Macbook z novimi gigabyte-i

Med prazniki sem se lotil podviga zamenjave trdega diska v Tanjinem Macbooku, ki ji ga je pod smrekco prinesel božiček. Disk se je po letu dni uporabe napolnil do kritične meje, kjer se poslušnost za hitrost hitro zmanjšuje, zato sem predlagal, da računalnik podkrepiva z dodatnimi gigabyte-i. Najprej je bilo potrebno izbrskati primeren 2.5″ trdi disk, ki ne bo zganjal preveč hrupa. Glede na zbrane informacije sem se odločil, da bo WD3200BEKT ravnopravšnji. Od originalnega diska ima dodatnih 8MB predpomnilnika, vrti pa se z slabimi 2000 obrati hitreje.

Pred menjavo sem arhiviral še morebitne zadnje spremembe na omrežni disk, kamor se dnevno s pomočjo TimeMachine arhivira celotna vsebina diska. Tako narejeni arhiv namreč omogoča precej poenostavljeno restavriranje podatkov nazaj v primeru okvare diska in tudi kadar nas popade želja po večji količini zlogov.

Menjava diska se po zahtevnosti uvršča med enostavna opravila, kar potrjuje tudi to, da je Apple pripravil celo navodila zamenjave diska za končnega uporabnika. Kljub vsemu sem postopek fotografiral, vse skupaj pa ni trajalo več kot 10 minut. Za začetek potrebujemo kovanec, najprimernejši je 10 ali 20 centov, s pomočjo katerega “odklenemo” baterijo.

10 centov odklene baterijo
10 centov odklene baterijo

Baterijo privzdignemo in odstranimo
Baterijo privzdignemo in odstranimo

Ko odstranimo baterijo je notranji del dodatno zaprt s tankim aluminijastim pokrovom, ki je pritrjen s tremi križnimi vijaki. Odvijemo jih in ga odstranimo iz desne strani (daljši konec), saj je na nasprotni strani le zataknjen na ohišje. Če bi želeli, lahko med tem opravilom dogradimo tudi RAM.

Sedaj odvijemo tri križne vijake ob strani
Sedaj odvijemo tri križne vijake ob strani

Aluminijast pokrov odstranimo najprej z desne strani
Aluminijast pokrov odstranimo najprej z desne strani

Pod pokrovom se nahaja tudi pomnilnik
Pod pokrovom se nahaja tudi pomnilnik

Na levi (ožji) strani odprtine najdemo našo žrtev ter bel trak, ki ga izvlečemo in nato z vlečenjem le tega izvlečemo še trdi disk. Na tem mestu bi dodal, da se je pred tem postopkom priporočljivo razelektriti, da statična elektrika (zimska oblačila to še dodatno povzročajo) ne bi poškodovala vezja trdega diska. Dovolj je, da se dodaknemo kakšnega radiatorja ali pa tudi kovinskega dela druge električne naprave, ki je priključena v omrežje s tistim debelim vtikačem.

Bel trak, ki je nameščen na trdem disku izvlečemo
Bel trak, ki je nameščen na trdem disku izvlečemo

Trdi disk nato s pomočjo belega traku povlečemo na svetlo
Trdi disk nato s pomočjo belega traku povlečemo na svetlo

Na disk je s Torx (zvezdični) vijaki pritrjeno vodilo in zaščitna podloga, ki jo je potrebno odstraniti in pritrditi na nov trdi disk. Pazimo seveda, da je pritrjeno na pravilno stran. Velikost vijakov je mislim da osmica, za tiste, ki doma ne posedujejo goro orodja naj dodam, da lahko Torx izvijače za nekaj evrov kupimo v Merkurju, Baumaxu ali kakšni drugi podobni trgovini.

Sedaj odstranimo vodila, ki so pritrjena s torx vijaki
Sedaj odstranimo vodila, ki so pritrjena s torx vijaki

Stari Fujitsu in novi WD 320GB disk
Stari Fujitsu in novi WD 320GB disk

Po končanem postopku disk ponovno vstavimo v prej nastalo odprtino, tako da je napis na zgornji strani. Nazaj pritrdimo zaščitni pokrov, ki ga sedaj najprej zataknemo na levi strani in nato na desni. Vstavimo še baterijo in postopek je kar se tiče strojnih posegov končan.

Za nadaljevanje potrebujemo DVD operacijskega sistema OSX (velja tudi upgrade DVD). Morda bi na tem mestu dodal, da prej preverite različico OSX-a, ki naj bo vsaj 10.5. Ker so DVDji enake barve, sem po pomoti vstavil različico 10.4, kjer restore postopek na takšen način ni možen. Ko se namestitveni čarovnik namesti v meniju Utilities, izberemo Disk Utility s pomočjo katerega ustvarimo particijo na novem disku. Po končanem postopku zapremo Disk Utility in se vrnemo nazaj na ekran, kjer izbiramo jezik čarovnika, da bo sistem prepoznal pravkar pripravljen disk. Nato v meniju Utilities izberemo zadnjo možnost Restore, ki nam ponudi izbor lokacije arhiva. Žal brez posegov v terminal ni možno restavrirati iz mrežnega pogona, zato sem arhivski disk priključil preko USBja, kar bo doprineslo tudi k hitrosti restavriranja podatkov. Zadnji korak je izbira destinacije, kamor naj se prenesejo podatki iz arhiva, nato pa imamo dobro uro časa (odvisno od velikosti arhiva), da računalnik opravi svoje delo.

Izbira destinacije restavriranja podatkov
Izbira destinacije restavriranja podatkov

Restavriranje je trajalo dobro uro
Restavriranje je trajalo dobro uro

Po zaključenem prenosu nam preostane le še reset računalnika in po nekaj sekundah se znajdemo tam, kjer smo ostali na začetku. Vse je na svojem mestu, brez nepotrebnega nameščanja programov in ponovnega nastavljanja sistema. Edina razlika je v neizkoriščenem prostoru trdega diska, ter boljši odzivnosti. Za primerjavo se računalnik požene v 35ih sekundah, prej je za to porabil skoraj 50 sekund.

Ker je bilo adrenalina med samim postopkom menjave občutno premalo, sem za popestritev pokukal še v drobovje svojega iMac-a in mersko predpono giga zamenjat s tera. Kako poteka menjava tam, pa naj ostane za naslednjič.

P.S. če se je po menjavi diska komu porodilo vprašanje, kam je zginilo dobrih 20G prostora na disku (v primeru 320GB diska), naj povem, da proizvajalci trdih diskov za giga uporabljajo 10^9 potenco, medtem ko se v računalniku uporablja dvojiški sistem, kjer je gigabyte dejansko 1.073.741.824 bytov. Pri 320GB se ta razlika še kako pozna in z velikostjo diskov hitro narašča. Zato brez skrbi in sivih las. Prostor na disku ni nikamor izpuhtel, le različno sistem predstavitve števil se uporablja.


Zapisano med: Jabuk. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Kristjand dne 29.12.2008

  super vodič 😛
  amm… samo giga se mi zdi, da se piše z malo, Gigabyte pa je proizvajalec elektornike (grafe, matične plate) 🙂

 • Menil(a) je Dragan Z. dne 29.12.2008

  pri celotni zgodbi me najbolj fascinira bokeh od FFja:)) hehe.. joke.. zgleda precej enostavno! very nice..

 • Menil(a) je Uroš dne 29.12.2008

  @Kristjand: maš prav, očitno mi je na Giga potegnilo, ker je enota veliki G, sem popravil. Hvala za opozorilo.

  @Dragan Z.: anede je fletn. Taka mehkoba, da se kar stopiš 😀 Ja drugače je res enostavno, če le nimaš pet levih rok.

 • Menil(a) je Matjaž Očko dne 29.12.2008

  tudi jaz ga moram zamenjati na Matejinem macbooku; kje si ga kupil in koliko si dal? takoj po novem letu menjam…

 • Menil(a) je Uroš dne 29.12.2008

  @Matjaž: cena je bila malo preko 90€ če se ne motim, sicer je pa kupljen pri kolegu, ki ima trgovino v Šempetru (Computer planet).

 • Menil(a) je j3rn3j dne 30.12.2008

  no sedaj pa še eno drugo vprašanje….a se res tako splača apple ali ne? Po predstavitvi v začetku januarja imam namen kupit nov imac , upam da bo kaj pametnih sprememb v modelu 2009. Ampak a se splača dat 1800€ za imac-a ali dosti manj za boljšo mašino in lcd, ki bi jo poganjali windowsi? hmm….

 • Menil(a) je Uroš dne 31.12.2008

  @j3rn3j: ali se splača ali ne ti težko odgovorim. Predvsem se moraš sam odločit, da boš menjal okolje, sicer boš nesrečen uporabnik, ki bo samo iskal napake. Ja tudi Apple ni brez napak, a so vsaj po mojem mnenju lažje prebavljive. Strojna oprema je prav tako pokvarljiva, to da vgrajujejo najboljše komponente seveda ni res, je pa res to, da so izbrane tiste, ki najbolje delujejo v sožitju. Ne vem sicer katerega iMac-a si gledal za 1.800€, saj je bil moj slabih 1.200€. Kar se tiče cene proti PCju, ti lahko iz lasnega preverjanja zagotovim, da sem sestavil identičnega PCja (torej komponente, ki so v iMacu) in prišel do razlike stotih evrov. Če ti je denar ovira, ostani pri PCju in boš lahko po mili volji “šraufal” in nadgrajeval posamezne komponente. Meni osebno se to ne da več, še posebej ne iskanja komponent, primerjave in ne vem kaj še vse. Tako ali tako, ko prineseš domov ne deluje kot bi želel. Vedi, da ima tudi dizajn svojo ceno, kakor tudi prilagoditev komponent, da jih lahko sestavijo v takšno ohišje. Tudi “glasnost” računalnika doda k ceni. Sem mislil, da imam tihega PCja, a ko daš iMac na mizo se vprašaš ali je sploh prižgan. Tako da škoda spraševati ali apple ali PC. To se moraš v svoji glavi odločit.

 • Menil(a) je j3rn3j dne 3.1.2009

  hvala za odgovor…no tudi sam razmišljam v tej smeri in mislim da bo kr apple. cena…ja 24″ 2.8 ghz in geforce kartica…bo pa kot darilo za diplomo, tako da….

 • Menil(a) je Rocco dne 4.1.2009

  Živijo, zate imam eno vprašanje. Imam macbooka, na katerem je še vedno 10.4. Tiger. Če bi želel nadgraditi disk in narediti avtomatski restore, bi torej moral najprej nadgraditi OS na Leoparda in se šele nato lotiti menjave diska? Ali bi bilo morda še najlažje, da menjam disk in grem z inštalacijami od začetka?

 • Menil(a) je Uroš dne 4.1.2009

  @Rocco: odvisno kaj želiš. Če bi želel ostati na Tigerju, ti svetujem uporabo programa SuperDuper, ki poleg arhive omogoča, da lahko iz arhivskega diska poženeš računalnik, kar pomeni, da je možno presneti stvari direktno na nov disk. Potrebuješ le dodatno ohišje. Če pa bi rad nadgradil na Leoparda, bo pomoje manj dela če nadgradiš najprej in šele nato menjaš disk. Sem pa nekje zasledil, da je profil userja možno prenesti na novo instalacijo, čeprav ti še vedno ostane kopiranje aplikacij in ostalih stvari, kar ti je s predčasno nadgradnjo prihranjeno.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string zbUVLq to the field below: