Utopil sem Nikona

Prejšnji teden sem svojega Nikona preizkusil, kako se obnese, če ga namočim v vodo. Da bo mera polna, kar v slano vodo. Glede na foto rezultat lahko rečem, da je preizkus preživel brez posledic, kar se lahko zahvalim nemški Ewa-Marine, ki je poskrbela, da je bil aparat tudi med polnim potopom lepo na suhem.

Elina
Elina

Idejo za nakup vodotesne torbe sem dobil ob pogledu na fotografije Luke, ki je že pred časom namakal svojega DSLRja in izrazil zadovoljstvo nad izdelkom. Poleg Ewa-Marine obstajajo tudi DiCAPac torbice, ki so sicer cenejše, vendar dobrih 3.000 € vredno foto opremo raje prepustim v varstvo Nemcu kot pa Korejcu. Čeprav verjetno na koncu koncev tudi Ewa-Marine torbico izdela na vzhodu, je občutek vseeno boljši.

Obroč je odličen
Obroč je odličen

Žabica
Žabica

Elina je prvi stik z vodo opravila še čisto majhna, stara je bila mislim da kakšen dober teden. Čeprav takrat še ni bila sposobna pokazati svojih občutkov, je bilo videti, da ji voda ugaja. Zadovoljstvo se je iz tedna v teden stopnjevalo, ko se je igračkam v vodi začela že na ves glas smejati. V začetku pomladi sva jo vpisala v plavalni tečaj za malčke, ki pa je žal dobesedno splaval po vodi, saj so bazen zaradi obnove predčasno zaprli.

"Kje je ribica?"
"Kje je ribica?"

Čista uživancija
Čista uživancija

V velikem bazenu je bila tokrat drugič in glede na odziv, bo letošnji dopust na morju pravo veselje. Nogice niso pri miru niti sekundo, zato jo je potrebno imeti ves čas na očeh, saj mimogrede odplava par metrov stran. Strahu pred vodo in škropljenjem ni, preverila pa je tudi že občutek, ko te voda zalije čez obraz in skrneš šluk ali dva slane vode. Malo je zakašljala, se dobro usmrknila in se na glas zasmejala.

Kuža plava
Kuža plava

Potop
Potop

Po napornem plavanju je sledilo tuširanje in poziranje v kopalnem plašču Hello Kitty. Ko je sedela na blazini in žvečila piškot, je bila čisto v svojem svetu. Opazovala je okolico, brez stokanja kljub utrujenosti in sploh ni opazila, da sem pred njo skakal z aparatom in lovil ustrezen kader. Ob pogledu na tako zadovoljstvo je občutek fenomenalen, saj veš, da si ji maksimalno ugodil.

Malica po utrudljivem plavanju
Malica po utrudljivem plavanju

Potapljaški pripomoček
Potapljaški pripomoček

Za konec še nekaj tehničnih informacij. Model vrečke je U-BZ100, ki omogoča uporabo leč z navojem 77mm in več. Priložen je adapter, ki se ga navije na objektiv in nato pritrdi na sprednji del torbice. Za večji navoj je adapter potrebno dokupiti. Material torbice je na otip malce lepljiv, kar pripomore k zadostnemu tesnenju. Upravljanje aparata je zaradi mehkega materiala enostaven, le nekateri gumbi (predvsem vrtljivi) so malenkost težje nadzorovani. Podobna situacija je z zoomiranjem, saj je obroč potrebno obračati po korakih. Prostora v torbici je dovolj tudi za največje body-je ali v primeru mojega, lahko brez težav uporabljam tudi baterijsko držalo. Edina moteča stvar, ki pa jo lahko enostavno obidem je nadzor proženja. V odprtini, ki je namenjena za kazalec se namreč ravno pod blazinico nahaja šiv, ki preprečuje enostaven nadzor polovičnega pritiska na sprožilec za predizostritev. K sreči ima Nikon na zadnji strani dodaten gumb AF, s katerim lahko le izostrim in nato sprožim.

Kljub ceni 200€, mi za nakup ni žal, saj verjamem, da bo poletje prineslo marsikatero zanimivo fotografijo, ki jo brez tega pripomočka nikakor ni možno narediti. Dokupiti moram le kakšne miniaturna podvodna očala, da bom lahko spremljal kaj se dogaja na ekranu, saj sem bil tokrat omejen zgolj na kadre, kjer imam glavo po večini zunaj vode.


Zapisano med: Elina, Fotografija. Če želiš lahko spremljaš odzive na zgoraj napisano ali pa narediš povezavo iz svoje strani.

Mnenja, rad jih prebiram :) »

 • Menil(a) je David dne 16.6.2009

  kaj pa vem, če bi svojo opremo takole namakal 😕
  imam zato raje vodoodpornega mjujčka. bo manj bolelo, če bo šlo kaj narobe.

 • Menil(a) je Marko dne 16.6.2009

  Živijo, zanima me točno kateri model Ewa-marine si nabavil.
  Hvala, Marko

 • Menil(a) je Marko dne 16.6.2009

  sori, prehitro bral 🙂

 • Menil(a) je Uroš dne 16.6.2009

  @David: tudi jaz sem ga doma med testiranjem s težavo namočil v bano, tukaj sem bil že večji heroj 😉

  @Marko: 😉 kar v miru

 • Menil(a) je Sandi dne 19.6.2009

  mene srce boli, ko samo posnetke gledam.. ok, verjetno je zadeva stestirana do te mere, da je kul, a vseeno.. so pa “prava” podvodna ohišja dražja kot fotoaparat, kar pa spet ni kul.. se mi zdi, da je za te hece še vedno najboljši kombinacija dober kompakt in pripadajoče podvodno ohišje ali podvodna torbica..

  manj boli glava, ko tri trenutke prepozno odkriješ mikrometrsko odprtino na zaščiti.. 🙂

 • Menil(a) je lejla dne 21.6.2009

  Od kdaj je pa Elina taka velika punca? 🙂

 • Menil(a) je gregor dne 29.6.2009

  a ful dobr da ste jo spraul not u vodo.
  lp iz anglije pa pozdrau use ostale.

 • Menil(a) je Uroš dne 29.6.2009

  @Lejla: raste kot konoplja 😀

  @Sandi: tudi pravo podvodno ohišje lahko mrkne ko to najmanj pričakuješ. Morda edini plus, ki pa za moje pojme ne odtehta cene je lažje krmiljenje. Glede na to, da bi zadeva naj zdržala tudi pri 15ih metrih, mislim da ni strahu.

  @Gregor: uživaj še naprej in hvala za pozdrave.

 • Pingal je AquaPac Waterproof SLR case – 455 – vodoodporna vrečka za digitalne fotoaparate | had blog dne 31.7.2009

  […] je pred časom pisal o utapljanju svojega fotoaparata v vodoodporni vrečki za digitalne fotoaparate. Ideja se mi je zdela zanimiva, vendar sem odlašal. […]

 • Menil(a) je Luka dne 7.9.2009

  Uroš, mi lahko prosim zaupaš kje si nabavil to zadevo?

  LP Luka

 • Menil(a) je Uroš dne 7.9.2009

  V Cumulusu v Kranju. Mislim, da so uradni zastopnik, kakor piše na spletni strani Ewa Marine in cenovno je bolj ugodno, kot če kupiš v Nemčiji. No, vsaj takrat je bilo.

 • Menil(a) je Luka dne 13.9.2009

  Tnx, jih bom poklical…

  LP Luka

Povej mi svoje mnenje

Please copy the string 5z3m5w to the field below: