Šahovski obračun na strehi hotela

Prejšnja objava je nastajala ravno na mestu, kjer bom danes začel z orisom zadnjega dela najinega grškega dopusta. Zaradi konstantnega vetra, ki se je smukal po plaži ob hotelu in odgrinjal neustrezno pogrnjene brisače, nepazljivim pa lomil nič kaj čvrste senčnike, sva švignila proti zahodu iskati kakšno morebiti vetrovno bolj prijazno plažo. Pa tudi senca mora biti na voljo, saj si ne želim občutka, kot ga doživi souvlaki, medtem ko se zaradi vročine razbeljenega oglja iz njega razvijajo slastni vonji, hkrati pa dobiva tisto tapravo porjavelo povrhnjico.


Večerni pogled na Preveli beach

Skratka, zasidrala sva na plaži Preveli, ki sva jo nekaj dni nazaj opazovala iz vzpetine le nekaj lučajev stran in od koder vodi pot z vse preveč stopnicami. Zato sva do cilja izbrala pot iz nasprotne strani. Dolina je poleg sladkovodnega vira zanimiva tudi zaradi palminega gozdička, skozi katerega sva se sprehodila, ko je sonce žametno rumeno barvalo na dolino prežeče skale. V gozdičku se nekateri odločajo tudi za šotorjenje, za kar pa potrebuješ kanček Robinzonove duše, saj si dobesedno prepuščen sožitju z naravo. Kljub malenkostni gneči na plaži – turiste dostavijo tudi z manjšimi barkami, je bil izbor plaže odličen, kar se je izkazalo tudi ob povratku do hotela, saj je veter še vedno povzročal preglavice gostom, ki se odločijo kar za poležavanje ob hotelskem bazenu.


Pod palmami


V pričakovanju

Po večerji in krajšemu sprehodu sva obnovila zarjavelo znanje šaha in to kar na strehi avle hotela. Z razliko od običajnega namiznega šaha se s premikanjem dobro obteženih figur precej bolj utrudiš, šahovsko polje pa nudi tudi zanimiv pogled skozi objektiv. Svetlobe ni bilo ravno v izobilju, zato sem ISO navil v malce bolj šumeči del.


Kmet poje kmeta

Načrt za prihodnji dan je bil začrtan na sever in sicer ogled drugega največjega in po srcu otočanov glavnega mesta Chania. Za razliko od južnih cest, ki so zavite kot črevo, so severne za spoznanje bolj ravne in odtenek širše. Prometni znaki in črte, kjer jih pač uspejo narisati, so prav tako prometni okras in se z njimi ukvarjamo le turisti. Po uri in pol vožnje, ki so jo popestrili čudoviti nasadi vijolično in belo cvetočega rododendrona, sva v senci dreves parkirala rdečega hrčka in se po žgočem soncu brez kančka sapice peš odpravila proti staremu pristanišču. Želja po ogledu ulic in tržnice je tako že po nekaj 100 metrih zbledela neznano kam. Verjetno ji je še danes vroče in se sprašuje kam sva izginila.


Kje so pa črte?


Počitek v Chanii

Samo pristanišče, kjer je na voljo 1001 taverna, vsaj mene ni preveč očaralo. Sumim, da je bila kriva svetloba, ki je barve hiš maksimalno pobledela, prste pa je imela vmes tudi vročina, ki je ta dan narasla do okroglih 40. Zanimivo je, da z naraslo temperaturo raste tudi cena vode. Tako sva sprehod zaključila že na pol pota, ter se trčičim korakom odpravila poiskati primerno plažo za osvežitev. Ko sva jo končno našla, je sledilo razočaranje dneva. Voda ni bila druga, kot ena velika od mivke umazana mlaka. Od osvežitve sva se tako precej hitro poslovila. Izlet sva nadaljevala še nekaj kilometrov proti zahodu, kjer sva si privoščila popoldansko kosilo. Souvlaki in Dolmades sta prijala kot že dolgo ne, liter ledeno hladne vode pa prav tako. Nauk izleta: ne rini na sever otoka v večja mesta ob vročini in brezvetrju.


Svetilnik

Predzadnji dan, ko sva imela na voljo hrčka, sva izkoristila za obisk plaže, do katere je vodila zanimiva in črevasto zavita cesta, sama plaža pa je ponujala prav zabavne valove, ki so te na trenutke dobesedno odplavili iz vode. Vsekakor prijetna popestritev, ki poskrbi, da tiste mevže, ki se spravljajo v vodo tudi 10 minut in več, na hitro zalije in odplakne med valove. Na poti nazaj sem izkoristil zanimiv pogled na potovanje ceste skozi razsušeno pokrajino. Upam, da bodo fotografije kljub fotografiranju iz roke uporabne za združitev v panoramski posnetek.


Mediteranski kič


Ko bom velik, bom šleper

Ker sem bil ravno panoramsko razpoložen, 4G Sandiskova kartica pa je kar klicala po tem, da jo napolnem vsaj do polovice, sva se ustavila še v enem izmed kanjonov (Kotsifou), ki je ob teh poletnih dneh na žalost bolj kot ne suh. Zato kakšnih posebnih umetniških fotografij nisem uspel spacati, zato pa sva naredila še nekaj skupinskih portretov, kolikor sem bil v divjem prepihu skozi kanjon zmožen držati aparat in pritiskati na sprožilec.


zakonca Gruber jr.


Posušen kanjon

Zadnji dan druženja z najinim hrčkom je bil rezerviran za obisk plaže Korakas, ki sva jo pred dnevi le ošvrknila in je ponujala vse, kar si od dobre plaže želim. Čisto in mirno vodo, zavetrje, senco, peščeno podlago za izležavanje in če nisem preveč zahteven še kakšno taverno v bližini, za popoldansko podkrepitev. Ne bom se hvalil, ampak v baru ob plaži sva bila kasneje deležna hitov Marka Knopflerja. Čista zmaga 🙂 Po napornih plažnih aktivnostih tistega dne sem nazaj grede preveril ostrino trnov napol posušenega grmovja v bližnjem bregu. Upam le, da se je plezalni podvig izplačal in bodo fotografije primerne.


Aaaaaa!! kako napeto! ali morda dolgočasno?


Cestno črevo


Eno miniaturno pristanišče

S Kretskih tal bo to z moje strani vse in upam, da sem z objavami uspel prikazati vsaj delček najinih počitnic. Današnji dan bo glede napovedi avio leta za pol drugo uro zjutraj še precej dolg, zato bova do zadnje minute izkoristila sončne žarke. V rokavu imam še nekaj zanimivih fotografij in če bo volja (nič ne obljubim), se na temo Krete še javim.


V slovo rdečemu hrčku


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je irena dne 19.7.2008

  zanimivo branje in ogledovanje lepih slik. Eno od teh pa le naj pospremim s komentarjem: rasti, rasti mamino (in tudi atijevo)veselje!

 • Menil(a) je Eva dne 19.7.2008

  Super! Pa dobrodošla doma!

 • Menil(a) je stardust dne 19.7.2008

  no, zdaj pa juniorja ven iz pecice… 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 20.7.2008

  @Irena: slik je še precej, a mislim, da je za dobiti občutek povsem dovolj. Mali pa raste 😉

  @Eva: hvala, sva ravnokar spregledala in se za silo naspala. Smo pristali šele ob treh zjutraj, tako da sva bila skoraj 24ur pokonci.

  @Stardust: a ne bi mal preveril, koliko je potrebno časa za vzhajanje. Ali pa si imel v mislih kaj drugega 😀

 • Menil(a) je Luka dne 21.7.2008

  Sem pogledal tele grške poste – res lepe fotke! Grčija je tudi meni ena najljubših dežel, pa že kar dolgo nisem bil tam:(

  Zmaga pa rdeči hrček:)

  LP L

 • Menil(a) je ana. dne 21.7.2008

  (prvic na strani, in pridem nazaj.)

  uau. fotke so fenomenalne. in ce ne bi imela ze itaq dovolj drugih razlogov za obisk grcije, potem bi tele bile cisto dovolj 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 21.7.2008

  @Luka: hvala. Če je tako, potem pa hitro za par dni na počitnice 😉 Ja hrček je pa bil kr zabave, kot mali Ferrari

  @Ana: dobrodošla in vabljena spet ko bo kaj novega. Hvala pa tudi za pohvale glede fotk.

 • Menil(a) je Eva dne 21.7.2008

  Ej, si pa priden da že kr takoj v službo. No, vsaj sklepam, da sma si danes ob 16:30 v Žalcu zaradi vračanja iz službe pripeljala nasproti? 🙂

 • Menil(a) je Barbi dne 21.7.2008

  Prekrasne fotke. Se jih prav ne morem nagledat… grem nazaj… gledat… pa pridem kasneje se kaksno rect. 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 23.7.2008

  @Eva: jah kaj pa naj, delo kr čaka. Možno, da sva se srečala, samo kaj preveč ne registriram voznikov. Mene je verjetno lažje videt, ker nekak takšnih avtov ni ravno veliko 😀

  @Barbi: malo je pa res drugače kot pri vas, anede. Ti kar glej in se še kaj oglasi 😉

 • Menil(a) je Bine dne 23.7.2008

  Lepe, res lepe fotke.

 • Menil(a) je Uroš dne 24.7.2008

  @Bine: hvala 😉

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 5mnMEV to the field below: