Velika planina v soncu

Sedel sem za računalnikom, volja, da bi karkoli počel, je bila na absolutni nuli. Razmišljal sem o sprehodu, kar bi me morda predramilo, a je zaradi turobnega sobotnega vremena pri tem tudi ostalo. “Kaj pa hribi!” se naenkrat oglasi Tanja in brez premisleka sem pričel z iskanjem spletnih kamer, ki bi pokazale, kje lahko pričakujeva sončne žarke. 10 minut kasneje sva že bila v avtu na poti proti Veliki planini v upanju, da se megla ne dvigne.


V oblaku

Cesta je bila presenetljivo prazna, zato sva že po slabi uri prispela na vrh prelaza Črnivec, od tod pa naprej proti odcepu, kjer se asfaltirana cesta spremeni v makadam. Od najinega zadnjega obiska Velike planine se je cesta precej poslabšala, res pa je, da Minijevo podvozje ni najbolj primerno za vožnjo po takšnih luknjah. Po nekaj kilometrih poskakovanja in izogibanja luknjam sva še vedno v gosti megli prispela do večjega parkirišča in skoraj sva že obrnila ob misli, da naju je oblačnost prehitela in se dvignila, ko sem opazil kažipot Tiha dolina. Odločila sva se, da potrpiva še kakšno luknjo, če bodo na koncu poplačane s soncem.


Moj pingvinček


Bodoča mami in ati 😉

Ovinek za ovinkom, gosta megla pa je kar vztrajala. Počasi sem že izgubil orientacijo in upal, da sva še na pravi poti. Če za naslednjim ovinkom ne bi zagledal sončnih žarkov, ki so si pot utirali skozi gosto meglo, bi najverjetneje obrnil. Parkirišče nekaj 100 metrov naprej ni bilo prazno, zato sva vedela, da se od tod nekam vseeno pride. Pograbil sem Nikona in popoldansko malico ter se pridružil zdaj že simpatično pingvinčkasti hoji Tanje.


Midva


Zdaj vem, v kateri koči stanuje krt

Po kakšnih 45 minutah počasne hoje sva prispela do prvih planšarskih koč in kar čutil sem, kako sonce pozitivno vpliva na celotno počutje. Slaba volja zaradi luknjaste ceste je hitro zbledela in tako sva se prepustila objemu čudovite narave. Pogled proti dolini je bil fenomenalen, kakor tudi na okoliške hribe. Kot bi opazoval morje, iz katerega se vzpenjajo vzpetine.


Osamljene koče


V ozadju Ojstrica


Kažipot

Sprehodila sva se do grebena, kjer sem napravil prvo serijo panoramskih fotografij. Imel sem precej težav, saj je bilo sonce sorazmerno močno, zaradi česar so odsevi oblakov povzročali precej preglavic merilniku svetlobe dinozavra Nikona. Zaradi hladnega vetra, sva se raje vrnila proti notranjosti planine, kjer je Tanja z veseljem pozirala in razkazovala svoj sedaj že kar zajeten trebušček.


Nad oblaki


Varno za ograjo


Moji najljubši punci se grejeta na soncu


Buši

Preden sva jo ubrala nazaj v dolino, je Tanja obiskala še wc “na štrbunk”, medtem pa sem napravil serijo fotografij vzhodnega pogleda proti dolini, katerih rezultat je viden v prejšnji objavi.


Kak sem jaz utrujena


Na meji z oblaki

Sonce se je počasi začelo spuščati in postajalo je hladno, zato sva jo čez prazne pašnike odpujsala do avta. Luknje in megla so še vedno vztrajali, a druge poti domov ni. Tresljaji in zibanje naju je posledično zlakotilo, zato sva opravila še eno postojanko v obcestni gostilni, kjer sva se malo podkrepila.


Domov v meglo


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Matjaž Očko dne 27.10.2008

  matr kake barve 🙂 poli? 🙂
  luštna panorama; me prav zanima, kako si izmeril svetlobo – tisto nizko sonce je lahko problematično 🙂
  sem ti pa fauš tegale izletka 🙂 mi2 sma misla v nedeljo nekam it na višje, pa so naju tastari mal zajebal 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 27.10.2008

  @Matjaž: ne, poli je v omari. Za barve skrbi Aperture. Kar se tiče panorame je bila kar jeba. Vključil sem avtomatiko in -2F, potem je kolikor toliko enakomerno zajel posamezno sliko. Kasneje potem Autopano poskrbi za ravnovesje barv in svetlobe. Celo priporočajo, da ne fotkaš na manual in vse fotke z isto nastavitvijo. Najprej sem skušal ročno, pa je bilo vse prežgano, ali pa vse pretemno.

  Tale izlet je bil sobota, nedelja pa sva jo mahnila na Roglo in res si lahko fauš. Obakrat je odločitev padla v trenutku in tudi na poti sva bila že v nekaj minutah.

 • Menil(a) je Saš dne 27.10.2008

  Nice 🙂 Mi je zadnja najbolj všeč 🙂 Vreme sta pa le imela, a? Ko smo mi šli, je na tisti cesti z luknjami nekomu zakuhal avto. Smo imeli podobno “meglo”

 • Menil(a) je David dne 27.10.2008

  Ja tile jesenski izleti v hribe so zakon. Zgleda pa, da jih bo za letos počasi konec. Pa prihaja mrzla(?) zima

 • Menil(a) je Uroš dne 27.10.2008

  @Saš: vreme je bilo kičasto, še vetra ni bilo (razen na grebenu). Kako pa je uspel na tisti cesti zakuhati avto, zmanjkalo vode?

  @David: fino je ker ni prevroče, tudi gužve več ni. Zima je pa res pred vrati, ampak se malo bolj oblečeš in gre.

 • Menil(a) je Saš dne 27.10.2008

  mhm, zmanjkalo očitno. Ampak dec sploh ni opazil, da mu kuha, je mislil, da se praši izpod avta. Šele pred parkiriščem je opazil in ustavil 😀
  tule:
  http://www.radiofantasy.com/foto/data/16338/IMG_0389.jpg

 • Menil(a) je mikimiska dne 28.10.2008

  Vau, temu pa jaz rečem, dobro izkoriščen dan. In tale meglen dan, si mi polepšal s soncem, hvala 🙂 .

 • Menil(a) je Uroš dne 28.10.2008

  @Saš: je zgleda mislil, da je zunaj megla 😀 Sklepam, da ste tudi vi takrat imeli lepo vreme?

  @mikimiška: ko sva se vračala, sva si rekla “odlično!”. Res bi bilo škoda zapravljati čas v megli. Tiste luknje so bile hitro pozabljene 😉 Me pa veseli, da so fotke razlog, za boljše počutje 🙂

 • Menil(a) je seamus dne 28.10.2008

  Ha, na izlet samo še tam do kamor se z avtom pride 😉
  Nekam znano mi je …

 • Menil(a) je Uroš dne 28.10.2008

  @seamus: o glejga, še med živimi 😀 Ja res je, kakšen kratek sprehod še, potem pa utrujenost premaga.

 • Menil(a) je seamus dne 29.10.2008

  @Uroš – še ja 😀 . Počasi se zadeve umirjajo. Je pa letos plodno blogersko leto 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 29.10.2008

  @seamus: a res? kdo bo pa še povijal?

 • Menil(a) je seamus dne 29.10.2008

  Pred kratkim sta rodila Samo in Sadie, čakamo na vaju.
  Tolk o tistih, ki jih berem.

 • Menil(a) je seamus dne 30.10.2008

  In še to: vse 4 naj bi bile punce 😀

 • Menil(a) je sv3der dne 30.10.2008

  uf uf, tnx za tele fotke – spodaj v eni izmed dolin, sem vcasih zivel. (nostalgija).

  Barve pa so cudovite. Kaksen poseben recept?

  -sv3

 • Menil(a) je Uroš dne 30.10.2008

  @Seamus: tak se dela, ane. Mi2 že vema, kak se temu streže 😀

  @sv3der: me veseli, da sem ti malo nostalgije poslal, mimogrede, kje pa si živel?

  Barve drugače ustvari kar narava sama, sam skušam kolikor toliko ujeti. Pri obdelavi kaj bistvenih receptov ni, oz. ima vsaka fotka nekaj svojega. Morda je tu pomagalo pozno sonce, ki ne spere vseh barv.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 0cPBL0 to the field below: