Iskanje Mini zaklada

28. oktobra sta minili natanko dve leti. Bila je sobota. Sonce se je skrivalo za obzorjem in napovedovalo skorajda kičasto vreme. Oba sva še spala. Predramilo naju je cinglanje Tanjinega mobitela ob prispetju sms sporočila. Ozrl sem se proti uri, ki je kazala 7 zjutraj. Za tako zgodnjo uro, sem bil po Tanjini oceni nadvse živahen. Splazil sem se do mobitela, da bi preveril, kdo si naju dovoli motiti tako zgodaj. Številka nepoznana, sporočilo pa “Dobro jutro Tanja, danes je dan za zabavo, zato takoj preveri elektronsko pošto”. Ko sem pomolil Tanji mobitel, da še sama prebere sporočilo, je zaključila z mislijo “nekdo se najverjetneje šali” se obrnila in že je bila nazaj v meževi deželi.

V upanju, da jo spravim pokonci, sem vstal in prinesel zajtrk v posteljo, kar je vsekakor imelo pozitivne posledice. Med tem jo je firbec spravil do računalnika, kjer je začudeno brala elektronsko pošto z naslovom “Mini odkrivanje zaklada”. Ker bi naj imela rada adrenalinske in pustolovske dogodivščine, je bila izbrana za prav posebno nalogo – odkriti Mini zaklad. Poleg seznama predmetov (pisalo, beležko, uv svetilko, uro, lopato, vrv, mobitel, pipec…) so bila tudi kratka navodila igre, ki so vključevala pomočnika – mene, ter da bo vsa nadaljnja komunikacija z ekipo potekala s pomočjo kratkih sms navodil.

Po hitrem postopku sva zaključila z zajtrkom, med katerim sva o jutranjem dogodku obvestila tudi domače. Ustrezno opremljena in primerno obuta sva ob osmi uri že hitela proti prvi kontrolni točki – bencinska črpalka, ki je bila podana z navodili. Vozila je Tanja, zato sem ji prepustil, da natoči gorivo. Ko je odprla vratca za gorivo, je izza pokrova padel listič, na katerem je bila fotografija Minija in nova navodila. Tanji je bilo vedno manj jasno kaj se dogaja in zakaj ravno njej, saj sem lastnik Minija jaz, a kljub vsemu je bilo skoraj očitno, da za celotno igro stoji uradni zastopnik za Minije. Navodila so narekovala, da mora poiskati prvo domovanje gospodov Posavskih, kjer mora zadnji del poti opraviti peš.


Mini napotek

S pomočjo mobitela in Wikipedie sva ugotovila, da iščeva prvotno bivališče Celjskih Grofov, nadaljnje iskanje pa naju je pripeljalo do gradu Žovnek pri Braslovčah. Tanja je bila še vedno v dvomih, ali gre za kakšno potegavščino, a je firbec tokrat zmagal. Po nekaj minutah vožnje sva prispela do vznožja gradu, od koder sva nadaljevala peš. Le nekaj metrov pred vhodom v grajsko obzidje je Tanjin mobitel ponovno zacingljal in prispelo je novo sporočilo z navodilom “S čim bi premagala trenutno utrujenost napornega vzpona? Ko le to najdeš in uporabiš, je namig za nadaljevanje na tvoji levi. Za rešitev namiga uporabi del telefona.”


Mini napotek

Pognala sva se skozi glavna vrata in kmalu našla klop, ob kateri je stala kovinska škatla z markacijo. V njej pa list, precej podoben tistemu poprej, ki ga je Tanja našla za vratci za dolivanje goriva. Na prvi pogled je bilo zapisano neberljivo, a sva s pomočjo navodil in tipkovnice telefona razvozljala zakodirano sporočilo, ki se je glasilo “Tvoja naloga je, da vstopiš v grad in poiščeš prvo besedo. A pozor, dnevna svetloba rešitev skriva”. Sprehod med ruševinami je razkril edini možen vhod v manjši stolp, kjer je na dnu ležala palica, na katero je bil nalepljen bel kos papirja. Na prvi pogled prazen, a ko sva nanj posvetila z UV svetilko, se je prikazala prva izmed petih iskanih besed VITEZ.


Prva beseda VITEZ

Po vrnitvi do avta, naju je za vetrobranskim steklom pričakal navaden listič papirja, ki je bil očitno del večjega lista. Kdo je listič zataknil za brisalec? Ali naju morda kdo opazuje? Kdo pošilja sms sporočila? Očitno je, da nisva sama in da je vse skupaj organizirano do potankosti. Nadaljevala sva z reševanjem nove sms uganke. “Gerhard, Leopold, Ulrik, Ludvik, Herman, Sigismund – Kdo manjka? Tvoja naslednja destinacija je ljubezensko gnezdece, ki ga je ta oseba zgradila za svojo Veroniko Deseniško”. Ponovno sva izkoristila informacije, ki jih ponuja Wikipedia in ugotovila, da iščeva Friderika, ki naj bi v Kočevju zgradil grad Fridrihštajn, kjer je skupaj z Veroniko užival v njuni ljubezni.

Tanjin firbec in dejstvo, da je sedela za volanom Minija, sta bila razlog, da sva se brez oklevanja odpravila proti Ljubljani in naprej proti Kočevju.


Na poti v Kočevje

To be continued


Zapisano med: Malo mešano. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Mju dne 29.10.2008

  Mene bo pobralo, če danes ne objaviš nadaljevanja :D:D

  NOROOOOO

 • Menil(a) je Uroš dne 29.10.2008

  @Mju: lol 😉

 • Menil(a) je SoulMan dne 30.10.2008

  Uuu, prvi del pustolovščine za jutranje branje… 🙂

 • Menil(a) je Jan dne 30.10.2008

  hočemo nadaljevanje! :DDD

 • Menil(a) je Uroš dne 30.10.2008

  @SoulMan: te je zbudila? 😀 😀

  @Jan: že nastaja 😉

 • Menil(a) je metatron dne 30.10.2008

  madonca sem postal radoveden :))))

 • Menil(a) je Gregor Barič dne 30.10.2008

  Mojstrsko. Res dobra objava, ki da še večjo težo, že tako dobremu blogu. Tudi sam sem not’ padu. 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 30.10.2008

  @Metatron: hehe, firbec 😀

  @Gregor: upam, da bo nadaljevanje vredno čakanja.

 • Menil(a) je sv3der dne 30.10.2008

  Uros, samo ne napisi na koncu zadnjega dela, da si se zbudil 😉 BTW, GSM pri postelji in se prizgan, to pa ni zdravo …

 • Menil(a) je Spela dne 30.10.2008

  Jst pa vem kak bo koneeec 😀 Sem se mogla mla pohvalit, glede na to, da sva bila z Alešom dokaj aktivno udeležena 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 30.10.2008

  @sv3der: tekom dneva boš izvedel, ali so sanje, ali pa je vse resnično. GSM je na omari na koncu sobe 😉 Sicer pa se za hišo lepo sveti oddajnik, tako da…

 • Menil(a) je Uroš dne 30.10.2008

  @Spela: sem že mislil, da boš špilferderber, pa si k sreči bil bolj proti koncu in ne preveč očitno 😀 Torej, nadaljevanje za vse firbčne je objavljeno.

 • Menil(a) je Spela dne 30.10.2008

  Ah ne…nič ne izdajam 😉

 • Pingal je Iskanje Mini zaklada (Making Of) » Uroš Gruber – Blog dne 28.10.2010

  […] čakali, ali po kakšnem čudnem naključju še vedno čakate na nadaljevanje adrenalina polne zgodbe o iskanju Mini zaklada, ste najverjetneje že zdavnaj obupali. Pajčevine je na blogu že toliko, da sem […]

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string h1abDy to the field below: