Z Minijem v Štanjel

Sobota in vreme kot iz škatlice, manjkal je le še ščepec adrenalina. Za to je poskrbel izlet proti Primorski, točneje v Štanjel, ki se lahko pohvali kot eno najstarejših naselij na Krasu. To je bil za mojega Minija četrti izlet v okviru organizacije podjetja Avto Aktiv, ki za Mini lastnike vsako leto pripravi kaj novega in nas ob koncu obdarijo še s priročnim darilom.

Zbirno mesto je bilo v Trzinu, od koder smo se odpeljali proti prvem postanku – Racing park Blagomix, kjer so nas pričakali BMW-jevi inštruktorji varne vožnje. Pripravili so mini slalom poligon, kjer smo se lahko s svojimi Miniji preizkusili v spretnostni vožnji mimo količkov. Nekaterim lastnikom so takšni dogodki pisani na kožo in so svoje Minije priganjali do maksimuma, sam pa sem ostal raje gledalec (počutje za dirko ni bilo pravo) in s tem prihranil kakšen milimeter profila gum. Rezultati so bili nadvse zanimivi in še enkrat se je pokazalo, da je za dober čas bolj pomemben tisti za volanom, kot pa čreda konj, ki se bohoti pod pokrovom motorja. Tako so šibkejši Cooperji pustili za sabo tudi nekaj S modelov. A kljub vsemu se je na koncu izkazalo, da se lahko najhitrejši čas skrajša še za kakšno sekundo.


Postroj Minijev

Ob zaključku smo napravili gasilski postroj, naredili nekaj fotografij in jo ubrali na pot proti Postojni. Kolona 20ih Minijev je ujela marsikateri pogled mimoidočih, kot tudi prebivalcev manjših vasi, skozi katere nas je vodil Mini Clubman na čelu kolone. Zaradi na pol praznega rezervoarja in noseče Tanje, sem komaj sledil tistim nabolj divjim, ki so ovinke jemali kot za šalo. Ob pogledu na porabo, ki se pri polnem plinu povzpne tudi preko 22 litrov, sem bil že malo v skrbeh, da bi obstal s praznim. K sreči smo si vmes privoščili krajši postanek, kjer smo lahko odžejali vsak svojo čredo in nato v ne ravno ležerni vožnji nadaljevali proti cilju.

Vročina v Štanjelu je pripekala in užitek je bilo sesti za mizo v prijetno ohlajeni gostilni, kjer so nam pripravili pogostitev z odličnim pršutom, le z olivami so bili malo preveč varčni. Kaj naj si pomagam z eno olivo, ravno prideš dobro na žmoh in potem lahko samo še sanjaš. Letošnje darilo je velika brisača, na kateri se bohoti lanski model Minija, ki se bo odlično prilegala grškim plažam, kamor jo mahnem v kratkem. Dneva še ni bilo konec, zato sva se na poti proti domu ustavila še v kraju Predjama in si ogledala notranjost Predjamskega gradu.


Predjamski grad

Kljub ceni 8€ na osebo je grad vreden ogleda. Če ne zaradi drugega, pa zaradi svojevrstne lege, saj je grad dobesedno prilepljen pod skalni obok, zaradi česar je bilo vsakršno obleganje sila težavno. Med raziskovanjem notranjosti sva naletela tudi na poročni obred, kateri so očitno precej pogosti, saj je zunaj čakal še en par. Za gradom se skriva velika jama, skozi katero je speljan tudi rov na površje, po katerem se je tedanji vitez Erazem odpravil na zobanje češenj.


Pogled na Predjamo

Leta 1484 je grad padel, saj so Erazma z zvijačo ubili na lastnem WCju. Nič kaj prijetno, če te zmotijo pri tako pomembnem opravilu 😉 Ogled sva po napornem vzpenjanju skozi uporabniku ničkaj prijazna stopnišča zaključila v sobi, kjer so skozi posebne odprtine nepovabljenim gostom pripredili nadvse “prijetno dobrodošlico”. Na poti domov sva si najprej privoščila odlično večerjo v eni izmed restavracij v Vrhniki, v izogib gneči na cestniskih postajah pa sva na stari cesti dohitela četico moto navdušencev, ki so bili za vzgled nekaterim moto divjakom. Sodeč po zapisanem so bili na moto zboru v Medvodah. Ker se mojemu blendanju niso odzvali, sem jim dal vetra po levi in jih pozdravil na malenkost glasnejši način, a kljub temu nekateri izmed njih tudi tega niso slišali – slušalke pod čelado, hmmmm. No sicer pa tudi sam kdaj prevetrim zvočniške kanale in se tako zvoki okolice izgubijo.


Pogled skozi izlivalnico za smolo in vrelo olje

In kam si jo ti mahnil ta vikend?


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je had dne 23.6.2008

  blogres 🙂

  kje pa je stanjel 🙂 al se pride

 • Menil(a) je Uroš dne 23.6.2008

  @had: Štanjel je že mimo 😉 enostavno se mi ni dalo aparata okol nosit – prevroče.

 • Menil(a) je Jan dne 23.6.2008

  blogres 🙂 predjamski je res lep, morm it enkrat pogledat.

 • Menil(a) je sv3der dne 23.6.2008

  hej, tole ja pa nesramno zavajanje bralcev – rajcanje s Stanjelom potem pa nic 😉

  -sv3

  p.s. ta vikend v mestu kjer je bila festa za vladarjev RD 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 23.6.2008

  @sv3der: 😀 ne boš verjel, tudi nas so malodane zrajcali 😉 Sem pričakoval vsaj ogled notranjosti obzidja. In nenazadnje je bil to tudi razlog, da je naslov ostal takšen 🙂 Definitivno se enkrat vrnem in si ga pobliže ogledam.

  @Jan: hmm, pa tako lepo vreme, vi pa v zaprti dvorani – čeprav verjetno v bistveno bolj znosni temperaturi.

 • Menil(a) je Eva dne 24.6.2008

  Jap v Medvodah smo bli. Sem te pa takoj opazla med prehitevanjem,… slišala pa res ne 🙂 Sej na semaforju tamalem pred Trojanami smo ti pa mahal, sam verjetno ker je bil en avto vmes niste vidl 😉 No, upam da se še kdaj srečamo na našim potepanjih po Sloveniji 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 24.6.2008

  @Eva: ja avto je zakrival, tako da sem videl samo enega izmed vas ob strani, ki pa ni mahal 😉

 • Menil(a) je gregac dne 28.6.2008

  Jaz sem pomahal, ko sta nas prehitela. Sem pa vaju opazoval v ogledalu (avto) in sem bil 80% prepričan, da sta vidva 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 28.6.2008

  @Grega: si zgleda bil v mrtvem kotu mojega desnega ogledala, pa sem spregledal, je blo treba na vašo četico pazit, da ne bi koga zrinil s ceste 😉

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string DjhzIa to the field below: