Duracellov zajec, busted

Olimpijske igre so včeraj postregle s sklepnim dejanjem, ki je Kitajsko vrnil nazaj v ustaljene tirnice “demokratičnega” življenja, pri koncu pa je tudi velika preizkušnja vzdržljivosti Drucellovega zajca. Resnici na ljubo sem rezultate obljubljal že v aprilu, vendar se je zaradi načina testiranja vsa stvar zavlekla za mesec dni. Kljub vsemu sem iz neznanih razlogov (beri lenobe) zavlačeval vse do včeraj. Stari rek “bolje pozno, kot nikoli” se je na tem mestu izkazal za koristnega, saj sem v tem času rezultate uspel preveriti tudi na realnem primeru.

Moje znanje iz elektrotehnike je v teh letih že precej zarjavelo, zato sem bil primoran teorijo baterij osvežiti. Napačen pristop bi me pripeljal do povsem napačnih ugotovitev. Prebral sem kar nekaj dokumentacij, med drugim tudi Duracellovih in si tako ustvaril dovolj informacij za postavitev testnega poligona. Za uspešno izvedbo meritev sem preko spleta naročil štirikanalni merilec napetosti, ki omogoča avtomatsko zajemanje napetosti štirih virov v določenih časovnih intervalih, vse skupaj pa shranjuje v datoteko.

Po nekaj urnem raziskovanju, zakaj merilec prikazuje povsem nelogične vrednosti, sem stvari prišel do dna, odstranil nepotrebne upore in se zakopal v izvedbo testne meritve. Hotel sem se namreč prepričati, da bodo meritve izvedene pravilno in da bodo rezultati izražali dejansko stanje. Dan kasneje sem na podlagi izmerjenih podatkov narisal krivuljo, ki se po obliki ujema z značilno praznilno krivuljo baterij, zato sem se takoj lotil in na štartno pozicijo postavil favorita, ter tri naključno izbrane baterije.

Na progi ena je tako povedel favorit Duracell Power Pix, ki je vodstvo držal celih 10 ur, ko se je naposled napetostno le pridružil trojici Zmaj, Varta in Mercator. Kljub dvakratni višji ceni, je Duracellov zajec tempo konkurence uspel držati le do 23. ure, ko je omagal in s solzami na očeh opazoval trojico, ki je suvereno nadaljevala svojo pot proti cilju. Nad porazom sem bil resnično presenečen, predvsem zaradi obljub, ki so vidne tudi na samem ovitku.

V nadaljevanju se je zvrstilo še preostalih 12 tekmovalcev, skupno torej 16 baterij. Odstopanja so bila proti pričakovanju zelo majhna, z nekaj izstopajočimi izjemami, kar kaže na to, da večjih razlik v uporabljeni tehnologiji izdelave baterij ni. Kemijo očitno proizvajalci dovolj dobro poznajo, zato pa veliko vlogo igra ekonomsko propagandni program. Očitno vsaj na tem področju prednjači Duracell in njihove zveste kupce pošteno nateguje in to “trikrat dlje”.

Prvi krog meritev sem izvedel s pomočjo 10-ohmskega upora, ki je služil za obremenitev. Izmerjeni tok je bil v mejah, ki jih navaja dokumentacija karakteristik baterij in se od proizvajalca do proizvajalca precej razlikuje. Tabela in graf temeljijo na podlagi teh podatkov, za potrditev rezultatov pa sem dodatno izbral nekaj baterij in test ponovil še pri dvojni obremenitvi – torej 5 ohmov. Firbec mi seveda ni dal miru, zato sem eno izmed njih izpostavil največji možni obremenitvi, kratkemu stiku. Kljub temu, da se je zaradi napora precej ogrela, je znake življenja kazala debelo uro. Naj dodam še to, da se praznenje baterije izvaja le do napetosti 0,9V, saj je takrat vrednost toka tako majhna, da od baterije ni več koristi. Zbrane rezultate sem najprej tabelarično uredil, izračunal polurne povprečne vrednosti ter vse skupaj predstavil v obliki grafa. Čas praznenja je predstavljen v minutah, rdeča črta pa predstavlja mejo 0,9V. Za konec sem opravil še meritev električnega toka, pri polni obremenitvi. Zmagovalna stopnička je ponovno pripadla Vartinemu vložku, čeprav pa vrednost slabih 8A krepko zaostaja za akumolatorskimi vložki, ki se lahko pohvalijo s tokovi 15A in več.


Graf praznenja

Rečem lahko, da sem nad kvaliteto Vartinih baterij izredno presenečen, že leta nazaj sem jih namreč takorekoč odpisal. Na Duracellove pa bom odslej gledal zgolj kot na običajne baterije in najverjetneje bodo aparati, ki jih posedujem, deležni kakšne druge blagovne znamke, tudi Mercatorjeve. Morda ironija celotnega preizkusa je rezultat najslabše baterije na testu, ki ga zaseda Vartin vložek Super Life. “Super Life my ass” (na fotografiji najavne objave Kdo zdrži dlje? je tista svetlo rumena). Rezultati so torej znani, odločitev katero boste izbrali v prihodnje, pa je na vaši strani. Če se komu zdijo rezultati nerealni, mu lahko svetujem le, da se testa loti sam in morda vključi še kakšen model. Z veseljem bom primerjal dobljene rezultate.

Za konec mi ostane razglasitev absolutne zmagovalke. Mesto pripada Mercatorjevi bateriji, ki je glede na razmerje cena/čas praznenja najboljša izbira. Tesno za petami ji sledi Sony, ki je poleg Duracella veljal za favorita, s to razliko, da je izpolnil moja pričakovanja. Znamke Pairdeer raje ne omenjam, saj je čas praznenja bistveno krajši, čemur primerna pa je tudi cena. V paketu je bilo namreč 12 vložkov katerih cena je bila nižja, kot paket 4 Duracellovih baterij. Glede na vaše glasovanje v najavni objavi si je nagrado prislužila lastnica bloga Samomojblog. Za nagrado prejme paket Mercatorjevih baterij, katere lahko praktično preizkusi tudi sama. Čestitke!


Zapisano med: Malo mešano. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Matjaž Očko dne 25.8.2008

  zelo zanimivo… sploh za Mercator 🙂
  zelo pohvalno, da si se tako požrtvovalno lotil tega… bi se splačalo zadevo kje objaviti 🙂
  btw: škoda, ker nisi testiral še baterij, ki jih prodaja Ikea 😉 hehe

 • Menil(a) je Uroš dne 25.8.2008

  @Matjaž: tudi mene je Mercator zelo presenetil, očitno imajo dobrega proizvajalca. Za objavo oz. link se seveda priporočam, imam pa v planu narediti primerjalno tabelo s parimi modeli akumolatorskih, predvsem zaradi uporabe v flashih. Glede drugih modelov pa lahko povem, da testni poligon še deluje, zato če imaš kakšno odveč prinesi in jo spustim skozi 😉

 • Menil(a) je Mih@ dne 25.8.2008

  Kdo pa dela za mercator? Mora pisati kje na ovitku…
  Super test drugače, sploh so me presenetile Zmaj, za katere sem mislil, da so najslabša stvar na svetu…guess not 😀
  Naslednjič se spravi na polnilne baterije (GP vs. Ansmann vs. Sanyo vs… :D)

 • Menil(a) je fairy (samomojblog) dne 25.8.2008

  Hvala, res najlepša hvala, čisto nepričakovano! Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila mojim domačim, ki so me vseskozi podpirali pri izbiri mojega favorita, gospodu županu Jankoviču, ki je še v času svoje vladavine postavil Mercator v vsako slovensko vas in naši vladi, ki mi je z visoko inflacijo onemogočila nakupovanje dražjih baterij. Nagradi se seveda odpovedujem v dobrodelne namene. Hvala. 8)

 • Menil(a) je Ales dne 25.8.2008

  A niso superlife tiste za daljince in ure in podobno? Se mi zdi da so meni vedno dolgo zdrzale, zato me preseneca rezultat :/ mogoce so pa tko narejene no 😀

  vsa cast za tole, velik truda vlozenega vidim 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 25.8.2008

  @Miha: tle piše “made in China”. Ja zmaj se je dobro držal, čeprav le tiste rjave. Oranžne že na pogled delujejo otročje. Imaš kakšne na posojo (bolj nove). Ne bi še enkrat zapravljal za takšno količino baterij, bom pa vsekakor naredil kakšno primerjavo, saj jih imam namen nekaj nabaviti za lastno uporabo.

  @samomojblog: potem pa nič, če se kdo javi, da mu jih primanjkuje mu jih rade volje podarim, sicer bodo našle mesto v kakšnem domačem brezrepem glodalcu. 8)

  @Ales: je bilo kar nekaj truda, pa tudi čakanja. Še dobro za 4 kanalni voltmeter, saj bi me sicer verjetno že minilo, če bi moral vsako posebej čakati več kot 20 ur. Res je zanimivo, da je isti proizvajalec na obeh koncih 😉 Sumim, druge kemijske sestavine, kar je glavni vir sposobnosti baterij.

 • Menil(a) je geman dne 26.8.2008

  sem se ravno zadnjič spraševal, če si naredil ta test. čestitke

 • Menil(a) je Uroš dne 26.8.2008

  @german: ma res sem se mal dolgo obiral 😉 Hvala!

 • Menil(a) je seamus dne 26.8.2008

  Zanimivi rezultati.
  Je pa res, da bi mejo napetosti postavil malce višje – tam nekje na 1,1 V (kar sicer bistveno ne spremeni rezultatov).
  In pa tele meritve so primerne za daljince, razne svetilke, ne pa za uporabo v recimo fotoaparatih, mp3 playerjh. Sploh v zabavni elektroniki je pomebno, da se po kratkem stiku (pri prižiganju naprave se napolnijo prazni kondenzatorji) opomore na skoraj nazivno napetost.

  Na srečo bom sedaj počasi potreboval večjo količino baterij (za zvočne, vizualne in še kakšne učinke 😉 ) in si bom omislil polnilne baterije vključno s polnilcem. Pri tem je bolj, kot čas polnjenja pomebno to, da polni samo po eno baterijo in ne v paru.

 • Menil(a) je Gregor Harih dne 26.8.2008

  Pohvalno. A vseeno imam nekaj pomislekov. V grafu ni enot, zato me malce bega. Ordinata je vsekakor voltaža, abscia pa čas, vendar me zanima ali so to sekunde, minute,…?

 • Menil(a) je Uroš dne 26.8.2008

  @seamus: bistveno se ne spremeni, sem pa ostal na 0,9 ker tako dokumentirajo. Prav zaradi kratkostičnih težav sem opravil dodatno meritev, ki pokaže tudi, kakšno regeneracija baterije. Seveda pa se ne morejo kosati z akumolatorskimi, katerih krivulja je malenkost bolj ostra. Zato vsak tip baterij za različno uporabo. Čisto zaradi primerjave bom primerjal kako se bo obnesla akumolatorska, morda tudi objavim, sicer pa za flesh že dolgo vem, da te klasične tam nimajo kaj iskati 😉 so prepočasne.

  @Gregor: Pomislek ti odstranim s tem stavkom “Čas praznenja je predstavljen v minutah”, ki se mimogrede nahaja med besedilom. Je pa res, da ga na grafu ni, se je očitno pri cropanju izmuznil.

 • Menil(a) je Gregor Harih dne 26.8.2008

  Hvala Uroš. Branje objave včeraj, odgovarjanje danes ne funkcionira… 🙂
  Če bi bile sekunde bi bili rezultati vprašljivi, saj bi bil čas praznenja verjetno prehiter oz. s tem previsoki tokovi…
  Tudi jaz sem malce presenečen, čeprav nikoli nisem bil navdušen nad Duracelom.

 • Menil(a) je mojcas dne 26.8.2008

  Super Uroš! Moram priznati, da so rezultati zame kar presenetljivi, jaz sem stavila na zajce :S

 • Menil(a) je stardust dne 27.8.2008

  predlagam, da zdaj das vse te baterije kaksnemu zenskemu osebku. da jih stestira v praksi. potrebujes samo se kaksen primeren vibrator… 🙂 in dobil bos srecno uporabnico 🙂

 • Menil(a) je FranciK dne 27.8.2008

  Živjo,
  čestitam za metodično in skrbno opravljen preizkus 🙂
  Samo mimogrede, Duracellova reklama ne trdi, da delujejo njihove baterije trikrat dlje od konkurence, ampak od klasičnih cink-ogljikovih baterij (tistih, ki iztečejo, če jih pozabiš v napravi). To piše v finem tisku, zapomnil pa sem si samo zato, ker sem pred leti prevajal njihovo dokumentacijo. Po moje je to res, sploh če pogledamo znamko Paideer, ki res ni zdržala niti tretjine časa.

 • Menil(a) je Sandi dne 27.8.2008

  samo ena misel (kakopak ob pohvalah za kvalitetno opravljeno delo) se mi je utrnila: ko bo dete, ne bo več cajta za duratzele 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 27.8.2008

  @Gregor: ja to pa zna biti problem, sem že enkrat sam zamešal in odgovor napisal kar na en drug blog 😉

  @mojcas: ja klinc gleda zajce, preveč nas obirajo 🙂 mimogrede, hvala za linkanje. Čudi me le, kam je trackback shranilo 😀

  @Franci: najprej dobrodošlica, sicer pa sem bil presenečen, ko sem videl tvoj komentar. Je minilo že kar precej let, od kar smo skupaj drajsali klopi in se elektro izobraževali 😉 Kot praviš, je verjetno res kje kakšen drobni tisk, čeprav na eni izmed baterih izrecno piše “Lasts up 3x longer”, potem pa dodajajo “versus ordinary alkaline”. Ampak važna je tako reklama 😉 Se pa kljub vsemu vidi, da najcenejšega sranja res ni pametno kupovati, saj je sposobnost tudi trikrat manjša.

  @Sandi: takrat bo treba pa aku furat, če ne se bom spufal 😀 Ciljam predvsem na moje foto udejstvovanje 😉

 • Menil(a) je kreg dne 28.8.2008

  Zelo zanimiva raziskava. Se je pa že večkrat tako izkazalo, da tisto ki najbolj propagirajo ni najbolje. Saj je popolnoma logično, drugače ne morejo prodati.

 • Menil(a) je Sandi dne 30.8.2008

  glede akutov: drži. fotota sem nabavil sredi februarja, te dni se obrača številka 10000 in velika večina fotk je bila uperjenih v mladičko.. 😀

 • Menil(a) je Sandi dne 12.8.2010

  http://www.eneloop.info/ stric Gizmo pravi, da so tele prava žwat..

 • Menil(a) je Uroš dne 13.8.2010

  Te bojda Apfel prodaja poleg svojega “super-duper” polnilca. Me pa čudi, da so vseeno NiMH. Bi pričakoval kaj bolj spektakularnega 😉

 • Menil(a) je seamus dne 5.9.2010

  @Uroš – problem spektalurnega je v tem, da nima prave voltaže, oziroma je potem naprava specialna, za splošno uporabo je potrebnih tistih nekaj več kot 1,1V. Se pa odlično obnesejo napram navdnim NiMH – sploh ne občutiš tistega samopraznenja in so kljub malenkost slabšim Ah (2000mAh) odlične tudi za v fleš (tak, kjer uporabnik ni preveč zahteven in pozabi, da je baterije potrebno pred uporabo napolniti 😉 ).

  So pa ukinil Mercatorjeve baterije …

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string HjhQmc to the field below: