3x Nikon

Želja po menjavi, zdaj že resnično dinozavra Nikona D100, se je v moji glavi zasidrala že konec leta 2005, ko je Nikon predstavil naslednika D200. Očitno pa je, da ni bila dovolj velika in tako sem z odlašanjem nakupa dočakal predstavitev D300, kateri se je takoj znašel na moji iWish listi. Edina pomanjkljivost tisti hip je bil še vedno DX format, saj sem po tolikih letih na digitalu ponovno želel okusiti tiste (ta)prave milimetre. Glede na veliko razliko med modeloma D3 in D300 sem po tihem upal, da tu vmes sodi vsaj še en model. In tako je v letošnjem poletju Nikon ponovno udaril, tokrat s številko D700.

“Ta bo moj” sem si rekel in zaradi precej višje cene začel bolj resno varčevati, kar se je obrestovalo v nakup proti koncu meseca oktobra. O tehničnih specifikacijah ne bi izgubljal besed, saj lahko na spletu prebereš obilo člankov na to temo. Med odpiranjem sijoče zlate škatle sem se počutil kot kakšen mulc, ki je dobil najnovejši model Lego technic dirkalnika. K sreči je Tanja napolnila baterijo preden sem prišel iz službe, da sem lahko nemudoma začel raziskovati goro funkcij, ki jih ponuja. Danes lahko z zagotovostjo trdim, da je bila odločitev prava in da sem z aparatom več kot zadovoljen. Današnja fotka je že tisoča po vrsti, prva resnejša fotka pa je bila tista V objemu.

D700, AF-S 24-70mm 2.8F, MB-D10
D700, AF-S 24-70mm 2.8F, MB-D10

Zaradi polnega formata je leto dni stara Sigma 18-55mm F2.8, ki je mimogrede naprodaj, le polovično uporabna, zato sem se odločil, da poiščem primeren nadomestek. Najprej je bila v igri prav tako Sigma 24-70 F2.8 HSM, ki naj bi jo začeli prodajati sredi decembra. O ceni zaenkrat še ni ne duha ne sluha, a glede na predhodni model bo le ta bistveno višja, saj gre za povsem prenovljen model, vključno z optiko. Med iskanjem cen pa sem k sreči naletel na dokaj ugodno ponudbo Nikonovega modela enake goriščnice, model AF-S 24-70 F2.8 ED in to prav v trgovini, v kateri sem pred leti že kupil enega izmed objektivov. Preveril sem dobavljivost in poštne stroške. Odločitev ni bila več težka, zato sem s pomočjo elektronskega bančništva začasno dvignil mesečni limit porabe kreditne kartice in opravil nakup, ki se je končal z zelo pozitivno izkušnjo. Kot zaključek pa sem izkoristil prav tako zanimivo ceno baterijskega držala MB-D10. Tukaj sem sicer po domače malo brcnil mimo, saj sem le dan po potrditvi naročila opazil, da obstaja tudi paket, v katerem je poleg držala še polnilec in baterija EN-EL4a. Vse pa res ne more iti kot po maslu, kajne.

Verjetno pa te pri vsem skupaj najbolj zanima tudi cena. Drobiž 😉 Nakup je po moji in oceni nekaterih, s katerimi sem se o tem že pogovarjal, vreden raziskovanja. Zato je kdaj pa kdaj, sploh pa pri takšni opremi, potrebno obrniti hrbet slovenskim trgovcem. Na žalost so bili za kakršne koli popuste ali plačevanje na obroke gluhi. Ne pričakujem cen, kakršne lahko zasledimo čez lužo. Ampak to, da je cena v $ enaka tisti v €…. nisem po župi priplaval in prepričevanje, da so takšne pač nabavne cene, name nima pozitivnega efekta. Glede na to, da sprva nisem nameraval kupiti vsega naenkrat, mi je primerljiva bolj skupna cena posameznih izdelkov, ki pri enem izmed večjih slovenskih trgovcev znaša 4.430€ (v primeru nakupa kompleta le 3.989€). Jaz sem za vse skupaj skupaj s tremi poštninami plačal natanko 3.071 € (od tega je poštnin za 70€). Verjamem pa, da bi v primeru nakupa kompleta pri enem trgovcu dobil še boljšo ceno. V grobem sem tako prihranil skoraj tisoč evrov, kar pa pri takšnem znesku ni tako zanemarljivo. Četudi bi mi slovenski trgovec ponudil 15% in več popusta, je nakup še vedno ugodnejši. Nenazadnje, garancija velja kjerkoli. Največji prihranek je prispeval D700, ki me je pri naših severnih sosedih olajšal za le 1.750 € (z manjšim trikom ;)), objektiv sem iz Londona prejel za 1.060 €, nemci pa so poskrbeli za 200 € vredno baterijsko držalo.

Kot že napisano, razširjenega testa ne mislim izvajati, zato naj bo dovolj slika avtoportreta narejenega med večernim krtačenjem zob, pri ISO2000. V primeru, da bi kdo želel komplet preizkusiti in si ga v živo pogledati, si bom rade volje vzel uro ali dve časa. A pozor, otip in pogled skozi te lahko hitro prepriča v nakup, zato tega ne počni s polno denarnico :D. Če se bo Had kaj oglasil, pa mu lahko odgovorim še enkrat “Vreden nakupa in brez slabe vesti ti pravim, ostani v rumenem taboru ;)”

P.S. Božiček mi je letos obljubil Filter Hoya UV Pro1 77mm, ki se bojda že potika nekje po prostorih naše vrhunske Pošte Slovenije. Močno upam, da prispe v enem kosu 😉


Zapisano med: Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Jan dne 18.12.2008

  wuhu 😀 tole se bom pa kej oglasil in preizkusil 😉 stvarca ki si jo želim že nekaj časa 😀

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 18.12.2008

  U madona – ko sem jaz kupoval ta objektiv sem dal bistveno več, pa sem misli, da sem ga dobil poceni :S Bom raje kar tih o svoji ceni! Res si ga dobil poceni! Skupaj z D700 bo pa fantastična kombinacija boš videl! Edina slabost je, kot sem ti že omenil, teža, ki se predvsem pozna na potovanjih. Vse ostalo pa deluje kot se šika!

 • Menil(a) je yann+ dne 18.12.2008

  uFff.. nor-o 🙂 Če se res zmenimo za kakšno kavico, rade volje pridem. Treba zamenjat D80 pa da imam potem mir ‘veke vekov’ x) Pozdrav+

 • Menil(a) je Samo Rovan dne 18.12.2008

  Dobrodošel v klub D700. 🙂 Ni kaj, tale fotoaparat mi je najboljši Nikonov izdelek, no takoj za mojim starim FM2. D3 sem uporabil na dveh porokah in je super, zelo hiter in odziven,… ni da ni, ampak D700 mi je pa bolj simpatičen in mi še lepše leži v roki. Sploh je za ljudi, ki se niso mogli navaditi na DX format FX končno tisto za kar lahko rečemo, no vsaj jaz, da sem spet doma. Da je 50mm 50 in 35mm 35,… Vidiš jaz pa zumov nikoli nisem maral, tako da ostajam na mojih starih, končno spet dejansko uporabnih fiksnih objektivih in čakam tale naš Nikon, da že končno naredi novo serijo fiksnih. Le tu smatram, da je Canon v prednosti s svojimi L 24/1.4, 35/1.4, 50/1.2, 85/1,2. Drugega za svoje delo itak ne potrebujem. Še tega ne vsega. 🙂
  Čestitke in uživej in uživej s to zverinico. 🙂

 • Menil(a) je Gregor dne 18.12.2008

  Nipl ti vidim… 🙂
  Ja, jaz bi ga tudi meu… Haha. Razloži oni trik, da si dobil D700 po ceni 1750€. 😉

 • Menil(a) je Uroš dne 18.12.2008

  @Jan: zmenjeno, če bo kaj lepega vremena za biti zunaj ni problema.

  @Žiga: nekaj je verjetno tako izgubil na ceni, ampak če me spomin ne vara je bil tam okoli 1.700, če ne celo več. Imam prav? Sicer pa prvi posnetki so že pokazali, da ni od muh.

  @yann+: ni problema, častiš 😀 Jaz pa stroj sabo privlečem 😉

  @Samo: dobrodošel. Drugače se pa popolnoma strinjam glede fiksnih, da je trenutno Canon v prednosti. Sicer imam 85mm in 50mm, ampak bom v prihodnosti 50ko menjal za to novo, upam pa tudi jaz, da bodo pri Nikonu prevetrili serijo fiksnih. Zoom sem pa nabavil predvsem zato, da ni potrebno toliko pretikanja, pri takšnem sprotnem fotkanju. Uživam pa že 😀

  @Gregor: lol, trik je tebi tako znan, ane 😉 Drugače pa za ostale, aparat je kupljen na podjetje, kjer se zaradi ddvja davek odšteje. Tko da nič posebnega. Ampak tudi z davkom, bi še vedno prišel precej ceneje skozi 😉

 • Menil(a) je mikimiska dne 18.12.2008

  Torej se splača nakup drugje. Ravno spet bolj temeljito razmišljam o menjavi mojega Canona. A iz Amerike si že kdaj naročeval takšno opremo 🙂 ? Namreč zelo me mika nov 5D model, in tuhtam in tuhtam,… pa se ne morem odločit 🙂 .
  S to tvojo pozitivno izkušnjo si me pa spet postavil na tehtnico 😉 .

 • Menil(a) je Uroš dne 18.12.2008

  @mikimiska: Iz Amerike nisem kupoval, predvsem te tam urubijo za carino in davkom. Torej plačaš teoretično davek dvakrat. Tudi dolar počasi dobiva na vrednosti, je pa razmerje funt – evro ugoden. Slišal pa sem, da bi naj cene tako Nikon kot Canon po novem letu dvignila. Koliko je v tem resnice ne vem. Svetujem ti, da preveriš kakšne Londonske trgovine in tudi Avstrijci imajo ugodno. 5D Mark II je okoli 2.300 € vendar še mislim da ni uradno naprodaj.

 • Menil(a) je Žiga Gričnik dne 18.12.2008

  @Uroš: Uradna cena je bila takrat nekaj čez 1700€, dobil pa sem ga za nekaj več kot 1500€

 • Menil(a) je SoulMan dne 18.12.2008

  Cestitke za nakup in naj ti dobro služi. Ce bi sam nabavljal nekaj v tem rangu bi zagotovo izbral enako. Sicer je pri meni v prvem planu D300, vendar ce se da dobit D700 za taksno ceno… 🙂

  Mimogrede…za koliko prodajas Sigmo? Samo informativno…

 • Menil(a) je Uroš dne 18.12.2008

  @Žiga: no potem si za tisti čas prav tako prihranil. Kar je tako važno 🙂

  @SoulMan: Sigmo sem zaenkrat ocenil okoli 300 €, sicer je na oglasu malenkost višja. Bom videl kako in kaj. Nove so preko 400, vsaj pri nas. Je pa zraven že UV filter.

 • Menil(a) je seamus dne 18.12.2008

  Funt ja. Dober trik. Še pred časom skoraj 1,5 sedaj pa skoraj 1:1.
  Je pa grozno velika ta zadeva. Je komaj še za v hribe (OK, edin če nisi Olki 😉 )

 • Menil(a) je Sašo dne 19.12.2008

  Nice mašinca, ni kaj. Na srečo me denarnica še ne more srbeti 😉

 • Menil(a) je Sandi dne 19.12.2008

  a lahko kakšna bolj konkretna informacija o (malo bolj) severnih trgovcih? jaz sem večino svoje opreme nabavil pri pixxassu, nekaj malega pri digimasu..

 • Menil(a) je Sandi dne 19.12.2008

  microglobe.co.uk bi že znal bit..

 • Menil(a) je Kristijan Škrlec dne 20.12.2008

  🙂 fajn se maš puba 🙂

 • Menil(a) je simonkoležnik dne 23.12.2008

  Tudi jaz sem dobil vceraj svoj komplet (D700+MB10). Najboljse mi je to, da imata z D300 enak interface, tako da se ga ne bo tezko navadit.

  LP!

 • Menil(a) je Uroš dne 24.12.2008

  @Sandi: opažam, da sem malo neočitno napisal kje dejansko je bil objektiv kupljen. Torej gre za Grays of Westminster

  @Simon: dbest, sicer pa grip paše tudi na d300. Kje si kupil?

 • Menil(a) je simonkoležnik dne 25.12.2008

  Ja, paše oz. je isti. Edino nisem vedel, da obstaja Speedkit z baterijo D3 🙁

  Kupil sem ga preko geizhals.at.

 • Menil(a) je črt dne 26.12.2008

  lepo. Naj ti služi. Odličen aparat.

 • Menil(a) je yann+ dne 29.12.2008

  Velja, enkrat po praznikih? 😀 Mogoče še ena stran za sveže kupce – http://www.camerapricebuster.co.uk/cat4.html – LP+

 • Menil(a) je Sandi dne 9.1.2009

  tudi Sandi se bo opremil s kakšno dodatno kilo angleškega stekla, veliko prej, kot je sprva načrtoval 😉 plačano pri razmerju 0.92, zdaj pa čakamo na Zverino kot na krajnsko po krvodajalski… hvala Gruberju za njegov izčrpen zapis, ki je prišparal kr zajetno vrečo centov.. 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 9.1.2009

  @Sandi: kolk dobim od prišparanega 😀 😀

 • Menil(a) je Sandi dne 9.1.2009

  en ultra-min-dof portretni fotošuting zastonj 😀 pa hmeljski zvarek ali dva, ob priliki…

 • Menil(a) je Sandi dne 9.1.2009

  pozabil še na brezmejno čast, slavo, itd. (vstavi superlative po želji) 😉

 • Menil(a) je Sandi dne 21.1.2009

  lej lej, za najini mašinci so istočasno objavili firmware.. in kar je najlepše, porihtali so problem, ki se pojavlja v kombinaciji mojega fotoaparat in novega, še nedospelega objektiva 😉 timing is everything… 😉 saj verjetno si se že lotil tega, a vseeno lepim link do firmware-a

 • Menil(a) je Sandi dne 30.7.2009

  evo, tvoje nove mokre sanje 🙂

  http://www.dpreview.com/news/0907/0907300370mm200mm.asp

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string m262QL to the field below: