlo tudi na murki, ko bo vsa obribana in otečena. Me prav zanima ali so proizvajalci kdaj razmišljali, da bi površino malenkost omehčali in jo naredili nosu prijaznejšo.

Katera rastlina je glavni krivec… se mi ne sanja, zato se bom moral v jesenskih dneh odpraviti na kakšen test, da bom drugo leto bolj pripravljen na “prašen” spopad. Skrivanje v zaprtih prostorih te dni mi nič kaj ne diši, zato upam, da bodo kmetje po hitrem postopku pospravili travo. Na drevje pač nimam vpliva. Sicer pa, kakšen naliv bi se prilegel, da spere to prašno nesnago, ki se je nabrala tekom tedna.


Zapisano med: Razmišljanja. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je sv3der dne 27.5.2008

  Hej Uros, poznam to. Jaz se ze vrsto let borim s tem. Claritin sicer delujejo, ce jih pricnes jesti preventivno skoraj mesec pred pricetkom, amapk imajo mocan stranski ucinek (vsaj name) – zaspanost. Letos preizkusam homeopatska zdravila. Sem zadovoljen. Simptomi so blazji, vendar zal se ne vedno taksni kot bi si jih zelel.

  pa veliko srece. na testu 😉

 • Menil(a) je mankica dne 27.5.2008

  heh, Uroš, daj ne govori… tudi jaz se zadnja dva tedna spopadam z nepopisno željo praskanja oči in ravno danes imam spet en tak napad čohanja, ko si preprosto ne morem kaj, da ne bi malo popraskala – a ko me želja po praskanju očesa premami, je očka itak že totalno rdeča in ni več pomoči, ker je tako ali tako že vse rdeče in solzno 🙂 pa še to – ne vem, zakaj je na udaru vedno desno oko… hm.
  hja, tudi kihanje je ena taka fajn žurka, ki si jo prirediš kar sam s sabo in skačeš po sobi, ko te intervali mahanja z glavo (posledica kihanja) odnašajo vsepovsod naokoli 🙂
  nimam pojma, kaj to cveti, vem samo, da je neznosno in čeprav sem se danes zjutraj peljela skozi cel metež cvetnega prahu (take bele snežinke in ne po moji krivdi, ampak s kolesom tudi temu ubežati pač ne moreš) in je bil filing božanski, so me stranski učinki tega cvetnega snega kaj kmalu spravili k pameti – da le niso tako prijetni, kot se mi je to še pred nekaj sekundami zdelo. Celo pot do faksa sem fino “šmrkala” in kihala… potem pa jovo na novo, malo pred vhodom, kjer drevesa cveto… eh.. pa tako krasni so dnevi ti pomladni. 🙂

 • Menil(a) je Bine dne 27.5.2008

  V kolikor je kdo naveličan pikanja :), morda samo za informacijo – poznam ljudi, ki so alergije uspešno in neboleče odpravili (ne zgolj blažili) z bioresonančnimi (Bicom) terapijami …
  Po mojem mnenju zelo učinkovit in človeku prijazen način zdravljenja, za katerega se ljudje vse premalo odločajo, predvsem zaradi nezaupanja v tovrstno medicino.

 • Menil(a) je samomojblog dne 27.5.2008

  da pristavim lonček, baje so nosu najbolj prijazni robčki Kleenexovi z losjonom. da ne bo murka trpela 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 27.5.2008

  @Sv3der: Claritina še nisem uporabljaj. Mislim, da so tablete flonidan ali nekaj takega, kapljice pa Zaditen, ki dejansko malenkostni občinek pokažejo z razliko od Spersallerg, ki so bolj kot ne božji žegn.

  @mankica: hehe, sem že zagovarjal svoje divje kihanje, da je to povsem normalno. A me doma vedno sprašujejo, če mi je res treba takšno zdraho zganjat. Usta so seveda odlično pršilo 😀 Si ne predstavljam, da bi vse skupaj zadržal – mi betico razčesne na pol. Počasi se sicer umirja ali pa so zato krive kapljice, upam, da čimprej mine.

  @Bine: čeprav se mi tole dogaja šele drugo leto, močno sumim kemoterapijo ali obsevanje, ki je imunski sistem malenkostno deformiralo. Če imaš kakšne informacije, kje izvesti takšno bioresonančno teorijo se priporočam. V kolikor je neboleča, pa še toliko bolj.

 • Menil(a) je Blaž dne 27.5.2008

  Niti 5mg tabletka Aeriusa vsako jutro ne pomaga.. Pri meni so najbolj kritična jutra, tam od 5h naprej (še sploh, če je v kakšni sobi odprto okno). Sicer pa v družini se je en pacient rešil z akupunkturo, sam pa še oklevam.. raje pokiham kot se šika, pa je.. 🙂 Koliko dolgo še pa ne vem…

 • Menil(a) je Eva dne 27.5.2008

  O ja. Poznamo – poznamo. Pa vedno več je tega. Nujno je potreben močan, nočni doooolgi dež ja. Čez dan pa le naj bo lepo in suho!

 • Menil(a) je Uroš dne 27.5.2008

  @samomojblog: ali je informacija praktično preverjena, ali je to vsesplošni proizvajalčev nateg. Se mi zdi, da bo najmehkejši kakšen baby robček za tazadnjo 😉

  @Blaž: sem se sam tudi spraševal, če je to normalno, da se zjutraj cel zdelan, nos zabit. Okno je celo noč odprto in zgleda se koncentracija nič kaj ne umiri, ali celo… blazina je polna tega sranja, v katerem se celo noč valjam…grrr. I kot vidim, obstaja kar lepa paleta zdravil, žal rezultati niso rožnati :$

  @Eva: res bi se lahko ulilo, tako pošteno za cel dan, tudi zemlja se mi zdi malo presušena, vsaj hmelj je danes izgledal klavrno.

 • Menil(a) je Eva dne 27.5.2008

  Hmelj??? Aja, sej res ti se vsak dan proti našim koncem voziš ne? Pa te nikol ne cesti ne opazim 😉 Ker nekateri avtomobili so že klasika da se srečamo zjutraj vsi ob istem času. Kdaj pa si na cesti zjutraj?

 • Menil(a) je Mateja dne 27.5.2008

  Uf, zaenkrat s tem nimam težav, ampak nikoli ne veš…verjamem, da je zoprno, sploh zato, ker alergija vpliva na počutje in potem se verjetno ne da tako uživati v teh toplih dneh…no, pa saj bo. Vsem, ki vas muči ta nadloga, želim, da zemljico čim prej namoči dežek, da boste lažje zadihali – pa vseeno, Uroš, naj lije ponoči, ker podnevi je na sončku prav fajn 😉 Lp

 • Menil(a) je Luka dne 27.5.2008

  Jemlješ kake tablete proti alergiji ?

 • Menil(a) je Uroš dne 28.5.2008

  @Eva: Na cesti kjer se ti pelješ sem morda samo kakšnih 800m, pa še moj čas na tej cesti varira +-30min. Tega, da švignem na polno mimo, pa ne bom na glas govoril 😀

  @Mateja: ja voljo precej jemlje, še bolj pa je problem koncentracija. Tako smo v pisarni zaprti in klima, kar pa spet ni dobro – suh zrak in brez kisika.

  @Luka: beri moj prvi komentar 😉

 • Menil(a) je Gregor Barič dne 28.5.2008

  Jaz ga imam že od 5. leta. In čisto enake simptome imam kot ti, Uroš. Zdaj najbolj cveti bezeg. Še kakšen teden in bo odcvetel. Pred bezgom je bila akacija, še pred akacijo španski bezeg, čisto prvi vsako leto so pa seveda sadna drevesa in razna grmičevja (leska ipd). Jaz sem 2 leti hodil na bioresonanco in kolikor opažam je zdaj za kakšnih 70 % bolje kot je bilo. Včasih sem imel namreč probleme od aprila do julija, zdaj pa jih imam od druge polovice maja in nekje do začetka junija, torej slab mesec.
  Drugo leto bom poiskusil še z alkalno vodo, letos zato ni bilo časa (kura traja 2 meseca).

 • Menil(a) je denis dne 28.5.2008

  Prav presenečen sem da nas je toliko z istimi problemi ali pa nas je z leta v leto več s temi problemi in se svet spreminja. Jaz nisem nikol imel teh problemov, zadnja tri leta pa mi cvetni prah kar fejst nagaja in to kihanje in šmrkanje je prav neprijetna stvar. Če ve kdo za kakšna učinkovita zdravila brez stranskih učinkov se priporočam, nemislim pa dajat skozi nekih zdravilnih postopkov ki trajajo po več mesecev. 🙁

 • Menil(a) je Uroš dne 28.5.2008

  @Gregor: najbolj imam na sumu bezeg in akacijo, ki jo je bilo precej na poti s kolesom in na vikendu, kjer me najbolj matra. Bioresonanca torej tudi pri tebi deluje – kam si pa hodil?

  @Denis: mislim, da smo sami krivi. Saj z vso svinjarijo, ki jo spravimo v zrak ne naredimo nič dobrega. Zato mislim, da bo tega vedno več. Tablete jemlje, pa niso bog ve kaj. Sicer ne vem kaj bi bilo brez. Pozanimal se bom glede bioresonance in če bo koristno in učinkovito bom pač potrpel.

 • Menil(a) je Natša B. dne 28.5.2008

  Uf seneni nahod je hudič, že od majhnega kiham, šmrkam in si praskam oči, hoja po lepi majski travi doprinese mojim nogam še lepše fleke ki srbijo kot 100 hudičev 🙁
  Letizen, livostin (za oči) in flixonase (za nos)so super stvari, to ni reklama 🙂

 • Menil(a) je metatron dne 28.5.2008

  hvala bogu nimam tega problema… ampak ker imam okoli sebe presneto veliko ljudi, ki so čisto rdeči pod nosom, imajo krvave oči in so celo zabuhli v obraz, sočustvujem z vsemi vami, ki se morate boriti s to nadlogo…

 • Menil(a) je seamus dne 28.5.2008

  Evo še en k je proti naravi 🙁
  Letizen po občutku. Ko se začne (pri meni udari predvsem na oči in bolj blago na dihala) vzamem tableto in je čez kakšne pol ure do 3/4 ure mimo. Tisto navodilo o tem, da ga moraš začeti jemati preden se vse skupi začne in potem konstatno vsak dan, gladko ignoriram. Ko se problem pojavi znova vzamem novo. V dnevih ko je te zadeve največ v luftu vzamem do tri na dan. Če se zadeva pojavi hitro in močno takrat vzemem dve naenkrat.
  Nekih stranskih učinkov (zaspanost) pri meni ni.
  Delujem pa tudi na claritin in podobne sorodne antiseneninahod zadeve.

  Disclamer – tole je zgolj lastna izkušnja in dohtrji niso bili ravno veseli nad mojim načinom jemanja 😀

 • Menil(a) je Gregor Barič dne 28.5.2008

  Uroš. Hodil sem Brigiti Niegelhell v Rogaško slatino. Kakšnih 10 tretmajev, če ne več. Verjetno bi moral 3 leta zaporedoma hodit, da bi 99 % odpravilo alergijo. Samo je pa problem, ker rastline zaradi podnebnih sprememb kar precej “mutirajo” in tako se lahko spet pojavi alergija.

  Bom pa, kot sem že napisal, probal z alkalno vodo, ki ti popolnoma naravno odkisa telo in celice, saj je zakisanost telesa pogoj za nastanek alergij in vseh ostalih bolezni. Dejansko piješ do 2 l super kvalitetne vode na dan in po 2 mesecih je ph vrednost tvojega telesa neugodna za nastanek alergij. Baje deluje…

 • Menil(a) je Spela dne 28.5.2008

  Zadnje čase tudi mene na pomlad nekaj matra. Potem pa vsako leto ugibam, če sem prehlajena al je alergija 🙂 K sreči, še ni tako hudo, da bi se morala zapirat noter.
  Ja…poskusi še s kako alternativo 🙂

 • Menil(a) je gregac dne 28.5.2008

  očitno nismo sami s podobnimi problemi 🙂

  mene alergija na cvetni prah spremlja že od 6. leta starosti in moram reči, da sem poskusil že veliko zdravil, vendar je trenutno zame najuspešnejši recept:
  za oči Livostin, za nos Nasonex in pa obvezno sončna očala, če sem zunaj. Če je vetrovno se poskušam čim manj časa zadrževati zunaj. Tablet ne jemljem, ker uporabljam Flixotide (inhalacijska suspenzija), ker se mi je alergija na cvetni prah razvila v alergensko astmo.

  Sem pa opravil teste za alergene in sem poleg znanega alergena – trave, ugotovil, da sem alergičen na kup zeli in dreves, ter mačke.

 • Menil(a) je Uroš dne 29.5.2008

  @Nataša: ravno danes moram po novo zalogo v lekarno, bom malo zamenjal vsebino 😉

  @metatron: ne damo se kar zlepa 😀

  @seamus: bom povprašal za Letizen, način uporabe pa bom zamolčal 😀 Si pa nisem mislil, da toliko ljudi matra tale prahec.

  @Gregor: bom poklical še tja, da mi povejo kako in kaj. Se pa strinjam, da vse te nadloge mutirajo, zaradi česar so tudi nekatera zdravila neučinkovita. Ko boš preveril kako je s pitjem vode, pa se priporočam za info.

  @Spela: alternative so vedno dobrodošle. Sicer se pa le pazi, da te nahod ne zapazi 😀

  @gregac: si ne predstavljam, da bi se iz otroštva boril s takšnimi problemi. Čeprav si očitno našel delujočo formulo. Me zanima kaj bodo meni našli, nekaj stvari sicer sumim, pa upam, da se ne bo zaradi tega potrebno čemu odrekati. 😉

 • Menil(a) je Jerry dne 6.6.2008

  Ojla,
  pa še moja zgodba. Pri meni so se podobni simptomi pričeli nekaj let nazaj. Najprej samo rdeče oči, nato srbeč občutek, poplava iz nosu, ostalo pa prepuščam bralcu. Sam upam, da se še kakšni fleki ne bodo pojavili. Nekaj noči sploh nisem mogel spati zaradi srbečih oči, nato pa sem šel k zdravniku in on mi seveda predpiše antibiotik za oči. Pa probajmo, sem si rekel. Nič ni pomagalo, mogoče začasno. To je bilo pri dežurnem, kasneje pa mi je moja zdravnica predpisala Zyrtec tablete, ki so težavo odpravile (ne čisto, ampak vsaj spim lahko). Se pa pri meni ta problem pojavi le februarja in kasneje konec marca in v aprilu. Nato so samo še rdeče oči na morju. Ampak te so mogoče lahko posledica popivanja:)
  Vsekakor pa sem v teh nekaj letih ugotovil, da se lahko te probleme z alergičimi reakcijami zelo omili z rednimi športnimi aktivnostmi. Pa kaj ko nam časa za to vedno primanjkuje.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string SglsEu to the field below: