iMac nabildan na 1TB

Obljubil sem, da bom pokazal tudi, kako izvedemo zamenjavo diska v iMac-u, ki pa je z razliko od menjave diskva v Macbook-u bistveno bolj nabito z adrenalinom. Zato preden bereš naprej, le opozorilo “Ne počni tega, če imaš dve levi roki”.

Postopek traja približno pol ure pri katerem potrebujemo:

 • križni izvijač
 • Torx izvijač (T6 in T8)
 • Vakumske prijemalke
 • krpo, ki jo dobimo poleg računalnika

Pred posegom izvedemo arhiviranje na TimeMachine ali s pomočjo programa SuperDuper!. Na mesto, kjer bomo opravili menjavo, je priporočljivo položiti kakšno mehko tkanino, saj ne bi želeli, da se na LCDju pojavi kakšna praska.

Na prvi pogled deluje računalnik nerazstavljiv. Trik je namreč v prednjem steklu, ki je pritrjen s pomočjo majhnih magnetkov. “Pajsanje” stekla seveda ne pride v poštev. Zato je vakumska prijemalka edina rešitev. Med iskanjem primerno velikih sem se spomnil na Garmina, ki ga na vetrobransko steklo pritrdimo prav z vakumskim držalom in če prenese vse tresljaje v avtu, bo dovolj dober tudi za dvig tega stekla. Verjetno je dvig možen tudi samo z eno prijemalko, a sem si raje dodatno sposodil še eno Garminovo držalo in uspešno izvedel odstranitev prednjega stekla.

Vakumska držala pritrdimo na zgornjo stran ekrana
Vakumska držala pritrdimo na zgornjo stran ekrana

Garminovi vakumski nastavki
Garminova vakumska držala

Pričakoval sem, da bo steklo težko, saj bi naj bilo odporno na praske, a je prav peresno lahko. Za poteg ne potrebujemo velike sile, le začeti je priporočljivo z vrhnje strani. Na zadnji strani so poleg kovinskega okvirja tudi nastavki, ki olajšajo ponovno vstavljanje stekla.

Na zadnji strani vidimo kovinske nastavke
Na zadnji strani vidimo kovinske nastavke

Odstranjena steklena plošča razkrije torx vijake
Odstranjena steklena plošča razkrije torx vijake

Ko odstranimo stekleno ploščo, se nam razkrije pogled na kopico Torx vijakov, poleg katerih je tudi kup manjših magnetkov, ki držijo steklo na mestu. Vijake odvijemo (spodnji štirje so bistveno daljši). Preden odstranimo aluminijast okvir, je potrebno odstraniti še spodnjo režo, ki drugače omogoča dostop do pomnilnika RAM.

Odvijemo vijake, ki sprostijo aluminijast pokrov
Odvijemo vijake, ki sprostijo aluminijast okvir

Odstranitev pokrova za menjavo RAM-a
Odstranitev pokrova za menjavo RAM-a

Odstranjevanje okvirja je najbolje pričeti na vogalu, kjer ga narahlo privzdignemo. Po občutku ga dodatno drži še magnet, zato le pogumno. Pri dvigovanju pazimo na kabel video kamere in mikrofona, ki sta vgrajena na vrhu ekrana.

Najprej privzdignemo na vogalu
Najprej privzdignemo na vogalu…

Nato počasi privzdignemo celoten aluminijast okvir
…nato počasi privzdignemo celoten aluminijast okvir

Odstranjen aluminijast okvir
Odstranjen aluminijast okvir

Ko odstranimo okvir, odvijemo še vijake LCDja. Pri naslednjem koraku lahko uberemo v dve smeri, preveril sem obe, a mi je osebno bolj všeč druga. LCD je na glavno ploščo povezan z dvema priključkoma, ki sem ju označil na spodnjih fotografijah. Desni priključek je dodatno pritrjen še z dvema Torx vijakoma velikosti T6. Po odstranitvi priključkov lahko LCD odmaknemo na desno stran računalnika in imamo tako proste roke pri nadaljnjem delu. Pri drugem načinu, je odstranjevanja bistveno več.

LCD je pritrjen le na straneh
LCD je pritrjen le na straneh

Izključiti je potrebno povsem desni kontakt
Izključiti je potrebno povsem desni kontakt

Odstranimo tudi podatkovno povezavo LCDja (potrebujemo Torx T6)
Odstranimo tudi podatkovno povezavo LCDja (potrebujemo Torx T6)

Sedaj smo v bistvu že na konju, saj so vse kritične operacije za nami. Ostane le še menjava diska. Najprej previdno odstranimo temperaturni senzor, nato pa se lotimo plastične sponke, ki mimogrede “drži, kot sam satan” ali pa so moji prsti preveč računalniško nežni. Skratka, tukaj bo potrebne nekaj več surove sile. Na drugi strani je disk le zataknjen v gumjaste nastavke, kar preprečuje vibracije (všečno).

Drobovje iMac-a
Drobovje iMac-a

Temperaturni senzor za trdi disk
Temperaturni senzor za trdi disk

Sprostimo disk
Sprostimo disk

Iz starega na novi trdi disk prestavimo kovinske zatiče, pazimo le, da jih namestimo na pravo stran. Priključimo nazaj SATA in priključek za napajanje, ter ga vstavimo nazaj na isto mesto, da se plastična sponka ponovno zaskoči. Pritrdimo še temperaturni senzor in se lotimo ponovnega sestavljanja prej razstavljenih delov.

Prestavimo vodila na nov disk
Prestavimo vodila na nov disk

Vgrajen 1TB disk
Vgrajen 1TB disk

Preden prižgemo in pričnemo s prenosom podatkov iz arhiva, svetujem, da z namestitvijo prednjega stekla počakamo tako dolgo, da ugotovimo, ali računalnik deluje in so vsi priključki pravilno priključeni. V kolikor se računalnik požene, namestitveni DVD pa prepozna pravkar vgrajen trdi disk, se lahko oddahnete, saj je menjava uspela. Postopek namestitve oz. restavriranja podatkov je enak kot pri Macbook-u, le čas, ki je bil potreben za prenos je za spoznanje daljši. Skratka po dobrih dveh urah, se v iMacu bohoti 1TB velik WD trdi disk, ki nosi oznako green. Porabil naj bi manj energije, hkrati pa je tudi malenkosti tišji, kot običajni 3.5″ trdi diski. Glede na vgrajen 320GB Fujitsu disk je le za spoznanje glasnejši, kar se tiče hitrosti, pa ga krepko prekaša. Hitrost zapisovanje pri polovico zasedenem disku je okoli 70MB/s. Cena diska je bila prav tako ugodna – slabih 100€

Pred namestitvijo steklene plošče obrišemo LCD s krpo, ki jo Apple prilaga, da ne bomo kasneje opazovali packe, ki bodo ujete med LCDjem in sprednjo ploščo.


Zapisano med: Jabuk. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je MR Foto dne 12.1.2009

  Za kolk narediš tole še enkrat z mojim? 😀

 • Menil(a) je David dne 12.1.2009

  pa saj si pravi serviser 🙂 že razmišljaš o popoldanski obrti?

  drugače imam še vedno pcja. tam lahko bolj po delavsko delaš vse skupaj. tudi če malo brcneš v kišto še ni krize 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 12.1.2009

  @Mr: a veš, da še nisem razmišljal v tej smeri. Bom preveril kakšne so kaj urne postavke za takšna opravila.

 • Menil(a) je MR Foto dne 12.1.2009

  No k boš razmišljal, razmisli še o urni postavki za kolege 😉 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 12.1.2009

  @David: jah PC je takšna menjava res bolj kot ne za sproti, še posebej novejša ohišja, kjer še “šraufcigerja” ne rabiš. Bi pa morda res lahko razširil svojo popoldansko obrt še na tole 😉 Saj glede na izkušnje s slovenskimi serviserji Apple-a uporabniki jabčekov niso najbolj navdušeni.

 • Menil(a) je Uroš dne 12.1.2009

  @Mr: 😉 bom razmislil o kakšnem popustu. Samo, da prej ugotovim kdo je krivec, da mi non stop komentarje meče za moderiranje “tristo kosmatih medvedov”.

 • Menil(a) je MR Foto dne 12.1.2009

  Krivec je Akismet…updejti ga…drgač pa tut nasplošno mene ne mara kej preveč, očitno sm se mu nekje zameru… 😀

 • Menil(a) je sv3der dne 12.1.2009

  uf uf Uros, pravi mojster dveh desnih rok si, hmm, ocitno imas eno mojo. 😀

 • Menil(a) je Sašo dne 12.1.2009

  A vam je pomivalec posode crknu al’ so ble dodatne roke zraven? 😀

 • Menil(a) je Uroš dne 12.1.2009

  @Mr: Akismet je prva stvari, ki jo izklopim, ker mi gre na jetra. Nekaj druga je očitno.

  @sv3der: na prvi pogled zgleda zahtevno, ko daš skozi, je vse skupaj enostavno in ni problem ponoviti 😉

  @Sašo: dodatne roke so zraven, ker sem sprva ubral tisto pot, ker mora nekdo LCD držati, pa še fotkati je problem če imaš roke zasedene (2.4kg v eni roki držat mirno in zraven še ostrit ni ravno enostavno). Ko sem še enkrat razstavil po opisani poti, je stvar enostavnejša.

 • Menil(a) je seamus dne 12.1.2009

  Kera jajca …
  Nucaš finomehanika, da disk zamenjaš 😆
  A kakšn CPU sploh lahko menjaš???

 • Menil(a) je Uroš dne 12.1.2009

  @Seamus: v prvi vrsti iMac ni namenjen takšnim posegom, zato je kakršna koli menjava HW neravno enostavno opravilo. Izjema je le RAM. Glede na videno bi menjava CPUja bila možna, vendar le v obsegu, ki ga podpira matična. Sicer pa primerjati to s desktop PCjem brezveze. Kvečjemu s kakšnim prenosnikom, ki pa je prav tako ZF za kakršno koli menjavo.

 • Menil(a) je seamus dne 12.1.2009

  No ja, laptop ima ponavadi vse pripravljeno za menjavo diska, za CPU je že malo več dela (nakaj takega, kot tukaj z diskom).
  Primerjave z desktopom pa res ni. Samo zakaj bi imel stacionarnega laptopa? Notri še dva diska ne gresta…
  Sj vem, ker je ful leeep, ane :mrgreen:

 • Menil(a) je Uroš dne 12.1.2009

  @seamus: kr provuciraj 😀 Bi kaj dodal, pa ni namen objave proženje besedne vojne. Sicer se pa bliža kmalu leto dni uporabe in bom takrat napisal razloge za nakup 😉

 • Menil(a) je seamus dne 12.1.2009

  OK, pol pa takrat 😆

 • Menil(a) je we_are_the:borg dne 17.1.2009

  pri iMacu G5 in prejšnjih intel belih iMacih,je mnenjava diska dosti bolj preprosta in nerabiš bit tako pedantetn.

 • Menil(a) je trsinar dne 1.3.2010

  Vsaka čast. Obvladaš, sm med potekom, ko sem gledal slike se mi je pa imac kr zasmilu. Tisti zvočniki pa hladilc je taku slabu narjen… A se imac velik pregrevajo ? Ker ga mislim kupit

 • Menil(a) je Uroš dne 2.3.2010

  @trsinar: topel je, pregreva pa se vsaj meni ne. Moraš pa računat na to, da se hladi skozi ohišje, zato je le to toplo. Ventilatorji se mi do sedaj niso še nikoli tako zagnali, da bi bili moteči.

 • Menil(a) je trsinar dne 17.3.2010

  Še enkrat jaz 😀 Kaj pa je tvoje mnenje o samem iMac-u ? Je res tako dober ali slab kot pravijo? Lp

 • Menil(a) je krokar dne 19.4.2010

  Vau! Obvladaš! Zanima, me, če lahko zamenjam ram, kar sam in da pri tem ne bi razdiral ohišja. Kako je potem z garancijo če to naredim?

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 35sGRG to the field below: