Sladki zajci

Zdi se mi, da sem rubriko “za lačne” kar nekako zapostavil in mislim, da je čas, da jo spet malo oživim. Pretekli prazniki so bili odlična priložnost, da sem preveril, ali mi predpasnik še pristoji, hkrati pa osvežil osnovne pekovske prijeme. Ker so bili ta čas najbolj aktualni zajci, ki samo tapridnim prinesejo kakšno darilo, sem se lotil oblikovanja sladkih zajcev.

Sestavine:

 • 50ml mleka
 • 250g moke
 • 75g masla
 • 50g sladkorja
 • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 • 1 jajce
 • sol
 • in seveda kvas
 • v rum namočene rozine za oči in nos
 • celi ali na lističe narezani mandeljni

Kupčki testa za glavo in uhlje
Kupčki testa za glavo in uhlje

Ko sem se prvič lotil pekovskega podviga, sem zaj*** na celi črti. Recepti seveda niso pisani za čiste analfabete, kar se tiče priprave testa, zato sem vse sestavine stresel skupaj, zmešal in na koncu zaman čakal na vzhajanje testa. V drugem poizkusu sem se razsvetlil z dejstvom, da kvas in sol nista za skupaj, ter da je bolje, če kvas predčasno vzhaja. Zato je bolje, da v manjšo posodo nadrobimo kvas in ga prelijemo z mlačnim mlekom, kateremu dodamo žličko sladkorja. Dobro premešamo in pustimo stati kakšnih 10 minut. Za boljši učinek posodo s kvasom postavimo na toplo.

Goli, še nepremazani zajci
Goli, še nepremazani zajci

V posodo, kjer bomo pripravili testo, stresemo moko, dodamo preostali sladkor, vanilin sladkor, maslo in jajce. Ob robu posode potrosimo še ščepec soli ter dodamo prej pripravljen kvasec. Vse skupaj zamesimo v gladko testo. Lahko ročno ali z mešalnikom, ki ima nastavek za gnetenje testa. Posodo pokrijemo in postavimo na toplo, dokler testo ne doseže dvojne prostornine. Če si lastite kruhomat, lahko testo pripravite tudi v njem. Jaz sem se letos poslužil slednjega, prosti čas pa zapolnil z vozičkanjem Eline.

"Vroče nam je"
“Vroče nam je”

Sledi oblikovanje zajcev. Za glavo potrebujemo cca 50-70g testa, za uhlje pa 10-20g. Najprej oblikujemo okrogle hlebčke, ki jih položimo v pekač obložen s peki papirjem. Dodamo še vsakemu par uhljev, ki jih po želji zavihamo. Z rozinami naredimo oči in nos, mandeljni pa služijo za zobke. Če pri roki ni narezanih, jih z ostrim nožem enostavno narežemo na palčke. Ker se testo med peko precej razbohoti, lahko mandljeve palčke postavimo čisto skupaj, sicer bo zajec precej škrbast. Preden jih denemo v pečico, ogreto na 180°C, jih premažemo še s stepenim jajcem. Pečemo jih od 15 – 25 minut, da rahlo porjavijo. Najboljši so direkt iz pečice, ohlajeni na jeziku prijazno temperaturo, v mojem primeru pa so počakali na naslednji dan, na velikonočni zajtrk, eden revež pa še vedno čaka (mami si ga je, vsaj tako zgleda, shranila za drugo leto :)).

Niso ravno za na razstavo, so pa dobri ;)
Niso ravno za na razstavo, so pa dobri 😉

Eden za mamico, drugi za Elino
Eden za mamico, drugi za Elino


Zapisano med: Za lačne. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je Ales dne 19.4.2009

  Uuu badass, tole bom pa poskusil kdaj nardit 🙂 🙂

 • Menil(a) je sv3der dne 20.4.2009

  mljask, okusno. :))) ti, danes pa obadva objavljava zajce :)))

 • Menil(a) je Katja dne 21.4.2009

  Joj, tele zajce bi pa tud js si zaželela za Veliko noč … 😀

  Drugo leto še zame in Tjašo kakega speč 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 21.4.2009

  @Aleš: ti kar, ni težko.

  @sv3der: sem videl ja, oba z mal zamude. Mimogrede, kje si bil na dopustu, ker še vedno nisem uspel ugotoviti. Očitno bo treba mal ponoviti zempljepis 😉

  @Katja: če prav čas naročiš, dodam še mal moke in ostalih sestavin, pa bo še kakšen zraven 🙂

 • Menil(a) je Gregor dne 22.4.2009

  Ti dam svoj naslov, da mi drugič pošlješ na dom, da vidim, če so tvoje zadeve res tako dobre, kot zgledajo na fotkah… 🙂

 • Menil(a) je Avtoradio dne 22.4.2009

  Dobro izgleda… treba zeni link poslat – bo treba za otroka naslednje leto kaj takega speči.

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string i16EnN to the field below: