Marelični cmoki

Se mi zdi, da sem kar malo zapostavil kategorijo “za lačne”, čeprav imam pripravljenih kar nekaj slastnih receptov. Včeraj sem že razkril, da se lotevam priprave Mareličnih cmokov – priprava je enostavna, le malenkost več packarije je kot ponavadi.

Sestavine:

 • približno deset svežih marelic
 • 400g posnete skute
 • 200g masla
 • 150g zdroba
 • 3-4 žlice sladkorja
 • ščepec soli
 • 1 limono
 • 2 rumenjaka
 • rjavi sladkor
 • 100g drobtin
 • cimet

Ključ do okusnih cmokov so marelice in na žalost sem včeraj potegnil takratko, saj so Šparove bile povsem brez okusa. Glede velikosti priporočam izbiro manjših, sicer jih potrebujemo manj. Marelice dobro speremo, odstranimo koščico in morebitne neokusne poškodbe. Polovic ne ločimo, saj bo polnjenje kasneje lažje.


Marelični cmoki

V večjo posodo stresemo skuto, ki jo prej dobro odcedimo in po potrebi ožmemo, saj bo sicer masa preveč lepljiva. Dodamo polovico masla, ki naj bo direktno iz hladilnika, saj bo preveč tekoč prav tako povzročil, da bo masa premehka. V posodo sodi še zdrob (dodajamo po potrebi), 1-2 žlici sladkorja, ščepec soli, naribano limonino lupino (naribanega naj bo za čajno žličko) in dva rumenjaka. Slednje je pomembno, saj je preverjeno, da beljaki maso preveč zmehčajo. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga pustimo nekaj minut stati na hladnem.

Med tem si v manjši posodici pripravimo 4 žlice rjavega sladkorja, kateremu dodamo cimet in vse skupaj zmešamo. Iz pripravljenega testa se lotimo oblikovanja cmokov. Priporočam uporabo moke, saj se bo sicer vse skupaj preveč prijemalo na roke. Na dlan denemo primerno količino testa, ga sploščimo, nanj položimo marelico, ki jo napolnemo z čajno žličko mešanice sladkorja in cimeta. Testo ovijemo okoli marelice, da dobimo obliko manjše žogice, dobro jo potresemo z moko, da preprečimo sprijemanje.

Pravočasno si pripravimo posodo z vodo, ki jo solimo in dodamo 2 žlici sladkorja. Napravljene cmoke nežno položimo v vodo, šele ko je ta dobro zavrela. Kuhamo jih brez mešanja pri rahlem vretju. Ko priplavajo na površje, so v večini primerov kuhani (kuhanje traja cca 8 minut). Med tem si v ponvi segrejemo preostalih 100g masla, kateremu dodamo 100g drobtin in vse skupaj zlato rjavo popražimo. Dobro odcejene cmoke povaljamo v pripravljenih drobtinah. Servirane na krožniku potresemo s sladkorjem v prahu, po želji pa okrasimo z meliso, ki doda prijeten vonj po limoni.

Pri fotografiji sem si pomagal z odbojnikom in naravno svetlobo skozi okno. Ker je bila lakota prevelika, je bilo časa za dodatno eksperimentiranje premalo, zato naj bo dovolj samo ena, meni všečna fotografija.


Zapisano med: Za lačne. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Mateja dne 28.6.2008

  Mnjami 🙂 Bom poskusila narediti…sem že imela namen pa mi še ni uspelo. Zdaj me je pa fotka prepričala 🙂

 • Menil(a) je Dajana dne 28.6.2008

  Včeraj sem jih jedla. A slivove. Jami. Hvala za to! 🙂

 • Menil(a) je Simona Rebolj dne 28.6.2008

  Ti cmoki znajo nastat precej suhi, ja, če sadje ni ekstremno sočno … zato po mojem okusu kakšna dodana kaplja ustrezne marmelade ne škodi. Še posebej ob dandanašnjih sadežih, ki imajo okus po vsem, samo po pričakovanem ne … hehe …

 • Menil(a) je Uroš dne 28.6.2008

  @Mateja: zdaj pa kr pogumno, ko imaš kuhinjo na dlani 😉 Če pa te je prepričala fotka, pa hvala za kompliment.

  @Dajana: Tudi slivovi so dobro, tiste ponavadi naredim iz krompirja in zmrznjenih sliv. Bo treba kdaj preverit še s svežimi.

  @Simona: ja tokratne marelice so me totalno razočarale, brez okusa, čemur primeren je bil tudi končni izdelek. Dejansko je danes problem pri izbiri sadja, saj je vse tako napihnjeno in prehitro vzgojeno. Sicer pa hvala za idejo z marmelado, če bom kdaj tako razočaran nad sadjem zna pomagat 😉

 • Menil(a) je Simona Rebolj dne 28.6.2008

  Uau! … Moj prvi in celo dobro sprejet kuharski nasvet!!! Moji bližnji in prijatelji bi na rit padli od šoka … hehe …

 • Menil(a) je Spela dne 28.6.2008

  A to je to, ko sta zadnjic razlagala 🙂 Super…bomo poiskusili 😉 Fotka je res mamljiva. NO, lahk pa vidva naslednjic povabita na degustacijo 😀

 • Menil(a) je Eva dne 28.6.2008

  Mmm, dober zgleda, sam delat se jih še pa nikoli nisem lotla. Verjetno tiči razlog tudi v tem, da okoli mene ni ravno velikih navdušencev nad skutnimi cmoki. Ok, tu bi pač lahko uporabla krompir, pa bi šlo…

 • Menil(a) je monique dne 28.6.2008

  Apetit vzbujajoča fotka, Uroš … mmm!
  Sicer sem pa tip “kuharice”, ki nikoli ni marala pripravljati jedi po receptih ali se držati nekih strogih navodil. Veliko bolj uživam med improvizacijo po posluhu in včasih celo koga presenetim. Tudi samo sebe … hehe!

 • Menil(a) je Uroš dne 30.6.2008

  @Simona: vedno sem odprt za predloge in morebitno izboljšanje, kr pohvali se pred njimi 😀

  @Spela: sicer ne vem kdo je razlagal, verjetno Tanja, sicer pa ko bo na jedilniku naslednjiš, lahko še v živo preizkusita, če so za kaj.

  @Eva: Mislim, da bi tudi krompir bil uporaben, čeprav so skutini vsaj meni bolj primerni za ta letni čas. So bolj kot kakšna sladica.

  @Monique: dobrodošla med nami, sicer pa sam, v kolikor pripravim kaj povsem novega, skušam slediti receptu, saj v primeru improvizacije jed ni takšan kot je bila prvotno mišljena. Kasneje seveda naredim kakšno manjšo spremembo, vendar ne pretiravam. Se pa ščasoma navadiš, da enostavno sesestaviš kaj povsem po svoji ideji, ampak potrebno je vsaj malo kilometrine.

 • Menil(a) je Bine dne 30.6.2008

  Fotka izgleda prav slastno 😀 Večkrat jemo cmoke, z različnim sadjem in brez …

 • Menil(a) je Uroš dne 30.6.2008

  @Bine: zanimivo, katero pa uporabite?

 • Menil(a) je Bine dne 30.6.2008

  Khm, razen marelic še slive 😀 😀 😀 Drugače pa skutine, zdrobove, babica je celo eksperimentirala s pirino moko …

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 4Azjqr to the field below: